NUMARUL
207-208

„Există un secret al celebrității?”

Reporter: Adrian Paradovschi On March - 13 - 2019
Bazată pe o anchetă internațională realizată de Carol Roman în anii în care a activat la „Scînteia tineretului” și publicată de cotidian într-o serie remarcabilă, cartea „Există un secret al celebrității?” conține răspunsurile unor laureați ai Premiului Nobel din diferite domenii la întrebarea din titlu.

Evenimentul de lansare i-a avut ca invitați speciali pe acad. Răzvan Theodorescu, fost ministru al Culturii, Cristian Păunescu, consilier al Guvernatorului Băncii Naționale a României, Doru Dinu Glăvan, președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și istoricul dr. Ioan C. Popa, redactor șef al revistei „Periscop”.

 În prezența unui public numeros, alcătuit din oameni de presă și de cultură, acad. Răzvan Theodorescu a punctat relevanța volumului realizat de Carol Roman: „Este remarcabil faptul că un român a putut să inițieze o astfel de dezbatere asupra conceptului de celebritate, înr-un timp al neuitatei liberalizări a regimului comunist din anii 1960-1970. Această carte este o provocare pentru deformările unui prezent în care atâția gogomani se închipuie celebri”. Punctând importanța cărții într-o epocă percepută de academician ca „o grădină în mijlocul unei închisori”, Răzvan Theodorescu a reliefat faptul că „tânărul ziarist de atunci Carol Roman s-a adresat unor efigii mondiale în numele tineretului din România, dovedindu-se un anchetator jurnalistic de primă mână”. Vorbitorul a încheiat recomandând cartea în special din perspectiva răspunsurilor remarcabile pe care le conține, exemplificând cu cel al lui Werner Heisenberg, ale cărui lucrări în domeniul teoriei atomului se află de decenii în centrul gândirii moderne în ştiinţele naturii și care a fost pus în fața alegerii de a pleca peste hotare sau de a rămâne în Germania lui Hitler: „Era vorba de o hotărâre imediată: să emigrez sau să rămân în țară. Trebuia să mă gândesc la perioada de după catastrofă. Prin urmare, insule ale continuităţii, ale rezistenţei; să strâng cât mai mulţi oameni tineri şi, în măsura posibilităţilor, să-i fac să supravieţuiască catastrofei, după care să începem reconstrucţia. Era vorba cel puţin de o misiune precisă, limpede. Hotărârea mea era luată: să rămân în Germania, la Universitatea din Leipzig”.

 La rândul său, Cristian Păunescu a vorbit despre menirea unei asemenea cărți într-o lume guvernată de chestiuni financiare complicate, în care exemplul altruismului și muncii unora dintre cei mai mari oameni ai lumii poate fi un model adevărat: „Cartea lui Carol Roman m-a făcut să-mi pun multe întrebări. Sub un titlu de marketing cultural se ascunde perseverența de a ajunge la foarte mulți laureați Nobel în vremuri în care acest lucru, legătura cu exteriorul, nu era tocmai treabă ușoară. Remarc faptul că inteligența românească se află în acest Panteon, fiind prezentă în constelația laureaților Nobel cu o prezentare a meritelor care l-ar fi îndreptățit pe savantul Paulescu la câștigarea prestigioasei distincții. Remarc faptul că nu a fost singurul român care ar fi binemeritat așa ceva și, în același timp, că Paulescu nu are astăzi în București un muzeu. Din toate aceste motive îi mulțumesc lui Carol Roman pentru o carte exemplară”.

 Doru Dinu Glăvan, președintele UZPR, a ținut să puncteze locul special pe care Carol Roman în are în breaslă, evocând faptul că volumul anterior pe care l-a realizat, „În balansul vremurilor”, a fost distins cu Marele Premiu al Uniunii Ziariștilor Profesioniști pe anul 2015, încununând astfel o carieră de excepție. „Cartea lansată astăzi certifică o dată în plus meritele unui ziarist care încă din primii ani de activitate a realizat un proiect atât de remarcabil. Carol Roman este un adevărat decan al publicisticii românești și ne dorim continuarea fructuoasă a colaborării cu UZP, pentru că domnia sa mai are multe de oferit breslei”.

 Istoricul dr. Ioan C. Popa l-a felicitat pe autor pentru volumul „important și cuprinzător pe care l-a realizat în vremuri pe care societatea românească le va reevalua într-o zi”: „Cartea pe care ne-o propune Carol Roman este o colecție de repere morale ale omenirii, de exemple ale faptului că succesul autentic înseamnă seriozitate, muncă, talent, iar recunoașterea lui înseamnă toate acestea plus o picătură de noroc. Remarc elogiul adus lui Paulescu și strădania tânărului jurnalist român de a lua legătura cu cei care au fost premiați în dauna lui, pentru a pune în adevărata lumină dimensiunea reală a meritelor savantului român”.