NUMARUL
207-208
Din nefericire, din nou suntem martori ai modului incalificabil în care autoritățile ucrainene tratează minoritățile ...
Reputatul jurnalist și analist de politică externă Corneliu Vlad prezintă publicului un volum de rezonanță ...
Binecunoscutul critic literar și scriitor Eugen Uricaru, fost președinte al Uniunii Scriitorilor din România, este ...
Desigur, acțiunile sale, scrieri ori cuvântări, scrisori etc. i-au atras nemulțumirea administrațiilor, fiindu-i interzisă intrarea ...
Potenţialul ştiinţific al ţării noastre este construit de eminenţi oameni de ştiinţă din diferite domenii ...
profesionalism, reputație, patriotism Societatea românească de astăzi privește spre perioada dintre cele două Războaie Mondiale ca ...
Principiile statutului de neutralitate al unei țări au fost stabilite în secolele al XIX-lea și ...
Marea Neagră etalează încă una din fațetele ei de interes strategic cu mize regionale importante, ...
Susținător al unor proiecte de anvergură, solidar cu nevoile reale ale comunității în perioade dificile, ...
Cea mai importantă organizație internațională din lume, ONU, este direct implicată în eforturile de a ...
Destinul geopolitic al Mării Negre este unul paradoxal. Dacă în istoria modernă, timp de aproape ...
- înfruntarea titanilor La 3 noiembrie 2020, o lume întreagă va urmări alegerile prezidențiale din cea ...
În democrațiile avansate, politicienii reprezintă o elită a societății și se comportă ca atare. Astfel ...
  Ȋn sfârșit, după două „ture” de înaltă tensiune, am ales și noul nostru președinte, în ...
NIRO Investment Group a început lucrările de construcție pentru cel mai înalt hotel din România, ...
Niro Investment Group” – 20 de ani de implicare activă în societatea românească

Articole din categoria ‘Interviu special’

Prinţesa Margareta de Hohenzollern

Reporter: editura February - 23 - 2018 Comments Off on Prinţesa Margareta de Hohenzollern

Prinţesa Margareta de Hohenzollern 
sosită la Bucureşti, ne acordă primul său interviu pe pamânt românesc, februarie 1990

În iarna anului 1989 – 1990, la parterul hotelului InterContinental era pus la dispoziţia presei româneşti şi străine cu prilejul evenimentelor ce se desfăşurau în Bucureşti un salon de lucru. Interesându-mă la recepţia hotelului, pentru eventuale interviuri, ce osepeţi deosebiţi erau găzduiţi, am aflat că la etajul 2 se află două reprezentante ale Casei Regale a României, prinţesa Margareta şi sora ei mai mică. Peste câteva minute m-am aflat în faţa uşii şi după câteva insistenţe o aveam în faţă pe prinţesa Margareta de Hohenzollern, o fiinţă drăguţă şi delicată, impresionată că era căutată de un ziarist. 

Am stabilit ca a doua zi să ne revedem şi să participe la o anchetă internaţională realizată de revista la care lucram şi de care s-a arătat deosebit de interesată. „Lacuna” lingvistică de atunci, nu ştia limba română, însă a fost depăşită cu brio, de-a lungul anilor. 

Redau interviul acordat şi publicat în revista „Femeia modernă” la rubrica „LUMEA ÎN MIŞCARE” de Carol Roman

Cunoștința cu prințesa Margareta de Hohenzollern impresionează orice ziarist: o femeie drăguță, cu un surâs cuceritor, rostind cuvintele chibzuit, exprimând o gândire limpede și civilizație. Virtuți pe care, drepți să fim, a avut de unde să le deprindă, din școlile pe care le-a urmat.

 – Am urmat școala în Anglia, Italia și mai târziu în Elveția, absolvind bacalaureatul în limba franceză. În 1970 am studiat la Facultatea de sociologie politică și drept public internațional a Universității din Edinburg, iar în 1974 mi-am dat doctorantura. Deși eram fiică de rege, am înțeles că doar munca îmi poate salva sufletul și asigura o carieră. Am lucrat un număr de ani în cercetare și, în mod deosebit, am aprofundat problemele sociologiei medicale, ale producției de alimente în lumea a treia, sărăcia în mediul rural. După 12 ani petrecuți în Anglia, m-am mutat în Italia, unde m-am alăturat FAO – Organizația Mondială pentru Alimentație – devenind astfel funcționar al Națiunilor Unite. În această calitate am coordonat campania „Ziua Alimentației Mondiale”, pentru a atrage interesul lumii față de problemele foametei, ale sărăciei, ale rămânerilor în urmă a numeroase țări din lumea a treia.

 – Nu v-au frapat implicațiile subdezvoltării asupra femeilor?

 – Ele, femeile, sunt cele mai în suferință. M-am aflat în Africa de câteva ori. Am vizitat Zambia, Etiopia, Sudan și m-am cutremurat. Nu vă puteți imagina cum trăiesc femeile supuse unei existențe subumane. Am lucrat și la un studiu pe care l-am prezentat FAO, în vederea sprijinirii eforturilor de dezvoltare a acestor țări, erodate de foamete și suferință. După ce am trecut la IFAD – Fondul Mondial pentru Dezvoltarea Agriculturii – cu sediul tot la Roma, am insistat pentru înfăptuirea unor programe dedicate femeilor din Africa.

 – Și acum?

 – Mă aflu aici, la București. Mă consider a fi româncă. De-a lungul vieții, alături de cele patru surori, am fost crescută ca o româncă. Și am simpatizat cu poporul român în toți cei 44 de ani de luptă pentru libertate și democrație.

 – Acum, iată că sunteţi în România….

 – Da. Răspunsul meu imediat la recentele evenimente din România este să-mi folosesc legăturile internaționale și experiența pentru a înființa o asociație internațională menită să prezerve moștenirea culturală a României. Privesc înainte, fiind doritoare să utilizez posibilitățile pe care le am de ajutorare practică a țării, care are atâta nevoie de susținere. Și chiar femeile din România, a căror viață socială și spirituală a fost batjocorită atâția ani, îndeamnă la reflecții adânci. Ce fel de „egalitate” este aceea când femeia trebuie să lucreze 8-10 ore, în timp ce nu are cu ce-și hrăni copiii, iar casa îi este neîncălzită? Vechiul regim dictatorial a umilit-o, a chinuit-o.

 – Redacția noastră organizează o mare anchetă la care vă rugăm să participați. Credeți că ar fi util să se înființeze un departament sau minister pentru condiția femeii?

 – Dacă această acțiune civilă își propune un titlu provizoriu de sprijin ca femeile să iasă din marasmul economic și cultural în care au trăit, cred că ar fi o idee pozitivă. Însă doar pentru o perioadă de tranziție, care să ducă la ameliorarea condiției femeii. Dar nu cred că ar fi bine să se instituționalizeze un minister sau un departament, deoarece ar apărea discriminarea ca fiind recunoscută oficial și în consecință un statut de „minoritate discriminată”. Or, mi-ar plăcea să cred că femeile ar trebui tratate egal, ca ființe sociale, în toate domeniile.

 – Vă mulțumim!

„Tematica europeană devine o constantă a vieţii de zi cu zi…”

Reporter: editura April - 26 - 2010 Comments Off on „Tematica europeană devine o constantă a vieţii de zi cu zi…”

declară dl. Niculae Idu, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, în cadrul interviului special acordat revistei noastre

– Consideraţi că sunt astăzi cetăţenii României mai avizaţi în legătură cu problematica Uniunii Europene decât în 2008, când aţi fost numit în funcţie?

– Construcţia instituţională europeană, cu tot ce implică ea (concepte, valori, politici, legislaţie, oameni), este deosebit de complexă. Este nevoie de colaborarea tuturor celor care sunt implicaţi în domeniul afacerilor europene pentru ca informarea şi comunicarea pe aceste teme să fie eficientă. Scopul nostru declarat este de a aduce informaţia europeană cât mai aproape de nevoile şi casele oamenilor. Pentru asta, conlucrăm cu autorităţile şi societatea civilă şi, în acelaşi timp, ne dezvoltăm propriile instrumente. Ideea principală este de a nu ne suprapune eforturile şi de a nu ne risipi resursele. România este o ţară mare, iar fiecare dintre cetăţenii ei are dreptul să fie informat, pentru a lua cele mai bune decizii în cunoştinţă de cauză.

Revenind la întrebarea dvs., cred că la ora actuală românii înţeleg că Europa are mai multe dimensiuni decât posibilitatea accesării programelor de finanţare nerambursabilă. Şi că ei pot avea o influenţă asupra modului în care aceste dimensiuni devin realitate. E drept, suntem încă la început de drum, ca stat membru, în crearea propriului demers în cadrul proiectului european, dar toate eforturile noastre de comunicare sunt îndreptate în direcţia facilitării accesului la informaţia europeană relevantă pentru îndeplinirea acestui obiectiv. Altfel, cetăţeanul român este tot mai bine informat de la an la an, pentru că tematica europeană devine o constantă a vieţii de zi cu zi, de aceea el însuşi devine proactiv în căutarea şi utilizarea acestei informaţii.

– Ce măsuri aţi luat deja şi ce urmează să mai întreprindeţi pentru aducerea informaţiei europene cât mai aproape de cetăţenii români?

– Avem o reţea de centre de informare, reţeaua Europe Direct, răspândită în toată ţara. Sunt 30 de centre care oferă informaţie europeană tuturor celor interesaţi şi care organizează evenimente având ca scop promovarea dezbaterii pe tema procesului de integrare europeană. De asemenea, avem o reţea de centre de documentare în 14 universităţi din ţară şi un grup de experţi în politici europene (aşa-numitul „Team Europe”), gata să asigure lectori pentru orice subiect de interes din sfera afacerilor europene. Avem o pagină de internet (http://ec.europa.eu/romania/index_ro.htm), actualizată în timp real cu cele mai noi informaţii despre activităţile Uniunii Europene, un buletin de informare lunar distribuit gratuit în toată ţara şi un centru de informare în plin centrul Bucureştiului (la sediul Reprezentanţei). Organizăm dezbateri şi conferinţe pe teme de actualitate, cum ar fi criza economică, schimbările climatice şi securitatea energetică, Strategia Europa 2020, precum şi seminarii de informare adresate presei locale şi regionale. De ce? Pentru că presa locală este un partener esenţial în diseminarea informaţiei europene în comunităţile de care aparţine, precum şi în obţinerea de feed-back asupra subiectelor de interes pentru aceste comunităţi.

– Am dori să cunoaştem care sunt priorităţile anului 2010 în activitatea desfăşurată de Reprezentanţa pe care o conduceţi? Ne referim la evenimente şi acţiuni pe care le organizaţi în acest an şi pe care am dori să le aduceţi la cunoştinţa cititorilor revistei noastre.

– Anul acesta, comunicarea europeană se va concentra pe aspectele referitoare la relansarea economică, la energie şi schimbări climatice, precum şi pe cele referitoare la punerea în aplicare a Tratatului de la Lisabona. Un loc central îl ocupă promovarea principiilor şi acţiunilor reflectate în Strategia Europa 2020, adoptată recent de Consiliul European. Puteţi găsi calendarul acţiunilor noastre pe pagina de internet menţionată mai sus. Participarea tuturor celor interesaţi este binevenită, pentru că procesul de comunicare europeană nu este un monolog, ci reprezintă un dialog. Îmi exprim speranţa pentru o conlucrare cât mai diversificată cu partenerii noştri din România, în efortul de a satisface nevoile de informare şi de a deschide canalele pentru contribuţia cetăţenilor la actul de luare a deciziilor la nivel european.

Carol Roman