NUMARUL
207-208
Din nefericire, din nou suntem martori ai modului incalificabil în care autoritățile ucrainene tratează minoritățile ...
Reputatul jurnalist și analist de politică externă Corneliu Vlad prezintă publicului un volum de rezonanță ...
Binecunoscutul critic literar și scriitor Eugen Uricaru, fost președinte al Uniunii Scriitorilor din România, este ...
Desigur, acțiunile sale, scrieri ori cuvântări, scrisori etc. i-au atras nemulțumirea administrațiilor, fiindu-i interzisă intrarea ...
Potenţialul ştiinţific al ţării noastre este construit de eminenţi oameni de ştiinţă din diferite domenii ...
profesionalism, reputație, patriotism Societatea românească de astăzi privește spre perioada dintre cele două Războaie Mondiale ca ...
Principiile statutului de neutralitate al unei țări au fost stabilite în secolele al XIX-lea și ...
Marea Neagră etalează încă una din fațetele ei de interes strategic cu mize regionale importante, ...
Susținător al unor proiecte de anvergură, solidar cu nevoile reale ale comunității în perioade dificile, ...
Cea mai importantă organizație internațională din lume, ONU, este direct implicată în eforturile de a ...
Destinul geopolitic al Mării Negre este unul paradoxal. Dacă în istoria modernă, timp de aproape ...
- înfruntarea titanilor La 3 noiembrie 2020, o lume întreagă va urmări alegerile prezidențiale din cea ...
În democrațiile avansate, politicienii reprezintă o elită a societății și se comportă ca atare. Astfel ...
  Ȋn sfârșit, după două „ture” de înaltă tensiune, am ales și noul nostru președinte, în ...
NIRO Investment Group a început lucrările de construcție pentru cel mai înalt hotel din România, ...
Niro Investment Group” – 20 de ani de implicare activă în societatea românească

Articole din categoria ‘La ceas aniversar: 85’

Carţile lui Carol Roman…

Reporter: editura March - 27 - 2017 Comments Off on Carţile lui Carol Roman…

Într-un ciclu firesc şi binemeritat, zilele acestea şi colegul şi prietenul meu din anii tineri s-a luat pe urmele noastre, depăşind vârsta de 85 de ani. Ale noastre, zic, ale celor care am depăşit-o binişor, ostenind şi uneori înflorind condeiul, ca şi el, nu doar în literatură, dar şi în domeniul ispititor al presei, domeniu în care Carol Roman a fost un veritabil maestru, cu o prezenţă prelungită până azi, când a ajuns un singular şi prestigios patriarh.  

Mă uit acum cu admiraţie la titlurile celor peste 35 de volume publicate, iar dincolo de ele presupun că au existat sute şi chiar mii de articole de ziar şi de revistă, prin care spiritul său neliniştit ne-a pus şi pe noi, cititorii, în legătură cu marile şi dramaticele probleme naţionale şi internaţionale ale perioadei istoriei în care ne-a fost dat să trăim. 

Prima sa carte importantă, despre care am scris în urmă cu 15 ani, într-un capitol pe care i l-am dedicat în volumul de evocări „Dincoace de munte”, a fost „Oameni, umbre şi fantome”, subintitulată „O viaţă printre ziare”, publicată în 2004. Apreciam atunci ca fiind memorabile toate paginile şi capitolele dedicate vieţii şi formării sale de ziarist. Autoironia şi simţul umorului le dau credibilitate deplină. La fel de originale sunt portretele unor personaje deosebite, cunoscute şi de mine, mari scriitori şi ziarişti, ca şi unii colegi mai tineri, deveniţi, între timp, prin operă, destin şi istorie, nume la fel de atractive, demne de o mai atentă cunoaştere, pomenire şi neuitare: Tudor Arghezi, George Călinescu, Zaharia Stancu, Brunea Fox, Tudor Mazilu şi alţii. 

Fireşte că i-am citat şi comentat, în volumul Cărţile prietenilor mei” (2014) şi alte volume, cum a fost „Ziaristul şi fascinaţia clipei” (2012), de o mare bogăţie de informaţii şi portrete de neuitat, realizate cu un penel de maestru, însoţite de documete rare, o lume căreia merită să i se aprindă făcliile strălucitoare cândva. 

În 2013 i-am citit şi din nou i-am comentat pe larg volumul „Miracole – carte de râs de ei şi de noi”, un îndemn evident la lectură şi bună dispoziţie. O carte de pamflete şi de umor, aşezată sub o dublă autoritate: cea biblică şi cea argheziană. Sărguinţa şi talentul i-au fost onorate şi prin volumul „În balansul vremurilor” care a primit Marele Premiu al Uniunii Ziariştilor Profesionişti pentru anul 2016. 

Dar, pe lângă toate aceste remarcabile succese literare, aş vrea să nu uit şi să laud cum se cuvine faptul că iubitul meu coleg de la „Scînteia tineretului” de pe vremuri – pe la şcoala şi paginile căruia au trecut zeci de nume importante ale literaturii române – publică de atâţia ani revista lunară „Balcanii şi Europa”, unde Carol Roman semnează, număr de număr, un editorial excelent, cu analize, observaţii şi meditaţii de „om bătrân şi înţelept”. Colaborând deseori la această revistă, ca scriitor şi fost Ambasador în Grecia, o schiţam în numărul aniversar, de 8 ani de la apariţie, şi răspundeam astfel la întrebarea „de ce colaboraţi la revista Balcanii şi Europa” – mi-a uşor să răspund afirmativ şi subiectiv. „Obiectiv fiindcă studiază profund, nuanţat şi convingător, trecutul acestui teritoriu european, pe care eu l-am numit «zonă de cutremure», în cel de-al cincilea volum al ciclului memorialistic «Ambasador la Atena». Dar toate studile şi analizele noastre nu se opresc la un trecut zbuciumat uneori, prelungit, din păcate, până în prezent, ci caută forme şi căi noi de vindecare a rănilor vechi, găsirea modalităţilor paşnice, neviolente, de armonizare a vieţii şi intereselor specifice fiecărei naţiuni, popoarelor şi minorităţilor din sudul Dunării.  

Mă simt onorat să colaborez la această revistă, fiindcă îmi înfrăţesc numele cu al atâtor personalităţi calificate, nume de rezonanţă în diplomaţia şi cultura română, alături de eminenţi oameni politici şi diplomaţi străini.  

Nu-mi ascund mulţumirea, evident subiectivă, că scriind eu în revistă scrie şi ea despre cărţile mele, ceea ce ţine de firescul relaţiilor dintre intelectualii care ştiu purta un condei cinstit şi inspirat în mână. Le mulţumesc tuturor pentru fraternitate!”. 

 

Ion Brad