NUMARUL
207-208
Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România a premiat cele mai prestigioase creaţii publicistice din anul 2015, din toate domeniile, în cadrul unei manifestări de înaltă ţinută. Un juriu alcătuit din profesionişti în domeniul mass-media, adevărate personalităţi ale jurnalismului, condus de prof. univ. dr. acad. Teodor Damian (New York), prof. acad. Victor Crăciun şi prof. univ. dr. Mihail Diaconescu, a ales cele mai reliefante creaţii pentru fiecare secţiune în parte şi pe câştigătorii Premiilor UZPR. Marele Premiu a revenit cărţii „ÎN BALANSUL VREMURILOR” – „volum-reper al jurnalismului românesc”, după cum a punctat juriul – sub semnătura publicistului Carol Roman, director general al revistei „Balcanii şi Europa”.

La volumul premiat s-a referit profesorul Ştefan Cazimir, care, după ce a remarcat mai multe atu-uri ale lucrării, a punctat faptul că deseori articolele care îl compun sfârşesc prin a avea un ton amar, generat de observaţiile lui Carol Roman, ca ziarist şi cetăţean, în faţa involuţiilor din societatea românească. La rândul său, apreciatul scriitor şi ziarist Ştefan Mitroi consideră că autorul este un adevărat cronicar al timpului, care ne face să zăbovim asupra unor lucruri peste care am trecut prea uşor, dar care ni s-au întâmplat şi ne afectează. „Este şi orientarea dată revistei pe care o conduce, «Balcanii şi Europa», model de echilibru, la iniţierea căreia am avut onoarea să fiu invitat, şi care este o publicaţie unicat, atât în ţară, cât şi în zona noastră geografică”.

 Și reputatul jurnalist Horia Alexandrescu reliefează faptul că întâlnirea cu Carol Roman la „Scînteia tineretului”, în urmă cu zeci de ani, i-a marcat pozitiv parcursul profesional ulterior .„Ne-a învăţat, mai mult decât orice, să informăm corect, să nu ne aplecăm în faţa nimănui şi să nu linguşim”. Iar scriitorul Nicolae Dan Fruntelată subliniază că „în vremuri în care limba română se schimbă de-am ajuns să n-o mai înţelegem, împânzită de expresii străine, Carol Roman oferă o lecţie de profesionalism al informării în termeni corecţi”.