NUMARUL
207-208
Din nefericire, din nou suntem martori ai modului incalificabil în care autoritățile ucrainene tratează minoritățile ...
Reputatul jurnalist și analist de politică externă Corneliu Vlad prezintă publicului un volum de rezonanță ...
Binecunoscutul critic literar și scriitor Eugen Uricaru, fost președinte al Uniunii Scriitorilor din România, este ...
Desigur, acțiunile sale, scrieri ori cuvântări, scrisori etc. i-au atras nemulțumirea administrațiilor, fiindu-i interzisă intrarea ...
Potenţialul ştiinţific al ţării noastre este construit de eminenţi oameni de ştiinţă din diferite domenii ...
profesionalism, reputație, patriotism Societatea românească de astăzi privește spre perioada dintre cele două Războaie Mondiale ca ...
Principiile statutului de neutralitate al unei țări au fost stabilite în secolele al XIX-lea și ...
Marea Neagră etalează încă una din fațetele ei de interes strategic cu mize regionale importante, ...
Susținător al unor proiecte de anvergură, solidar cu nevoile reale ale comunității în perioade dificile, ...
Cea mai importantă organizație internațională din lume, ONU, este direct implicată în eforturile de a ...
Destinul geopolitic al Mării Negre este unul paradoxal. Dacă în istoria modernă, timp de aproape ...
- înfruntarea titanilor La 3 noiembrie 2020, o lume întreagă va urmări alegerile prezidențiale din cea ...
În democrațiile avansate, politicienii reprezintă o elită a societății și se comportă ca atare. Astfel ...
  Ȋn sfârșit, după două „ture” de înaltă tensiune, am ales și noul nostru președinte, în ...
NIRO Investment Group a început lucrările de construcție pentru cel mai înalt hotel din România, ...
Niro Investment Group” – 20 de ani de implicare activă în societatea românească

Articole din categoria ‘În 2011 un start promițător’

Performanţe ale sportului balcanic

Reporter: editura June - 16 - 2011 Comments Off on Performanţe ale sportului balcanic

Sportivii din Balcani, după ce au impresionat prin rezultatele obţinute în anul 2010, an în care au câştigat zeci de competiţii europene şi mondiale, au continuat tradiţia şi în primele luni ale acestui an. Vă propunem o scurtă trecere în revistă a celor mai importante succese repurtate în prima parte a anului 2011 de către sportivii din această parte a lumii.

Invincibilul Novak Djokovic. Primul mare succes al sportului balcanic din 2011 a venit în luna ianuarie, când tenismenul sârb Novak Djokovic s-a impus la Australian Open, după o prestaţie de excepţie. Djokovic, care a bifat a doua victorie din carieră la Antipozi, a trecut în drumul spre trofeul de la Melbourne de trei adversari clasaţi în Top 10, între care şi asul Roger Federer. În plus, este de neînvins în acest an, reuşind să se impună şi la turneele de la Dubai, Indian Wells, Miami şi Madrid, ameninţând poziţia de lider mondial a spaniolului Rafael Nadal. De altfel, după ce l-a învins pe Nadal la Madrid, pe 8 mai, Djokovic a fost felicitat de spaniol, care i-a transmis că în curând îi va lua locul de cel mai bun tenisman al lumii!

Fatih Cakiroglu, luptătorul de aur.Campionatul European de lupte de la Dortmund (Germania), desfăşurat în această primăvară, a adus prima medalie de aur continentală din 2011 pentru sportul balcanic. Turcul Fatih Cakiroglu s-a impus la categoria 120 kg a probelor de lupte greco-romane. În vârstă de 30 de ani, Fatih este la primul titlu din carieră, după mai multe medalii de argint şi de bronz cucerite la diverse competiţii majore europene şi mondiale. Altfel, trebuie menţionat că trei ţări balcanice, Turcia, Bulgaria şi România, s-au clasat între primele 10 participante într-o ierarhie a medaliilor.

Sandra Izbaşa şi Flavius Koczi, „regii solului”. Şi sportivii români au contribuit din plin la zestrea de medalii ale Balcanilor. Mai întâi, ne vom opri asupra recentelor Campionate Europene de gimnastică, care au avut loc la Berlin, la care au participat sportivi din 32 de ţări. După cum se ştie, Flavius Koczi a câştigat proba de sol, după ce terminase al doilea la individual compus, iar Sandra Izbaşa a dat o dublă lovitură, impunându-se atât la sol, cât şi la sărituri, performanţe completate de Elena Amelia Racea, care s-a clasat a treia la individual compus, şi de Diana Maria Chelaru, a doua la sol.

Alina Dumitru şi Ilia Iliadis, starurile din judo. România a mai dat o campioană europeană şi la judo, Alina Dumitru reuşind să câştige medalia de aur pentru a şaptea oară la Campionatele Europene de la Istanbul. Alina Dumitru s-a impus la categoria -48 de kilograme, după ce a trecut în finală de unguroaica Eva Csernoviczki. Sportiva din România a realizat astfel un record demn de „Guiness Book”, trecându-şi în palmares şi cel de-al şaptelea titlu european!

Tot la Istanbul, Balcanii au mai obţinut o medalie de aur, prin grecul Ilia Iliadis, multiplu campion european, mondial şi olimpic. Iliadis, a cărui carieră fulminantă a început la Bucureşti, odată cu Europenele din 2004, l-a învins în finală pe rusul Kiril Denisov.

Turcii au câştigat bătălia cu greutăţile. Campionatele Europene de haltere, desfăşurate la Kazan (Rusia), i-au adus în prim-plan pe reprezentanţii Turciei, care şi-au trecut în palmares 12 medalii de aur! Aceştia au fost: Gokhan Kilic, Bunyamin Sezer, Mete Binay, Semih Yagci – toţi la masculin; Nurcan Taylan şi Aylin Daşdelen, la feminin. În urma acestor realizări, Turcia a terminat pe locul doi în clasamentul general pe medalii, după ţara-gazdă, Rusia.

Lucian Bute, „Mister KO”. Din galeria marilor succese nu poate lipsi performanţa realizată de Lucian Bute, care pe 19 martie şi-a apărat titlul mondial IBF la categoria supermijlocie pentru a şaptea oară consecutiv, după ce l-a învins pe irlandezul Brian Magee, prin KO tehnic în repriza a zecea. Bute, care va disputa următorul meci în România – în organizarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului – are un palmares de invidiat în boxul profesionist: 28 de victorii din tot atâtea meciuri, dintre care 23 prin KO!

Grecii de la Panathinaikos Atena, stăpânii inelelor. Sportul balcanic trăieşte nu doar la nivel de individualităţi, ci şi la cel de echipă. Pe 8 mai, Panathinaikos Atena a câştigat pentru a şasea oară „Euroliga” la baschet masculin, învingând în finala de la Barcelona echipa israeliană Maccabi Tel-Aviv. Dimitris Diamantidis a fost cel mai bun realizator al grecilor, fiind desemnat MVP (Most Valuable Player) al sezonului regulat, dar şi al turneului final, în timp ce sârbul Igor Rakocevic, de la Efes Istanbul, a fost cel mai bun marcator al competiţiei. Panathinaikos, care s-a alăturat lui ŢSKA Moscova pe locul doi în clasamentul succeselor în această competiţie, a devenit cea mai bună echipă a acestui început de secol, obţinând cinci din cele şase titluri în ultimii 11 ani (2000, 2002, 2007, 2009, 2011). De menţionat că antrenorul sârb Zeljko Obradovic a câştigat pentru a opta oară „Euroliga”, patru dintre aceste trofee fiind obţinute cu Panathinaikos.

MARIUS GHERGHE