NUMARUL
207-208
Din nefericire, din nou suntem martori ai modului incalificabil în care autoritățile ucrainene tratează minoritățile ...
Reputatul jurnalist și analist de politică externă Corneliu Vlad prezintă publicului un volum de rezonanță ...
Binecunoscutul critic literar și scriitor Eugen Uricaru, fost președinte al Uniunii Scriitorilor din România, este ...
Desigur, acțiunile sale, scrieri ori cuvântări, scrisori etc. i-au atras nemulțumirea administrațiilor, fiindu-i interzisă intrarea ...
Potenţialul ştiinţific al ţării noastre este construit de eminenţi oameni de ştiinţă din diferite domenii ...
profesionalism, reputație, patriotism Societatea românească de astăzi privește spre perioada dintre cele două Războaie Mondiale ca ...
Principiile statutului de neutralitate al unei țări au fost stabilite în secolele al XIX-lea și ...
Marea Neagră etalează încă una din fațetele ei de interes strategic cu mize regionale importante, ...
Susținător al unor proiecte de anvergură, solidar cu nevoile reale ale comunității în perioade dificile, ...
Cea mai importantă organizație internațională din lume, ONU, este direct implicată în eforturile de a ...
Destinul geopolitic al Mării Negre este unul paradoxal. Dacă în istoria modernă, timp de aproape ...
- înfruntarea titanilor La 3 noiembrie 2020, o lume întreagă va urmări alegerile prezidențiale din cea ...
În democrațiile avansate, politicienii reprezintă o elită a societății și se comportă ca atare. Astfel ...
  Ȋn sfârșit, după două „ture” de înaltă tensiune, am ales și noul nostru președinte, în ...
NIRO Investment Group a început lucrările de construcție pentru cel mai înalt hotel din România, ...
Niro Investment Group” – 20 de ani de implicare activă în societatea românească

Articole din categoria ‘Legături riscante’

Liberalii și extrema dreapta

Reporter: editura April - 10 - 2019 Comments Off on Liberalii și extrema dreapta
Cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile europarlamentare, partidele liberale ale Europei manifestă tendința de a se apropia de formațiunile de extremă dreapta, fenomen care îngrijorează oficialitățile de la Bruxelles.

Partidul VOX, din Spania, are un discurs radical

În anul 2017, Alianța Liberalilor și Democraților Europeni (ALDE) a considerat că nu există garanții suficiente pentru a realiza un program comun cu Mişcarea 5 Stele, din Italia. Liderul ALDE, Guy Verhofstadt, a recunoscut aceste lucruri într-un comunicat, dar a fost suficient pentru opinia publică și analiști să constate cu uimire că politicianul a luat chiar și o clipă în considerare o astfel de alianță cu o formațiune eurosceptică, aflată la polul opus pe eșichierul politic european. Câteva luni mai târziu, însă, partidul „nefrecventabil” câștiga alegerile în Italia și începea un proces prin care țara a devenit, la sfârșitul anului 2018, un „copil rebel” al UE, cu care Bruxelles-ul s-a văzut nevoit să poarte discuții dificile, multe în contradictoriu.


Tot la finalul anului trecut se consemna rezultatul surprinzător de bun în alegerile din Andaluzia, Spania, al extremei dreapta, pentru prima dată din 1978. Departe de a exclude formațiunea din calculele electorale, Partidul Popular a încheiat chiar un acord cu conducerea Partidului Vox, pentru a beneficia de locurile obținute de acesta în Parlamentul regional. Deși reprezentarea acestei formațiuni este relativ limitată, poate fi menționat faptul că vederile partidului, care se opune protecției acordate unor categorii de minorități, acceptarea migrației sau implementarea de măsuri pentru combaterea violenței în familie, au trebuit luate în considerare.

Și în Lituania, noul guvern format în urma alegerilor parlamentare desfăşurate în anul 2018, atestă fragmentarea parlamentară, ceea ce a făcut posibilă intrarea la guvernare a formațiunii de extremă-dreapta KPV alături de partidele de centru. 

În Lituania, extrema dreaptă guvernează alături de formațiunile politice de centru

În Ungaria, este de notorietate faptul că dreapta radicală se află la putere, permițându-i premierului Viktor Orban să treacă la măsuri interne și externe care au dat numele de „iliberalism” politicii sale. În mod paradoxal, una dintre puținele căi de a-l învinge în viitor pe primul ministru de la Budapesta este o eventuală alianță a opoziției cu… extrema dreapta, reprezentată de formațiunea Jobbik, care propagă de ani buni un mesaj acut antieuropean.


Cât despre Austria, această țară a prezidat Consiliul Uniunii Europene timp de șase luni, în 2018, cu un guvern de coaliție format din conservatorii cancelarului Sebastian Kurz și dreapta radicală, reprezentată de Partidul Libertății, care avusese în centrul campaniei electorale împotrivirea în fața cotelor de migranți impuse de UE. După cum se cunoaște, Austria este unul dintre statele europene care au luat măsuri ferme în această direcție, dosarul acceptării migranților pe teritoriul comunitar nefiind rezolvat nici pe perioada Președinției austriece a CE.


UE, inflexibilă în relația cu extremiștii

La Paris, poziția față de eventuale colaborări între partidele liberale și extremiști este inflexibilă. Președintele Emmanuel Macron, care, de altfel, a învins-o în alegeri chiar pe șefa unei astfel de formațiuni, Marine Le Pen, a făcut din lupta împotriva doctrinelor de extremă dreapta unul dintre pilonii viziunii sale politice. Această opinie este împărtășită și de partidul aflat la guvernare. „Nu pot exista compromisuri pentru a crea legături cu un partid de extremă dreapta, care apără valori complet opuse celor pe care le promovăm noi”, punctează ministrul francez pentru Afaceri Europene, Nathalie Loiseau. La rândul său, vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, consideră că „Popularii europeni nu vor forma niciodată o alianță cu extrema dreapta”. Odată cu alegerile europarlamentare din luna mai, componența viitorului Parlament European va fi decisă de votul cetățenilor.