NUMARUL
207-208
Din nefericire, din nou suntem martori ai modului incalificabil în care autoritățile ucrainene tratează minoritățile ...
Reputatul jurnalist și analist de politică externă Corneliu Vlad prezintă publicului un volum de rezonanță ...
Binecunoscutul critic literar și scriitor Eugen Uricaru, fost președinte al Uniunii Scriitorilor din România, este ...
Desigur, acțiunile sale, scrieri ori cuvântări, scrisori etc. i-au atras nemulțumirea administrațiilor, fiindu-i interzisă intrarea ...
Potenţialul ştiinţific al ţării noastre este construit de eminenţi oameni de ştiinţă din diferite domenii ...
profesionalism, reputație, patriotism Societatea românească de astăzi privește spre perioada dintre cele două Războaie Mondiale ca ...
Principiile statutului de neutralitate al unei țări au fost stabilite în secolele al XIX-lea și ...
Marea Neagră etalează încă una din fațetele ei de interes strategic cu mize regionale importante, ...
Susținător al unor proiecte de anvergură, solidar cu nevoile reale ale comunității în perioade dificile, ...
Cea mai importantă organizație internațională din lume, ONU, este direct implicată în eforturile de a ...
Destinul geopolitic al Mării Negre este unul paradoxal. Dacă în istoria modernă, timp de aproape ...
- înfruntarea titanilor La 3 noiembrie 2020, o lume întreagă va urmări alegerile prezidențiale din cea ...
În democrațiile avansate, politicienii reprezintă o elită a societății și se comportă ca atare. Astfel ...
  Ȋn sfârșit, după două „ture” de înaltă tensiune, am ales și noul nostru președinte, în ...
NIRO Investment Group a început lucrările de construcție pentru cel mai înalt hotel din România, ...
Niro Investment Group” – 20 de ani de implicare activă în societatea românească

Articole din categoria ‘În slujba patronilor lumii’

Marile armate private

Reporter: editura November - 16 - 2018 Comments Off on Marile armate private
În ultimul deceniu, tot mai mulți foști militari retrași din structurile armatelor guvernamentale au făcut trecerea în domeniul privat. Fenomenul a devenit atât de extins, încât în anul 2010 mai mulți militari din acest sector au fost uciși în Afganistan decât trupe „oficiale” ale SUA. 

G4S

Aflate preponderent sub umbrela așa-numitei „securități private”, trupele de militari ale companiilor specializate în furnizarea acestui tip de servicii sunt cunoscute încă din anii 1960 ai secolului trecut, când presa internațională vorbea despre acești militari ca despre mercenari care luptă în cele mai respingătoare locuri de pe Terra, în jungle și deșerturi. La acel moment, Națiunile Unite catalogau aceste armate private ca fiind „mijloace prin care sunt afectate drepturile omului și care se împiedică dreptul popoarelor la autodeterminare”. Vremurile – și conflictele… – s-au schimbat, iar astăzi, birocrații din Afganistan numesc militarii privați „furnizori de securitate” și descriu, în interiorul acestui termen, tot felul de trupe și diferite operațiuni, de la gărzile mall-urilor din Kabul la militarii înarmați care însoțesc transporturile multinaționalelor sau încarcă ATM-urile cu bancnote. 


Companiile private de securitate oferă în prezent experți în dezamorsarea bombelor, personal de protecție, suport tactic pentru operații „sensibile” ale guvernelor (inclusiv activitățile paramilitare ale CIA sau operațiunile antiteroriste). De asemenea, aceste trupe asigură protecția oficialilor guvernamentali aflați în misiuni peste hotare, precum și a proprietăților pe care un stat le are în afara granițelor sale. Orice necesitate de ordin militar poate fi acoperită de forțele din cadrul acestor armate private, care au ajuns o industrie impresionantă, estimată global, la nivelul anului 2016, la peste 13 miliarde de dolari, notează publicația australiană themonthly.com. Nu doar Guvernul SUA asigură o piață pentru acest domeniu, ci și Uniunea Europeană, Suedia, Norvegia, Japonia, Canada, Finlanda, Olanda, Danemarca, Brazilia, Marea Britanie (prin Commonwealth Office). De altfel, la cinci decenii de la reacția de respingere pe care o avea față de acest tip de trupe, ONU le folosește în organizații și programe pe care le derulează în toată lumea, aceste trupe asigurând servicii și pentru Banca Mondială. Mai mult, un studiu din 2008 arăta că majoritatea organizațiilor non-guvernamentale și umanitare au apelat la trupe private înarmate pentru cel puțin una dintre operațiunile lor. 

Giganții securității


Dat fiind faptul că această industrie rulează sume impresionante și vremurile sunt suficient de tulburi în toată lumea încât să necesite trupe specializate, înarmate, pentru majoritatea operațiunilor pe care le derulează instituțiile și marile companii, firmele care furnizează astfel de servicii sunt printre cele mai prospere din lume. De pildă, gigantul securității G4S a ajuns al doilea mare angajator al lumii, notează „Business Insider”. Are aproape 700.000 de lucrători care fac de toate: asigură securitatea la bănci și aeroporturi sau în transporturile de deținuți, sunt utilizați în teatrele de operațiuni și în zonele de tensiune și conflict din toată lumea. Doar în anul 2008, angajații companiei de securitate au asigurat paza unei treimi din convoaiele cu ajutoare trimise în Irak. Grupul operează în 125 de țări, inclusiv în unele dintre cele mai periculoase zone din Africa și America latină. „Unity Resources Group” reunește veterani din SUA, Australia și Marea Britanie, care asigură paza ambasadelor sau supraveghează alegeri cu potențial violent. Compania este prezentă în Africa, cele două Americi, Asia și Europa. 

De asemenea, există și firme care pot trimite militari înarmați mai „specializate”, cum este „Erinys”. Trupele acestui gigant au urmat contractele Departamentului de Stat al SUA în Irak, misiunea celor 16.000 de militari fiind aceea de a proteja sondele și conductele petroliere în 282 de locații de pe tot teritoriul țării. Totodată, grupul activează și în Congo, tot pentru a proteja interesele americane legate de contractele cu petrol. Iar „DynCorp”, după ce a făcut parte din războiul antidrog din Columbia, a trecut la menținerea stabilității în Irak după retragerea trupelor americane, dar activează cu peste 10.000 de militari în Africa, Europa și America de Sud. Veniturile estimate ale acestui mamut militar sunt de circa 3,5 miliarde de dolari pe an. Dintre firmele care furnizează armate particulare folosite de Națiunile Unite se detașează „Aegis”, care supraveghează buna desfășurare a misiunilor ONU cu 5.000 de militari, completându-și activitatea și cu diverse comenzi ale unor clienți privați.

Ca întotdeauna când sunt observate mai atent operațiunile militare și cei care le execută, există și controverse. De exemplu, despre „Defion Internacional” s-a spus că recrutează mii de luptători bine antrenați din țările mai slab dezvoltate și îi plătește cu mai puțin de 1.000 de dolari pe lună. Iar imaginea „Academi”, una dintre cele mai renumite companii de securitate privată din lume, a fost grav afectată de anumite scandaluri vizând schimburi de focuri greșite și contracte periclitate. Dar tot „Academi” a primit sarcina de a supraveghea străzile din New Orleans după uraganul Katrina sau de a proteja sistemul defensiv cu rachete al Japoniei.