NUMARUL
207-208
Din nefericire, din nou suntem martori ai modului incalificabil în care autoritățile ucrainene tratează minoritățile ...
Reputatul jurnalist și analist de politică externă Corneliu Vlad prezintă publicului un volum de rezonanță ...
Binecunoscutul critic literar și scriitor Eugen Uricaru, fost președinte al Uniunii Scriitorilor din România, este ...
Desigur, acțiunile sale, scrieri ori cuvântări, scrisori etc. i-au atras nemulțumirea administrațiilor, fiindu-i interzisă intrarea ...
Potenţialul ştiinţific al ţării noastre este construit de eminenţi oameni de ştiinţă din diferite domenii ...
profesionalism, reputație, patriotism Societatea românească de astăzi privește spre perioada dintre cele două Războaie Mondiale ca ...
Principiile statutului de neutralitate al unei țări au fost stabilite în secolele al XIX-lea și ...
Marea Neagră etalează încă una din fațetele ei de interes strategic cu mize regionale importante, ...
Susținător al unor proiecte de anvergură, solidar cu nevoile reale ale comunității în perioade dificile, ...
Cea mai importantă organizație internațională din lume, ONU, este direct implicată în eforturile de a ...
Destinul geopolitic al Mării Negre este unul paradoxal. Dacă în istoria modernă, timp de aproape ...
- înfruntarea titanilor La 3 noiembrie 2020, o lume întreagă va urmări alegerile prezidențiale din cea ...
În democrațiile avansate, politicienii reprezintă o elită a societății și se comportă ca atare. Astfel ...
  Ȋn sfârșit, după două „ture” de înaltă tensiune, am ales și noul nostru președinte, în ...
NIRO Investment Group a început lucrările de construcție pentru cel mai înalt hotel din România, ...
Niro Investment Group” – 20 de ani de implicare activă în societatea românească

Articole din categoria ‘În Timoc continuă jalea’

Liderii comunităţii îşi spun păsul

Reporter: Adrian Paradovschi September - 14 - 2010 Comments Off on Liderii comunităţii îşi spun păsul

Liderii comunităţii româneşti din Timocul sârbesc, reuniţi în cadrul lucrarilor Universităţii de Vară de la Izvorul Mureşului, au avertizat autorităţile de la Bucureşti că, dacă nu vor fi sprijiniţi cu o strategie coerentă, există riscul să-şi piardă identitatea.

Preşedintele Partidului Democrat al Românilor din Serbia, Predrag Balasevici*, a declarat că „este un adevărat miracol că fără şcoală şi biserică românii din Timocul sârbesc încă îşi mai vorbesc limba”. Balasevic a subliniat, însă, că dacă nu se vor înfiinţa şcoli în limba română, există marele pericol ca românii să-şi piardă identitatea. „Nu avem şcoli, nu am avut niciodată, mass-media în limba română – nu există sau ce există nu e suficientă – iar când este vorba de biserică, este o problemă mare. Este un pericol mare să ne pierdem identitatea, limba, pentru că tinerii pleacă din sat se duc la oraş, termină facultăţi, se duc în afara Serbiei şi ei nu mai vorbesc limba în casă.  Dacă nu introducem repede limba în şcoală, există un pericol mare să pierdem ceea ce am păstrat sute de ani; şi când se pierde limba, se pierde şi identitatea”. El a explicat că este nevoie de presă, în special radio şi tv, pentru ca informaţiile în limba română să ajungă la românii din Timoc, mai ales că aceştia nu ştiu să citească în limb română. „Românii din zonă nu ştiu să citească, iar cărţile care ne sunt aduse nu sunt de mare folos. Foarte puţine se ştiu despre România despre istoria românilor şi, din cauza asta, conştiinţa este la pământ. Zona este foarte mare, sunt 154 de sate pur româneşti, alte 46 de localităţi mixte şi nu e uşor să ajungi în fiecare sat, comună, să se afle informaţii despre activităţile noastre, mai ales când nu ai mass media”, a mai spus Pedrag Balasevici.

Prezent la dezbateri, Duşan Pârvulovici, directorul Federaţiei Române din Serbia, a spus că situaţia românilor din Serbia „este, poate, mai grea ca în 1990”. El a vorbit despre situaţia bisericii din Mălainiţa, unde a existat o decizie suspendată de demolare a bisericii, iar ctitorul ei, preotul Boian Alexandrovici, a fost condamnat la închisoare, cu suspendare. Jurj Zavişa, preşedintele Asociaţiei „Ariadnae Filum”, a subliniat că România trebuie să elaboreze urgent o strategie pentru minoritatea română din Serbia, pentru că altfel, aceasta va dispărea. „Dacă România nu depune urgent o strategie pentru minoritatea românească din Serbia, noi vom dispărea. Trăim în secolul XXI, când nu putem să ne păstrăm identitatea noastră românească numai în casă. Dacă un tânăr român vrea să vorbească despre teme europene cu un alt tânăr, trebuie să vorbească în sârbă, pentru că nu poate să se exprime în limba arhaică românească”, a spus Jurj Zavişa.

Vicepreşedintele Partidului Democrat al Românilor din Serbia, Dragan Demici, a amintit despre situaţiile extrem de delicate prin care au trecut românii timoceni în acest an, când aproximativ 300 de persoane au fost anchetate pentru că se aflau pe listele unui partid românesc. Dragan Demici, el însuşi anchetat, le-a spus participanţilor Universităţii de Vară de la Izvorul Mureşului că românii din Timoc sunt loiali Serbiei, nu sunt împotriva sârbilor, ci doar îşi cer drepturile.
El a apreciat prezenţa în Timoc a preşedintelui României, Traian Băsescu, acesta fiind singurul preşedinte român care a vizitat Timocul, şi a ministrului din Externe, Theodor Baconschi, precizând: „România ne păzeşte şi se uită la neamul ei”. (Romanian Global News)

  • „România ne păzeşte şi se uită la neamul ei…”

*Predrag Balasevic a primit din partea revistei „Balcanii şi Europa” premiul „Vocaţia Justiţiei Sociale”, în anul 2002