NUMARUL
207-208
Din nefericire, din nou suntem martori ai modului incalificabil în care autoritățile ucrainene tratează minoritățile ...
Reputatul jurnalist și analist de politică externă Corneliu Vlad prezintă publicului un volum de rezonanță ...
Binecunoscutul critic literar și scriitor Eugen Uricaru, fost președinte al Uniunii Scriitorilor din România, este ...
Desigur, acțiunile sale, scrieri ori cuvântări, scrisori etc. i-au atras nemulțumirea administrațiilor, fiindu-i interzisă intrarea ...
Potenţialul ştiinţific al ţării noastre este construit de eminenţi oameni de ştiinţă din diferite domenii ...
profesionalism, reputație, patriotism Societatea românească de astăzi privește spre perioada dintre cele două Războaie Mondiale ca ...
Principiile statutului de neutralitate al unei țări au fost stabilite în secolele al XIX-lea și ...
Marea Neagră etalează încă una din fațetele ei de interes strategic cu mize regionale importante, ...
Susținător al unor proiecte de anvergură, solidar cu nevoile reale ale comunității în perioade dificile, ...
Cea mai importantă organizație internațională din lume, ONU, este direct implicată în eforturile de a ...
Destinul geopolitic al Mării Negre este unul paradoxal. Dacă în istoria modernă, timp de aproape ...
- înfruntarea titanilor La 3 noiembrie 2020, o lume întreagă va urmări alegerile prezidențiale din cea ...
În democrațiile avansate, politicienii reprezintă o elită a societății și se comportă ca atare. Astfel ...
  Ȋn sfârșit, după două „ture” de înaltă tensiune, am ales și noul nostru președinte, în ...
NIRO Investment Group a început lucrările de construcție pentru cel mai înalt hotel din România, ...
Niro Investment Group” – 20 de ani de implicare activă în societatea românească

Articole din categoria ‘Fără categorie’

Celebre demisii politice la nivel înalt

Reporter: editura October - 11 - 2020 Comments Off on Celebre demisii politice la nivel înalt
În democrațiile avansate, politicienii reprezintă o elită a societății și se comportă ca atare. Astfel de personalități care conduc popoarele au conștiința propriilor acte și, atunci când este cazul, își asumă responsabilitatea pentru faptele lor și își prezintă demisia de onoare.

Charles de Gaulle

Unele dintre cele mai răsunătoare demisii politice la nivel înalt au ținut de diverse crize naționale sau internaționale. O retragere din funcția supremă care a uimit, dar în același timp a dat măsura unei asumări de răspundere politică, a fost cea a președintelui Franței, Charles de Gaulle, care în 1969 a plecat din fruntea statului după eșecul referendumului constituțional din țara sa. Câțiva ani mai târziu, în 1974, afacerea de spionaj numită „Guillaume” genera demisia de onoare a însuși cancelarului Germaniei, Willy Brandt. Acesta a fost și anul în care exploda scandalul „Watergate”, care l-a făcut, prin amploare și implicații, pe președintele SUA, Richard Nixon, să demisioneze. Și premierul israelian Golda Meir a considerat că este nevoie să cedeze funcția pentru ceea ce o comisie condusă de șeful Curții Supreme din Israel a considerat a fi „lipsa de pregătire a țării pentru Războiul Yom Kippur” notează „israeled.org”. Una dintre retragerile care au avut un impact major asupra scenei politice internaționale a fost cea a lui Mihail Gorbaciov, înregistrată în anul 1991, care destrăma fosta URSS și încheia „războiul rece”, ce măcinase geopolitica internațională după cel de-Al Doilea Război Mondial.


În anul 1998, Levon Ter-Petrossian, președintele Armeniei, își părăsea funcția cea mai înaltă în stat din cauza Războiului din Nagorno-Karabah. Asumările unor eșecuri politice, ale unor declarații nefericite sau ale unor promisiuni neonorate au continuat și în anii următori. În 2010, președintele Germaniei, Horst Köhler, făcea o serie de afirmații referitoare la trupele germane aflate în teatre externe de operațiuni, care, prin reacțiile generate, l-au determinat să demisioneze. A fost și anul în care primul-ministru al Japoniei, Yukio Hatoyama, se retrăgea din funcție după ce nu reușise să-și țină cuvântul dat în legătură cu închiderea bazei militare americane de la Okinawa. De altfel, politicienii de rang înalt din Țara Soarelui-Răsare sunt modele de asumare a răspunderii: și premierul Naoto Kan a demisionat, în anul 2011, asumându-și politic dezastrul nuclear de la Fukushima. 

Și criza economică izbunită în anul 2008 a generat retrageri din funcții înalte în lanț: primul-ministru al Greciei, George Papandreou, Silvio Berlusconi, șeful Cabinetului din Italia, și premierul României, Emil Boc. Un alt gest de asumare a răspunderii politice a venit în anul 2018 de la premierul slovac Robert Fico, care și-a anunțat demisia ca urmare a protestelor naționale ce au urmat asasinării jurnalistului de investigații Ján Kuciak. Un an mai târziu părăsea funcția de prim-ministru, după un discurs în care afirma că „a fost o onoare să servească poporul britanic”, premierul Theresa May, pentru că nu reușise să ajungă la un Acord cu Uniunea Europeană în legătură cu ieșirea Regatului Unit din blocul comunitar.

Câteva alte exemple recente ar putea fi relevante pentru modul în care lideri de o anumită factură înțeleg să dea un exemplu de atitudine politică responsabilă, inclusiv pentru eșecuri. Astfel, în anul 2005, primul-ministru al Franței, Jean-Pierre Raffarin, demisiona din pricina rezultatului Referendumului pentru Constituția Europeană, premierul britanic David Cameron renunța la fotoliul din Downing Street nr. 10 după Referendumul prin care poporul a decis ieșirea Marii Britanii din UE, iar șeful Executivului de la Roma, Matteo Renzi, se retrăgea din funcție pentru că nu reușise să obțină rezultatul pe care l-a dorit la Referendumul constituțional din anul 2016. 

Problemele de integritate, în toate aspectele pe care le implică pentru un politician de rang înalt, au încheiat mai multe cariere sau mandate politice. De pildă, în anul 1963 se retrăgea din funcția de premier al Marii Britanii Harold Macmillan, ca urmare a controverselor legate de dosarul Profumo, în care politicianul a fost suspectat de comportament neadecvat; în deceniile următoare, Spiro Agnew, vicepreședinte al SUA, ieșea din scena politică după acuzații de nereguli financiare, la fel ca premierul Israelului, Yitzhak Rabin. Un caz cu totul remarcabil este cel al premierului canadian Pierre Trudeau, care se retrăgea complet din politică, în anul 1984, după 15 ani în funcție, din motiv de… lipsă de popularitate a Partidului Liberal. În anul 1986, în Albania se înregistra demisia președintelui Sali Berisha, compromis din perspectiva imaginii după eșecul unor scheme piramidale din țara sa, iar primul-ministru al Finlandei, Anneli Jäätteenmäki, demisiona după ce a fost implicată într-un scandal de folosire necorespunzătoare a unor documente confidențiale. 

Acuzații (sau suspiciuni…) de corupție, plagiat, amestec în afaceri controversate sau comportament nepotrivit au dus la retragerea din funcții a președintelui Ungariei, Pál Schmitt, a premierilor Stanislav Gross, din Cehia, și Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, din Islanda, precum și a unui mare număr de minștri.

Cele mai faimoase demisii din motive de vârstă înaintată și stare precară a sănătății, percepute public tot ca asumări ale actului de conducere și al capacității de a-l exercita, au fost cele ale premierului britanic Winston Churchill și Papei Benedict al XVI-lea, suveran al Vaticanului. 
 

Preafericitul Părinte Irineu, Patriarhul Bisericii Ortodoxe a Serbiei 

Reporter: editura July - 15 - 2019 Comments Off on Preafericitul Părinte Irineu, Patriarhul Bisericii Ortodoxe a Serbiei 
Serbia este un spațiu creștin încă din secolul al IX-lea d.Hr. Preafericitul Părinte Irineu, Patriarhul Serbiei, se află în fruntea unei comunități religioase impresionante: 84% dintre sârbi se declară creștini ortodocși. 

Preafericitul Părinte Irineu, Patriarhul Serbiei

Preafericitul Părinte Irineu, Patriarhul Serbiei, s-a născut în data de 28 august 1930, în localitatea Vidova, din Serbia, cu numele Miroslav Gavrilović. După terminarea școlii elementare și a liceului din Cacak, cel care avea să devină Patriarhul Serbiei și-a continuat studiile la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Belgrad și apoi a efectuat stagiul militar. La scurt timp, în 1959, a devenit monah la Mănăstirea Rakovica și a primit numele de Irineu. A fost profesor la Seminarul Teologic Prizren, dezvoltându-și în continuare pregătirea ecleziastică și prin studii avansate la Atena. În 1974, Irineu a fost numit Episcop Vicar Patriarhal de Moravica. Un an mai târziu devenea Episcop de Niş. Demn de menționat este faptul că, în această calitate, în anul 1999, când Serbia a stat sub semnul tulburărilor interne și Seminarul din Prizren a fost evacuat, înaltul prelat a inițiat construirea unei alte clădiri în care activitatea așezământului religios să poată continua. În 22 ianuarie 2010, la mai bine de 35 de ani de activitate episcopală, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe l-a ales pe Irineu Arhiepiscop de Peć, Mitropolit de Belgrad-Karlovci şi Patriarh al Serbiei.


Înaltul prelat este considerat, atât în țară cât și peste hotare, un reprezentant al ortodoxiei deschis dialogului interreligios. De la începutul activității sale în fruntea Bisericii Ortodoxe Sârbe, Patriarhul Irineu a fost un susținător al păcii și stabilității în întreaga zonă frământată a Balcanilor. Pentru a contribui la acest deziderat, a susținut legături strânse cu bisericile ortodoxe surori. Astfel, în ultimii ani, Preafericitul Părinte a vizitat Muntele Athos, Patriarhatul Alexandriei și al întregii Africi, a participat la sfințirea Catedralei din Tirana, Albania, unde a avut convorbiri cu ÎPS Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și a găzduit evenimentul de celebrare a 1.700 de ani de la semnarea Edictului de la Milano. Totodată, Patriarhul Irineu menține o relație strânsă și cu Biserica Catolică, susținând că „o vizită a Papei în Serbia ar putea fi mai mult decât o întâlnire, ar putea fi și o ocazie de dialog”.

Pe relația directă dintre Biserica Ortodoxă Sârbă și Biserica Ortodoxă Română se poate consemna, în tabloul general al strânselor legături la toate nivelurile, vizita Preafericitului Părinte Irineu la Parohia „Sfinţii Chiril şi Metodie”, din Nürnberg, în anul 2014, unde a fost întâmpinat de Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, şi de către credincioşii români. Cu acest prilej, a fost reafirmată îndelungata colaborare a ierarhilor, preoţilor şi credincioşilor români şi sârbi din Diaspora, legătură care reprezintă o mărturie vie a Ortodoxiei din Europa. De asemenea, Patriarhul Irineu a evocat trecutul istoric care leagă cele două popoare şi cele două Biserici Ortodoxe surori, amintind de imaginea Reginei Maria Karageorgevici, fiica Reginei Maria a României, „de care toţi sârbii îşi aduc aminte cu venerare”. În cadrul aceluiași eveniment, Patriarhul Irineu și-a exprimat recunoștința față de implicarea Bisericii Ortodoxe Române în ajutorarea cetățenilor sârbi loviți de inundațiile din acel an: „Adevăraţii prieteni se cunosc în vreme de necazuri şi Domnul ne adună pe toţi împreună”.
 
 
 
De-a lungul anilor, Preafericitul Părinte Irineu s-a dovedit un susținător al cauzei Serbiei, având mai multe luări de poziție referitoare la problemele stringente cu care se confruntă țara sa, precum și la situația dintre Serbia și Kosovo sau la relațiile cu Bosnia-Herțegovina. „Râul Drina, dintre țările noastre, nu este un hotar, ci o punte care ne unește”, consideră Patriarhul Serbiei. În legătură cu procesul de accedere a țării sale în Uniunea Europeană, ÎPF Irineu arată că „suntem o parte istorică a Europei și dorim să intrăm în această comunitate de națiuni. Pe parcursul procesului de accedere vom accepta toate condițiile care nu vin în contradicție cu identitatea noastră culturală și istorică”

 •„Împreună, suntem cu toții în Biserica lui Hristos. Suntem creștini și ne rugăm, muncim, ne educăm ca parte a Bisericii nu doar în așezămintele de cult, dar și acolo unde lucrăm, pe stradă, la școală și chiar în cafenele. Întotdeauna trebuie să acționăm ca adevărați creștini, copii ai Bisericii lui Hristos” 

 

Revista noastră continuă rubrica-serial dedicată celor mai înalți prelați ai Ortodoxiei balcanice, marcante personalități ale creștinismului

În umbra Articolului 7

Reporter: editura November - 16 - 2018 Comments Off on În umbra Articolului 7
Se caută și se tot caută o despărțire a Marii Britanii de Uniunea Europeană favorabilă pentru toți în aceeași măsură, ceea ce, în mod practic, este aproape imposibil. Cele mai importante divergențe ce privesc relațiile post-Brexit dintre Regatul Unit și UE rămân cele referitoare la raporturile comerciale dintre părți și viitoarea situație a frontierei nord-irlandeze. Tratativele sunt în curs și probabil vor mai dura, deoarece ambii parteneri au de apărat cauze fundamentale, ce au urmări pe toate planurile.

Carol Roman

Pe de altă parte, chiar în interiorul Uniunii Europene au apărut mari divergențe, de pe urma cărora, în mai multe țări, se manifestă o diminuare a susținerii blocului comunitar. Doctrinarii, nemulțumiți de unele evoluții, au pus pe tapet Articolul 7 al Tratatului UE. În context, reamintim că acest Articol 7 vizează democrația, egalitatea, statul de drept, respectarea drepturilor omului. Și au și apărut țări propuse spre a fi sanționate – acesta este termenul – sub diferite forme, inclusiv cu retragerea acordării de fonduri europene. Cazurile cele mai flagrante sunt cele ale Ungariei și Poloniei. Se intenționează chiar ca respectarea valorilor fundamentale ale Uniunii să fie o precondiție pentru finanțările din partea UE. Iar prin aplicarea fermă a Articolului 7 se poate ajunge până la suspendarea sau reducerea fondurilor acordate, precum și la interzicerea accesării altora. În mod concret, în luna septembrie a.c., Parlamentul European a votat inițierea de sancțiuni disciplinare la adresa Ungariei pentru cazuri de încălcare a valorilor statului de drept, dispariția presei independente ș.a. De asemenea, Polonia a fost avertizată să nu mai continue reformele juridice care deja au pus în dreptul țării pericolul activării Articolului 7, ceea ce i-ar putea atrage retragerea dreptului de vot în interiorul blocului comunitar. În ciuda repetatelor apeluri, Varșovia nu a așteptat deciziile Curții Europene de Justiție și a luat măsuri interne care vor fi foarte greu de schimbat. 


În acest context, ceea ce ar trebui să evalueze politicienii noștri, cu calm și responsabilitate, sunt nominalizările făcute de comisarul european Günther Oettinger, care punea laolaltă Italia, Polonia, Ungaria și România pe aceeași direcție a nerespectării statului de drept și a inițierii unor modificări în sistemul de Justiție. De altfel, în mai multe țări se constată o scădere a popularității Uniunii Europene, după cum indică ultimul sondaj Eurobarometru. Acest fenomen se resimte și în țara noastră, în care se constată faptul că sprijinul românilor pentru apartenența țării la UE a ajuns la 49%, în scădere cu zece puncte procentuale față de luna aprilie. Susținerea pentru UE s-a deteriorat în total în șapte țări, scădere fără precedent în ultimul deceniu. Se remarcă faptul că România se află pe poziția a doua în ce privește procentul celor care cred că apartenența la UE nu este întru totul benefică, situându-se în fața unor țări care de mai mulți ani au dat dovadă de euroscepticism, cum este cazul Greciei (20%), Italiei, (18%), Republicii Cehia (17%), Austriei (16%) și Ungariei (14%). Explicația acestui fenomen se datorează unor evenimente politice și sociale din ultimele luni. De asemenea, intervine și „clișeul” inoportun repetat mecanic de unii reprezentanți ai autorităților, care afirmă că Bruxelles-ul nu trebuie să se amestece în treburile interne ale acestor țări. 

Să sperăm că intrarea în iarnă nu va înăspri, în afara climatului atmosferic, și pe cel politic, cu atât mai mult cu cât România, care preia, din luna ianuarie 2019, Președinția Consiliului UE, se va strădui să gestioneze în bune condiții acest mandat prestigios. 
 

Carol Roman
 
 

A fost, cîndva, o altă presă românească…

Reporter: editura April - 20 - 2018 Comments Off on A fost, cîndva, o altă presă românească…
Una dintre capcanele nostalgiei românești de după 1989 este aceea a idealizării lumii interbelice autohtone. Pentru o minte lucidă, a imita cursul și soluțiile societății interbelice nu înseamnă decît a căuta rezolvări acolo unde ele nu există. Societatea românească dintre cele două războaie a fost în mare parte una democratică, dar asta nu înseamnă că nu a traversat crize economice, că nu a stat sub semnul unei precarități morale și etice, că nu a fost plină de contradicții și, mai cu seamă, nu a fost un teren bun pentru dictaturile care au urmat. Cu toate acestea, lumea românească se afla în sincronicitate cu Europa democratică, a avut un sistem politic pluripartinic adevărat, a asigurat libertățile necesare unei democrații consolidate, chiar dacă numai pentru o perioadă, inevitabil, limitată. Ca de altfel, aidoma cu democrațiile din vestul și centrul continentului. 

Una dintre libertățile pe care societatea românească le-a apărat și consolidat a fost libertatea presei, asta până în anul 1938, an în care a început restrângerea atributelor democratice ale Regatului României prin intervenția directă în politică a Regelui Carol al II-lea. Libertatea presei a fost încă din perioada de domnie a lui Carol I un factor care a influențat puternic dezvoltarea și modernizarea societății românești. Astfel, în anii ´80 ai secolului al XIX-lea se pun bazele marilor cotidiene românești, ziare de mare tiraj, de mare responsabilitate socială și politică, publicații care au contribuit din plin la construcția Statului și la realizarea unor idealuri naționale. Am putea spune că opinia publică românească s-a format în principal în jurul a două ziare – Universul –, fondat în 1884 de Luigi Cazzavillan și – Adevărul – fondat în 1888 de Al. Beldiman. Cele două ziare au însemnat cei doi poli de orientare politică din societatea românească, centru – dreapta ṣi centru – stânga. Ambele ziare au generat publicații specializate, dedicate culturii, copiilor, femeilor. Este un model de industrie a presei care funcționa în toată Europa dezvoltată. Dacă luăm în seamă și tirajele celor două publicații, în jurul a 80.000 de exemplare zilnic înțelegem și dimensiunea interesului, dar și dimensiunea publicului cititor de ziare din România, fapt ce ne așeza lângă țările dezvoltate și civilizate ale continentului. Aceste două mari ziare au fost însoțite, în timp, de alte publicații care, fie au accentuat orientarea politică fie au coborât nivelul intelectual impus de primele două. Astfel, după primul război mondial, când România devine unul dintre statele importante ale Europei Centrale și de Est prin mărirea semnificativă a teritoriului populației, puterii economice și militare, dar și prin capacitatea de a interveni în politica internațională, își fac apariția noi ziare, unele de mare succes. Ne referim la Curentul – condus de Pamfil Șeicaru, un model de ziarist implicat direct în politică, apoi Vremea și Gândirea, două publicații cu un înalt nivel intelectual, toate de un pronunțat caracter politic de dreapta, stânga fiind susținută de Dimineața sau Facla.

Ceea ce le despărțea, interesul politic, factura ideologică, nu le împiedica, pe niciunul, să fie scrise bine, să aibă în paginile lor semnături de prestigiu ale culturii, să păstreze un înalt nivel de profesionalitate începând cu paginația, titlurile și terminând cu limba română folosită, de corectura de calitate a textelor. Se știe prea bine ce însemna sistemul de imprimare din acea perioadă, culegerea manuală a titlului și lynotipul pentru text, care complicau procesul de tipărire și multiplicau riscurile erorilor de text. Cu toate acestea, prin comparație, ziarele interbelice sunt și astăzi un model grafic și o performanță a realizării textului în comparație cu cele de astăzi. Asta, ca să vorbim doar de realizarea tehnică. În ceea ce privește nivelul de corectitudine al informației, al stilisticei, a contradicției între conținut și titlu, totul este în favoarea vechilor ziare. Noua presă tipărită, cea care se bucură de cea mai mare libertate de expresie din toată istoria ei, nu a reușit, până acum, să devină cu adevărat o putere în stat așa cum îi place să se considere. Angajarea în campanii, mai întotdeauna sordide, de denigrare, compromitere sau dezinformare a unor persoane anume desemnate, se face într-un mod extrem de primitiv, informațiile difuzate poartă amprenta originilor, mai întotdeauna ilegale, angajarea în campanii a făcut din cele mai multe publicații simple unelte ale unor instituții de forță. Pe de altă parte, goana după senzațional, de fapt după bani, a împins mari ziare către o zonă a marginalului greu de imaginat. De la celebra găină care face pui vii, din anii’ 90 s-a ajuns la o cultivare a derizoriului jenantă. Precaritatea educației și instrucției jurnaliștilor de azi are o influență directă asupra publicului cititor. Un nou limbaj de lemn și-a făcut apariția, însă izvorul său nu mai este cenzura politică ci lipsa talentului, lenea profesională, superficialitatea și, de cele mai multe ori, sărăcia culturală. 

Ceea ce este cu totul neliniștitor pentru viitorul presei, dar și al societății este faptul că marea majoritate a jurnaliștilor din presa scrisă (dar și din media în general) scriu și gândesc de parcă până la ei nu s-ar mai fi făcut presă în România. Cei mai mulți descoperă cu entuziasm apa caldă sau misterul mersului pe jos convinși fiind că societatea românească este o societate primitivă, că ziaristul este o autoritate administrativă și că dezvăluirea sau investigația înseamnă, de fapt, publicarea documentelor primite pe sub masă, fără ca ziaristul să fie interesat de consecințele manipulării la care participă cu tot entuziasmul propriu celui dornic de afirmare, însă fără argumente. În fapt, acești pseudo-ziariști renunță dintr-o funciară incapacitate de înțelegere a sensurilor și responsabilităților libertății chiar la marele câștig al anului 1989 – libertatea presei. Se confundă democrația cu anarhia și libertatea cu nihilismul. În această situație, corpul social reacționează abrupt – nu mai este interesat de ceea ce scriu jurnaliștii. Doar rare ori se mai cumpără ziarele. Dispar ziarele. Dispar și locurile de muncă ale ziariștilor. Manelizarea presei este și cântecul său de lebădă. Gândindu-ne la viitorul presei poate că nu este prea târziu ca ziariștii de azi să încerce pe cont propriu însănătoșirea presei scrise românești. Prima vizită ar trebui făcută la Biblioteca Națională unde există un important fond arhivistic al presei românești interbelice. Ar fi ca o vizită la doctorul de familie. Mai precis – din familie.
 
Eugen Uricaru

Dictatori şi lideri autoritari

Reporter: editura August - 22 - 2017 Comments Off on Dictatori şi lideri autoritari

Profesorul Ștefan Cazimir publică o surprinzătoare carte la Editura Humanitas, intitulată – Sabia și imperiul – cu un subtitlu lămuritor – Militari la cârma statului. Cartea este surprinzătoare din mai multe puncte de vedere. În primul rînd din pricina profilului, de pînă acum, al autorului, un cunoscut profesor universitar de literatură, recunoscut specialist în opera lui I.L. Caragiale. În afara unei aventuri singulare în domeniul politicii parlamentare ( este fondatorul Partidului Liber – schimbist, reprezentat în primul Parlament post – revoluționar) legăturile sale profesionale și intelectuale cu istoria și mai cu seamă cele legate de anatomia dictaturilor nu sunt relevante. Dar aparențele înșeală. Domnul Ștefan Cazimir oferă celor interesați o incitantă carte, alcătuită din biografile și inventarul ideologic a șase militari care au preluat frîiele conducerii statelor în momente de mare cumpănă pentru acestea. Este vorba despre Pilsudski, Ataturk, Hindenburg, Petain, Mannerheim și De Gaulle. Deci, cartea privește istoria relativ recentă a Poloniei, Turciei, Germaniei, Franței ( în două momente importante) și a Finlandei.

În buna tradiție a popularizării cu schepsis a istoriei, două nume importante îmi vin în minte, Emil Ludwig și Stefan Zweig, domnul Ștefan Cazimir aduce pe scenă, sub un reflector mînuit cu mare talent, figuri deloc simple ale unor momente istorice , cum spuneam, decisive. Primul din această galerie este mareșalul Jozef Pilsudski , cel care a izbîndit să oprească ofensiva Armatei Roșii la porțile Varșoviei în anul 1920. După intervenția salvatoare a Armatei Române din 1919 împotriva trupelor lui Bela Kun, această bătălie a închis cu totul orice posibilitate de a internaționaliza Revoluția din Rusia. Destinul mareșalului polonez este un subiect analizat cu atenție la amănuntele semnificative la care se adaugă o simpatie neascunsă a autoruului, simpatie pe deplin justificată, avînd în vedere traiectul simbolic al marelui om de stat polonez, de la simpatii și convingeri declarate de stînga, revoluționare către un patriotism copleșitor și un naționalism rațional. Istoria a fost înțelegătoare cu Jozef Pilsudski, îngăduindu-i să participe la ridicarea din subterane a Poloniei divizate către o afirmare deplină între națiunile Europei dar scutindu-l de îngrozitorul moment al noii sfîșieri a țării sale între Germania lui Hitler și Rusia lui Stalin, de războiul civil dureros dintre Armja Krajova și Armja Ludowa și de regimul de ocupație sîngeros, exterminator, la care a fost supusă populația Poloniei de către armatele celor doi mari dictatori.

Oarecum asemănător este destinul unui alt lider militar care a făcut minuni, dacă ni se îngăduie, pentru salvarea țării sale – Gustav Mannerheim. Mareșalul Mannerheim a reușit, totuși, să-și vadă opera încheiată, o Finlandă ieșită din strînsoarea vecinului său de la Est, independentă politic și suverană în limitele unei neutralități pozitive. Faptele de arme, alegerile politice, întotdeauna la limita unei democrații în stare de alertă fac din Mannerheim o figură luminoasă nu doar pentru finlandezi ci și pentru români, de exemplu. Poziția adoptată de Mannerheim în cursul celui de al doilea război mondial în privința desfășurării de operațiuni militare în adîncimea teritoriului sovietic e cu siguranță un motiv serios de meditație nu doar a istoricilor dar a tuturor celor ce se întreabă și astăzi care ar fi trebuit să fie poziția României în aceeași situație. Asta dacă nu cumva ar trebui să comparăm reacția românească față de cea finlandeză atunci cînd, practic, Uniunea Sovietică ne-a atacat în 1940 prin lansarea Ultimatumului de tristă amintire și de și mai tristă, remanența efectelor tratatului Ribbentrop – Molotov.

Interesant este portretul făcut mareșalului Hindenburg, ultima redută a democrației de modă veche în fața asaltului impetuos al batalioanelor negre sau brune ale lui Adolf Hitler. Depozitarul unei încrederi nelimitate din partea unei mari părți a populației germane, Hindenburg a rezistat îndelung dorinței rapace a șefului naziștilor de a prelua puterea. A rezistat pînă cînd exact cei pe care îi apăra au considerat că promisiunile lui Hitler sunt mai de luat în seamă decît mohorala de neclintit a mareșalului. Moartea sa a adus pe tavă toată puterea unui Cancelar care a dus Germania și Europa în prăpastia unui război fără seamăn în cruzime și sacrificii.

Cartea domnului profesor Ștefan Cazimir conține și un portret – elogiu. Este vorba de cel dedicat lui Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul Turciei moderne, reformator și legiuitor fără putință de comparație cu alți lideri ai lumii ori ai propriului popor. Ataturk, cu o voință de nestrămutat, a salvat Imperiul de la dezastrul militar, a făcut posibilă evacuarea de pe scena istoriei a rămășițelor statului otoman, a ridicat în fața lumii Turcia, Republica născută din cenușa imperiului, a modernizat nu doar statul ci chiar societatea și viața tuturor cetățenilor, înlăturînd vălul și fesul, schimbînd scrierea, despărțind Califatul de Stat, introducînd sistemul pluripartidic adăugînd alte și alte reforme administrative și instituționale. Dar istoria nu încremenește într-un moment al său. Astăzi asistăm la o neașteptată volută de curs, Turcia renunțănd la rolul de garant al laicității statului pe care îl avea armata, rol impus de Ataturk, renunță, văzînd cu ochii la divorțul dintre Stat și Califat, instituie măsuri de limitare a diversității politice exprimată prin sistemul multipartidic. Această excelentă biografie a fondatorului Turciei moderne nu este doar o descripție, chiar romanțată, a vieții marelui om de stat ci și o analiză a procesului reformator inițiat de acesta.

Doi lideri francezi completează panorama parțială a militarilor care au exercitat conducerea statelor în Europa secolului al XX – lea. Philippe Petain, eroul de la Verdun, salvatorul Franței și în același timp acuzatul principal în procesul colaboraționiștilor cu ocupantul hitlerist este supus unei analize obiective , destul de neîndurătoare. Rătăcirea căii drepte se face din bunele intenții de a minimaliza pierderile. Petain a dorit să păstreze ce mai rămăsese din Franța. Charles de Gaulle, celălalt lider, a dorit să restituie Franței libertatea și măreția. Primul a pierdut, cel de al doilea a reușit să aducă Franța din nou în rîndul marilor națiuni libere ale lumii.

Ștefan Cazimir a scris o carte antrenantă, aducînd la cunoștința cititorului multe informații, unele surprinzătoare sau necunoscute publicului românesc, ducînd cititorul către concluzii întemeiate, una dintre ele fiind aceea că într-adevăr massele hotărăsc totul dar liderii decid ce hotărăsc massele. O carte inteligentă, cum numai inteligența recunoscută a profesorului Ștefan Cazimir putea produce. In acest caz, inteligența este cea care face diferența între o lucrare biografică, alcătuită din informații și date, chiar senzaționale, și o lucrare biografică în care se urmărește relevarea sensului unor existențe excepționale. O carte de citit și de păstrat.

 

Eugen Uricaru 

Carte de vacanţă

Reporter: editura July - 24 - 2017 Comments Off on Carte de vacanţă

Se propune cititorilor o carte intitulată „Mai ştim şi noi câte ceva…” al cărui titlu ne aduce în mod obligatoriu… în Balcani. Aici, în acest teritoriu se petrec cele mai răsucite şi neşteptate situaţii pe care le poate scorni mintea omenească. O întreagă colecţie de fapte curioase ne stârnesc să citim întâmplările unui nebun suit pe un acoperiş, a unui excroc care se înfruptă din bunurile unei familii inclusiv fata de măritat, un prelat debitează vrute şi nevrute la o căsătorie şi prin mireasă „deschide o poartă spre Occident”, despre deşteptăciuni ocazionale, despre şmecheri şi descurcăreţi simpatici, despre un ziarist proaspăt promovat care anunţă că o oaie a fătat un cal. Ce mai, după cum ar spune titlul unei piese din carte oarecum autocritic, „Ah, noi, măgarii”.  

Aziz Nesin este un reputat scriitor cunoscut pe Glob prin numeroase traduceri ale cărţilor sale, în deosebi datorită relatării cu haz a necazurilor şi tertipurilor omeneşti.  

Cartea poate fi procurată la următoarele librării din cadrul Companiei de Librării Bucureşti: 

Mihail Sadoveanu” (Universitate) 

Lumina” (Dorobanţi)  

Papirus” (Piaţa Romană) 

 

În mâinile cui dăm armele? – legislația statelor europene, în acţiune

Reporter: editura April - 26 - 2017 Comments Off on În mâinile cui dăm armele? – legislația statelor europene, în acţiune

Legile privind dreptul cetățenilor de a avea arme diferă în statele europene, în unele cazuri semnificativ. În condițiile în care UE vizează o înăsprire a acestui tip de legislație, o privire asupra reglementărilor interne poate alcătui un tablou relevant. 

„British Shooting Show”, târg anual de arme

Uniunea Europeană a lăsat, în mare parte, la latitudinea fiecărei țări să implementeze propriile reglementări în domeniul armelor de foc, dar acest lucru urmează să se schimbe. Urmare a atacurilor teroriste din ultimele 12 luni, Bruxelles-ul a inițiat încă din 2016 o serie de modificări semnificative, care să înăsprească regulile. Se pot remarca, totuși, diferențe notabile în interiorul blocului comunitar. De exemplu, în Franța este nevoie de licență pentru obținerea unei arme de către cetățeni, legislația limitând și felul acestora, și numărul de cartușe care se pot achiziționa. Prevederile legale sunt schimbate periodic, iar armele automate sunt interzise civililor. Totuși, la nivelul anului 2016, se estimează un total de 10 milioane de arme deținute de civilii francezi, arată „gunpolicy.org”, ceea ce reprezintă mult mai mult față de o altă putere europeană: Germania. Această țară are de asemenea una dintre cele mai restrictive legislații în domeniu: este nevoie ca persoana care solicită o licență să aibă peste 18 ani și un cazier judiciar curat; se cere o motivație foarte serioasă pentru cererea de acest tip, autoapărarea nefiind considerată un motiv; posesorii de arme trebuie să fie membri de cel puțin un an ai unor cluburi acreditate etc. În aceste condiții, la sfârșitul anului 2012, autoritățile germane arătau că 1,4 milioane de germani dețineau 5,5 milioane de arme de foc. Este una dintre cele mai mari rate din lume, dar, paradoxal, infracționalitatea este cea mai scăzută din Europa – 0.05 la mia de persoane. 

În Italia, poliția poate acorda licențe pentru diferite arme, singurele restricții fiind vârsta solicitantului – minim 18 ani – și obligația de a nu fi fost condamnat. Demn de menționat este faptul că licența pentru tir sportiv permite celui care o deține să transporte arma oriunde pe teritoriul italian. Un alt tip de licență care permite purtarea armelor de foc în public se poate obține dacă cel care o cere prezintă ceea ce este denumit „un motiv foarte serios” (dacă de exemplu este bodyguard sau bijutier…). La antipod se află Grecia, țară care a stabilit la nivel legal reguli foarte stricte pentru posesia armelor. De pildă, cetățenilor le este cu desăvârșire interzis să aibă puști de orice calibru. Pe de altă parte, însă, nu este reglementat cuantumul muniției, astfel încât nu se cunoaște numărul gloanțelor care se vând pe piața armelor din Grecia. De asemenea, este cunoscut faptul că mulți greci dețin arme de foc fără permis, în special în Creta.  

Mii de arme deținute ilegal, distruse în Serbia

Olanda se remarcă prin restricții foarte severe în ce privește deținerea de arme. Astfel, cetățenii care solicită așa ceva trebuie să facă un curs de vânătoare, apoi să fie membri ai unui club de profil. Controalele din partea poliției sunt periodice. La rândul ei, Spania are reglementări în domeniu care pot fi considerate printre cele mai stricte din Europa – cei care doresc o armă o pot cere numai pentru vânătoare, trebuie să treacă un examen complex, care include verificări ale istoricului personal din partea poliției, teste medicale și psihologice, precum și un examen teoretic și practic.  

Un foarte bun exemplu despre felul în care legislația strictă poate scădea infracționalitatea este Marea Britanie. Această țară a amendat de mai multe ori reglementările în domeniu – 1920, 1937, 1968, 1988, 1997 – iar rezultatele implementării unor prevederi din ce în ce mai severe s-au văzut în statistici: în anul 2008, numărul persoanelor decedate în urma unor incidente cu arme de foc era de 42 (la o populație de aproape 61 milioane de locuitori), cu mari părți din țară figurând fără nicio sinucidere, moarte accidentală ori crimă care să implice astfel de arme.  

Atentatul de la Bataclan (Franţa, 2015)

Dintre statele europene estice se evidențiază în mod special România, care are una dintre cele mai restrictive legislații din lume. Permisele pentru armele de vânătoare se acordă numai celor care demonstrează că „au făcut practică” alături de profesioniști. Important de menționat din perspectiva severității legii este faptul că și cuțitele cu lama mai lungă de 15 cm sunt considerate arme și intră sub incidența acelorași reglementări ca armele de foc! Mai departe, și cantitatea de muniție este strict limitată. Cât privește Polonia, chiar dacă această țară a mai relaxat legislația în domeniu, efectele vechilor restricții au dat roade. Datele oficiale arată că se înregistrează o armă la 100 de locuitori, unul dintre cele mai scăzute niveluri din UE. 

O mențiune specială se cuvine unui stat balcanic care își dorește integrarea în blocul comunitar și care are o legislație considerată relaxată în domeniul armelor de foc: Bosnia-Herțegovina. În prezent, restricțiile referitoare la posesia unei arme se referă doar la cazier, afecțiuni mintale și abuzul de droguri sau alcool. Odată obținut permisul, este permisă purtarea armei, cu condiția să nu fie la vedere! De altfel, același lucru se poate spune și despre alt stat candidat la accederea în UE, Serbia, care figurează pe locul 4 în lume la numărul de arme de foc raportate la populație. Deși sunt relativ greu de obținut, permisele vizează toate categoriile de astfel de arme, deținerea acestora fiind considerată o parte importantă a felului de a trăi al sârbilor. În perspectiva accederii în UE, este previzibil ca aceste țări să fie nevoite să-și modifice legislațiile, în sensul extinderii restricțiilor. 


SUA și încercările eșuate de a controla piața 

Controlul armelor este o chestiune în dezbatere aprinsă în SUA, de multe decenii. În timp, au existat numeroase tentative de a reglementa această piață, mai toate fiind soldate cu eșecuri. Cel mai recent exemplu este încercarea din timpul mandatului fostului președinte, Barack Obama, de a interveni: în 2013, a dat un ordin direct de evaluare a violenței generate de armele de foc, dar opoziția față de restricții este atât de mare, încât până și bugetul pentru studiile premergătoare a fost respins sistematic de către Congres, în toată această perioadă. Mai mult, în același an, municipalitatea din Nelson, Georgia, aproba în unanimitate dreptul oricărui cap de familie de a deține o armă de foc și muniție, „pentru a-și putea apăra căminul în caz de urgență”. Urmarea – în SUA, infracționalitatea cu arme de foc este de 25 de ori mai mare decât în celelalte state dezvoltate… 

 

Interviu cu E.S. Oleg Malginov, Ambasador al Federaţiei Ruse la Bucureşti

Reporter: editura June - 30 - 2016 Comments Off on Interviu cu E.S. Oleg Malginov, Ambasador al Federaţiei Ruse la Bucureşti

-D-le Ambasador, după câte se cunoaşte, în curând vă veţi încheia misiunea diplomatică în ţara noastră…

Oleg-S-Malginov-Aşa este. Am participat la recepţia dedicată principalei sărbători a Federaţiei Ruse, aniversată pe data de 12 iunie, şi anume Ziua Rusiei şi se pare că acest eveniment este ultimul pentru mine în calitate de Ambasadorul Rusiei în România. Deşi o lună-două o să mai trebuiască să mă „toleraţi”, cei 4 ani şi jumătate pe postul meu se apropie de sfârşit. Această perioadă nu a fost uşoară pentru relaţiile ruso-române. Totuşi, în acest timp am reuşit să realizăm un număr de vizite importante, să pornim proiecte semnificative. În ciuda dificultăţilor care au apărut, în ciuda părerilor opuse în estimarea situaţiei internaţionale, în ciuda agravării condiţiilor în general, deocamdată reuşim să menţinem principalele elemente ale conlucrării.

-La ce anume vă referiţi?

-Au loc consultări importante pe linia MAE, conlucrăm în cadrul OCEMN şi avem înţelegerea comună a importanţei luptei contra răului absolut al epocii contemporane, pe care îl reprezintă terorismul. Mă folosesc de acest prilej pentru a exprima condoleanţe reprezentanţilor Kazahstanului în legătură cu moartea oamenilor în atacul terorist care s-a întâmplat recent la Aktobe.

În ciuda sancţiunilor introduse, legăturile economice rămân de o amploare destul de mare, schimburile comerciale bilaterale au atins nivelul de 3,3 miliarde de dolari.

Rusia şi România continuă activitatea comună comemorativă de cinstire a eroilor, studierea istoriei lungi şi complicate a relaţiilor bilaterale; în urmă cu doar câteva luni a avut loc şedinţa Comisiei istoricilor pentru probleme complexe.
-În ultuimul an, aţi fost preocupat de activitatea Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură de la Bucureşti.

-În continuarea temei am aniversat 35 de ani de la zborul cosmic al lui Dumitru Dorin Prunariu, primul şi singurul cosmonaut român, împreună cu colegii săi ruşi. Adaug că în România se desfăşoară cu regularitate Zilele Culturii Ruse, au loc turneele variatelor ansambluri artistice, ale teatrelor (la Festivalul de la Sibiu va evolua Teatrul Naţiunilor, unul dintre cele mai vestite în Rusia). Totodată, se amplifică şi contactele sportive – de exemplu, reputatul antrenor român de fotbal Mircea Lucescu stă în fruntea unui mare club sportiv din Rusia.

Pe scurt, avem despre ce să vorbim astăzi: relaţiile noastre sunt impresionante în ceea ce priveşte conţinutul şi volumul lor şi nu sunt aşa de uşor de clintit precum unii ar dori-o. Sper că şi pe viitor sensul comun şi caracterul raţional obiectiv vor prevala, iar contactele dintre cele două ţări vor avea o perspectivă obiectivă.
-Am dori câteva cuvinte despre semnificaţia Zilei Rusiei, eveniment recent sărbătorit, la care au participat numeroşi oameni politici şi de stat din diferite ţări.

-În ziua de 12 iunie, acum 26 de ani, a avut loc regăsirea statalităţii ruse a epocii contemporane. Această statalitate a fost dobândită de însuşi poporul rus multinaţional şi nu sub vreo presiune şi cu atât mai mult nu din cauza vreunei înfrângeri. Această statalitate este garanţia unei ţări dezvoltate, dinamice, puternice, partener cu drepturi egale pentru toate statele în afaceri internaţionale. Este acea statalitate pe baza căreia vom continua să ne clădim viitorul.

-Cu ce gânduri părăsiţi România?

-Ţin să mulţumesc tuturor prietenilor care, pe parcursul ultimilor 4 ani şi jumătate, au acordat sprijinul lor Ambasadei noastre şi mie personal. Un gând frumos şi pentru redacţia revistei „Balcanii şi Europa”, care în anul 2013 m-a onorat cu Premiul „Vocaţia Cooperării Multilaterale”.

Sunt recunoscător şi celor care ne-au criticat, obiectiv sau mai puţin obiectiv, întrucât întotdeauna trebuie să ştii ce ai de corectat sau, dimpotrivă, de făcut mai bine şi mai deplin.

Mulţumesc!

 

Dreapta şi stânga în politica europeană

Reporter: editura December - 6 - 2015 Comments Off on Dreapta şi stânga în politica europeană

Politică

La începutul lunii octombrie, alegerile din Portugalia s-au încheiat cu un rezultat care reflectă în felul său confuzia şi dificultăţile pe care le traversează multe state europene. Programul de austeritate pus în operă de guvernul de dreapta condus de Pedro Passos Coelho a primit pe 4 octombrie 2015 o lovitură letală, căci electoratul portughez a acordat 52% din sufragiile însumate partidelor anti-austeritate: Partidul Socialist, Bloco de Esquerda, BE – un partid radical de stânga – şi Partidul Comunist Portughez, PCP.

Partidele de stânga au generat căderea Guvernului portughez (noiembrie 2015)

Partidele de stânga au generat căderea Guvernului portughez (noiembrie 2015)

În ciuda acestui rezultat, Preşedintele Portugaliei s-a adresat coaliţiei neoconservatoare conduse de fostul prim-ministru, Pedro Passos Coelho – reprezentantul partidului care a obţinut cele mai multe voturi, 38,6%, deşi acesta a pierdut majoritatea în Parlament. După doar 11 zile de guvernare însă, moţiunea de cenzură depusă de partidele de stânga a pus capăt acestei situaţii ambigue, guvernul demisionând marţi, 10 noiembrie 2015.

Acesta este doar un episod din confruntările dintre dreapta şi stânga pe care le traversează cu destule turbulenţe Europa. În anii care au urmat imediat după marea ruptură din 1989, aneantizarea partidelor comuniste sub presiunea prăbuşirii sistemului şi transformarea cvasi-totalităţii partidelor socialiste în partide social-democrate, care au renunţat la măsuri radicale ca naţionalizarea, au deschis calea unei apropieri, fără precedent probabil, între „dreapta” şi „stânga”.

Liderul Syriza, Alexis Tsipras

Liderul Syriza, Alexis Tsipras

Această „idilă” s-a dizolvat în eter însă, imediat ce confortul economic şi social al continentului s-a prăbuşit sub impactul crizei globale. În condiţii de bruscă diminuare a disponibilităţilor, poziţiile politice s-au înţepenit brusc, diferite variante de populism – de la refuzul oricărei reduceri a cheltuielilor la obsesiva „luptă contra corupţiei” – au parazitat până la exasperare percepţia publică. Teama de „celălalt”, fie el imigrant, „instalatorul polonez”, rom sau refugiat, a desfigurat, cu o viteză greu previzibilă cu doar câţiva ani mai devreme, chipul democraţiilor europene.

Noul context socio-economic a dus foarte repede la o masivă regrupare de forţe în plan politic. Probabil cea mai pregnantă dintre faţetele acestei reorganizări este acutizarea – pe care nu o mai vedeam posibilă – a raporturilor dintre stânga şi dreapta în majoritatea ţărilor europene. Dreapta a virat spre extrema dreaptă, iar stânga a început să redescopere farmecul extremismului şi să recuze integral sistemul.

Dreapta germană, promotoare a politicilor de austeritate

Dreapta germană, promotoare a politicilor de austeritate

Efectele cele mai spectaculoase s-au putut observa acolo unde partidele stângii tradiţionale, social-democrate, au fost marginalizate în favoarea unor noi formaţiuni generate de explozia sistemului: Syriza în Grecia sau Podemos în Spania. Criza greacă din acest an este în cel mai înalt grad expresia acestor procese, dar şi a limitelor cu care ele se confruntă. Naufragiul partidelor politice tradiţionale, fie că vorbim de dreapta creştin-democrată sau de PASOK, partidul socialist, dusese confruntarea la extrem, poziţionând faţă în faţă, ireductibil, extremiştii neo-nazişti de la Chrysí Avgí – Zorii Aurii – şi extremiştii stângişti de la Coaliţia Stângii radicale, Syriza. Din fericire, Zorii Aurii nu au reuşit să se impună în alegerile din ianuarie, când victoria Syriza a dat destui fiori în partea dreaptă a spectrului politic.

Triumful electoral al lui Alexis Tsipras şi al partidului condus de el s-a încheiat însă de fapt a doua zi după marea lor victorie – referendumul din 5 iulie 2015. Atunci, Tsipras, care izbutise să organizeze consultarea populară în pofida opoziţiei foarte dure a „troicii” – FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană – al cărei dictat îl refuza, declara plin de optimism: „Azi e o zi de sărbătoare fiindcă democraţia este un motiv de sărbătoare, de bucurie. Atunci când democraţia învinge frica şi şantajul, ea deschide calea salvării şi drumul înainte. Azi, poporul elen a transmis un mesaj foarte puternic. Un mesaj de demnitate şi de determinare. Un mesaj prin care poporul preia controlul propriilor opţiuni… Sunt încrezător că vom deschide un drum nou pentru toate popoarele Europei. Un drum care ne va readuce la valorile fondatoare de democraţie şi solidaritate”. A doua zi, guvernul grec pornea pe drumul austerităţii, acceptând principalele condiţii pe care Troica le impunea pentru a acorda Greciei ajutorul minimal solicitat.

Sărăcia endemică, pericol pentru Europa (Agenţia „Oxfam”)

Sărăcia endemică, pericol pentru Europa (Agenţia „Oxfam”)

Zilele trecute, la o reuniune a PPE la Madrid, Angela Merkel, principala figură politică a dreptei populare europene şi promotor neclintit al politicilor de austeritate, îşi exprima îngrijorarea în legătură cu impactul alegerilor din Portugalia, Spania şi Irlanda asupra acestor politici, pe care le susţine, spun unii, cu o determinare demnă de o cauză mai bună. Faptul că până acum un număr semnificativ de mari economişti, în frunte cu Paul Krugman şi Joseph Stiglitz, ambii laureaţi ai Premiului Nobel pentru economie, au denunţat politicile de austeritate ca generatoare de sărăcie endemică, nu pare să tulbure cu nimic opţiunile dreptei neoconservatoare. Ne putem întreba, în aceste condiţii, cui prodest? Dacă nici majoritatea electoratului, nici elita mondială a specialiştilor nu susţin politicile de austeritate, cine le susţine oare, în spatele politicienilor care le promovează în ciuda voinţei politice majoritare, uneori chiar cu preţul unor entorse aduse principiilor democratice?

Nu pretind că aş avea un răspuns la această întrebare, dar cred că trebuie să luăm în considerare câţiva factori care nu sunt prea frecvent aduşi în discuţie în publicistica românească. Voi porni de la un fapt adesea ignorat: studii recente elaborate sub egida marilor universităţi americane, în frunte cu Harvard şi Duke, pun în evidenţă faptul că, dacă în anii 1960, un şef de întreprindere prosperă din SUA câştiga în medie de 20 de ori salariul unui subordonat mediu, în prezent, el câştigă între de 272 până la de 354 ori un salariu obişnuit. Statisticile AFL-CIO documentează pentru vărfurile executive salarii de circa 12 milioane de dolari anual, când salariul mediu al subordonaţilor lor este de aproximativ 34.000 de dolari. Am putea crede că e vorba de o particularitate americană, dar nu e aşa: în ţările cu reputaţia cea mai egalitară din Europa, ţările scandinave, cei mai bogaţi 10% dintre cetăţeni deţin între 60-70% din averi, mai mult decât în Marea Britanie, Canada sau Australia, apreciate ca mai de dreapta.

Globalizarea, aşadar, a adus cu sine o consolidare de tip pre-modern a clivajelor dintre cei mai bogaţi cetăţeni şi restul societăţii, dimpreună cu o erodare vizibilă a clasei de mijloc. A doua jumătate a secolului XX asista la un efort semnificativ de atenuare a inegalităţilor, cel puţin în interiorul societăţilor democratice, dar, odată cu dispariţia ameninţării comuniste, nu doar politica externă, ci şi cea internă s-a relaxat şi acum ameninţă energic sistemul de beneficii sociale pe care îl construise capitalismul „cu faţă umană” după sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Noi unde ne aflăm? În ultimul mandat al lui Traian Băsescu, societatea românească s-a confruntat explicit cu alternativa între o dreaptă radicală, practicând şi teoretizând darwinismul social cel mai explicit, a cărei austeritate era corectată pentru sine, punctual, de marea corupţie, şi o coaliţie relativ surprinzătoare pentru tradiţia politică post-decembristă, între liberali atenţi la problematica socială şi socialişti atenţi la exigenţele mediului privat. După eşecul suspendării preşedintelui Băsescu, această alianţă politică s-a spart, dar un mix de politici social-liberale angajate prin programul de guvernare din 2012 a reuşit să pună capăt nu doar austerităţii, ci şi recesiunii. Rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2014, oricât de surprinzător, nu a reuşit să răstoarne situaţia şi abia zilele trecute un crescendo de mişcări de stradă, de obicei asociate cu progresele stângii radicale, a adus o jumătate de victorie partidelor de dreapta. Cel puţin aşa se văd lucrurile din perspectiva echipei de tehnicieni în frunte cu Dacian Cioloş.

Prof. Dr. Zoe Petre
 

supliment-GBO3

Reporter: Adrian Paradovschi December - 6 - 2015 Comments Off on supliment-GBO3

Cultură si spiritualitate

Reporter: editura August - 15 - 2015 Comments Off on Cultură si spiritualitate

Proiectul „Craiova 2021”, promovat în Belgia

Craiova 2021Muzicianul şi compozitorul Claudiu Şarpe, originar din Cetatea Băniei şi stabilit în Olanda, binecunoscut în Diaspora, a decis să promoveze proiectul „Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021” publicului său de pretutindeni. „Pentru a avea o vizibilitate cât mai mare şi în rândul Diasporei, am decis, de comun acord cu muzicianul Claudiu Şarpe, ca prin intermediul evenimentelor şi al partenerilor săi media să devină susţinătorul proiectului Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021 pe plan internaţional”, explică Antoniu Zamfir, preşedinte al Asociaţiei Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021.

Primul eveniment va fi concertul „Claudiu Şarpe & Friends”, ce va avea loc pe data de 12 septembrie 2015, la un castel prestigios – Kasteel Flora – din Belgia, invitaţii fiind nume sonore ale muzicii, precum trupa Compact, pianistul rus Lyuben Gordiievski sau solistul vocal Mihai Imbarus. „Decizia pe care am luat-o, de a susţine şi promova proiectul Craiova 2021, a venit ca un lucru absolut firesc după ce am observat că oraşul meu de suflet, Craiova, a devenit un centru cultural, un loc în care orice artist, atât din ţară cât şi din străinătate, poate veni cu convingerea că reprezentaţia sa este găzduită de un oraş viu şi frumos conturat, atât din punct de vedere artistic, cât şi architectural”, consideră Claudiu Şarpe.

Pe plan internaţional, muzicianul craiovean a colaborat cu artişti recunoscuţi, precum Michel Camilo, Chucho Valdez, Eddie Floid, Anthony Jackson, Edna etc. Stilul său muzical va reveni, prin parteneriatul cu proiectul Craiova 2021, şi în atenţia publicului român.


Din lumea realităţilor migraţiei

-trairea-pe-intervalCartea „Trăirea pe interval”, scrisă de Alina Cozan, abordează una dintre cele mai stringente realităţi europene, cu multe aspecte rămase încă nerezolvate: migraţia. Fenomen cu care se confruntă multe dintre popoarele lumii, migraţia marchează societăţile fie din perspectiva celor care pleacă dintr-o ţară, fie din perspectiva celor care vin într-o ţară. „Personal, eu am simţit emigraţia ca pe o trăire pe un interval în care omul vieţuieşte între două lumi, ca două părţi din sine pe care nu poate să le mai unească pentru a fi un întreg”, mărturişeşte autoarea care a lansat volumul în Germania.

Lucrarea este o incursiune în viaţa emigrantului, cu motivaţia lui, cu lumea lui din ţara de unde pleacă, cu efectele şi schimbările pe care le provoacă acest fenomen la nivel individual şi social. Este o călătorie în lumea unor realităţi occidentale unde emigranţii încearcă să supravieţuiască şi să se integreze. Este în acelaşi timp şi trăirea reîntoarcerii acasă.

Lansarea cărţii a dat ocazia Centrului Bisericesc al românilor ortodocşi din München să invite publicul la o întâlnire cu tema „Viaţa în imigraţie – Consideraţii practice sociale, psihologice şi teologice”. Evenimentul a avut loc la sfârşitul lunii iunie a.c., în sala parohială a Bisericii St. Paul, din vecinătatea Centrului Bisericesc, în prezenţa unor invitaţi prestigioşi, ca Prea Sfinţitul Sofian Braşoveanul, episcop – vicar şi conf. dr. în psihologie Camelia Popa.


Germania

 

Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord

IPS dr. Serafim Joantă, Mitropolit pentru Germania, Europa Centrală şi de Nord

Fürther-Str. 166

D – 90429 Nürnberg

2.Parohia Aachen- Hram: Sfânta Treime

Biserica: Theresienkirche, Pontstr. 43, Aachen

Preot: Alexandru Pop

Peterstraße 48,

3.Parohia Aschaffenburg- Hram: Întâmpinarea Domnului

Biserica: Spitalkapelle, Lamprechstr. 2, Aschaffenburg

Protosinghel Ghelasie Păcurar

Versbacher Röthe 48, D – 97078 Würzburg

4.Parohia Augsburg- Hram: Sf. Arhidiacon Ştefan

Biserica: Antoniuskapelle, Dominikanergasse 5, Augsburg

Preot Florin Chelemen

5.Parohia Berlin- Hram: Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil

Biserica: Heerstr. 63, 14055 Berlin-Charlottenburg

Preot: Ieromonah Clement Lodroman

Adresa: Weverstr. 5, D-13595 Berlin

6.Parohia Bonn- Hram: Botezul Domnului

Biserica: St. Margaretha-Kirche, Margarethenplatz 6, D-53117 Bonn

Preot Sebastian Suciu

Legionsweg 14,

D – 53117 Bonn

7.Parohia Darmstadt- Hram: Izvorul Tamaduirii

Preot: Gheorghe Bularcă

Adresa: Backstr. 16 , D – 63069 Offenbach am Main

8.Parohia Dingolfing- Hram: “Sfântul Ioan Casian”

Adresa: Dreifaltigkeitskapelle der Kirche St. Johannes, Pfarrplatz 10, 84130 Dingolfing

Preot Vasile Florin Reut

9.Parohia Dortmund- Hram: Sf. Dimitrie cel Nou

Biserica: Josephinekapeller in Josephinenstift, Oswall 8, Dortmund

Preot Dr. Ruja Ispas

Körner Hellweg 33, D- 44143 Dortmund

10.Parohia ” Sfânta Treime” Düsseldorf- Biserica: Degerstrasse 27, 40235 Düsseldorf

Preot: Iosif-Cristian Radulescu

Oranienburger Strasse 24

40235 Düsseldorf

11.Parohia Essen- Hram: Sfinţii Români

Biserica: St. Augustinus Kirche, Adelkampstr. 61, 45147 Essen

Preot: Ioan Hodos

Am Forsthof 17, D-42119

Wuppertal

 

Olanda

1.Parohia ortodoxă română „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam

Adresă: Vlaardingerdijk 48, 3117 EW, Schiedam

Preot paroh dr. Ioan Dură

2.Parohia „Sfântul Vasile cel Mare şi Sfântul Ludger” din Arnhem

Adresă: Beekstraat 40, 6811 DW, Arnhem.

Preot slujitor: părintele Costel Ionaşcu

3.Parohia „Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan” din Groningen

Adresa: A-Kerkhof 22, 9711 Groningen

Preot slujitor: părintele Costel Ionaşcu

4.Parohia „Sfânta Cuvioasa Paraschieva de la Iaşi” din Best/Eindhoven

Adresă: Antonius Kerk: Wilhelminaplein 159, 5684 VP Best

Preot slujitor: părintele Ciprian Constantin Pintilie

Biserica Sf. Nicolae -Bruxelles

Belgia

1.Parohia Ortodoxă Română Sfântul Nicolae – Bruxelles

Rue des Palais 181-183, 1030 Bruxelles

Preot paroh – Vlaicu Patriciu

2.Reprezentant al Patriarhiei pe lângă UE

Adresa Rue Vanderlinden 15A, 1030 Bruxelles.

preot Sorin Şelaru, consilier patriarhal

3.Parohia Buna Vestire – Bruxelles

Place de la Duchesse de Brabant 24, 1080 Bruxelles

Protoiereu Vasile Palade

4.Capela Sfânta Parascheva – Bruxelles

Chapelle Sainte Julienne

41, Rue de la Charité (zona Madou), 1210 Bruxelles

Preot Bogdan Popescu

5.Parohia Naşterea Maicii Domnului, Protopopiatul Olandei şi Belgiei flamande – Anvers (Antwerpen)

Sint Jacobsmarkt 15 (interiorul Institutului ”De VZW Sint Lucas en Van Celsinstitut”), 2000 Anvers (Antwerpen)

Pr. Protoiereu Dr. Ioan Dură

6.Parohia Pogorârea Sfântului Duh (Rusalii) – Liège

Adresa: 241, Rue des Français, 4430 Liège, Ans

Preot paroh: Pr. Stefan Barbu

7.Parohia ortodoxă romană Sfântul Apostol Andrei şi Sfântul Materne – Aalst (Alost)

Begijnhofstraat, 1, 9300 Aalst

Preot Constantin Pogor

8.Mănăstirea « Acoperământul Maicii Domnului », Namur

Adresa: 86, Rue Su l’Tidge, localitatea: Védrin, 5020

Pr. Ciprian Grădinaru

25 de ani de la evenimentele din 1989

Reporter: editura November - 3 - 2014 Comments Off on 25 de ani de la evenimentele din 1989

din ziarul „ Democraţia” – 19 februarie 1990

IMG_0001

Ultimele zile în care la cârma ţării s-a aflat Nicolae Ceauşescu s-au constituit în tot atâtea momente dramatice pentru poporul român, momente concludente, în acelaşi timp, pentru acest sfârşit disperat de eră autointitulată „de aur”. Ultimii ani au însemnat căderea românilor într-un timp al privaţiunilor, al încălcării flagrante a drepturilor, al izolării de Europa şi de lume.

Toate problemele comune celorlalte ţări est-europene au fost aduse la paroxism printr-o politică unipersonală, aberantă, voluntaristă şi tot mai ruptă de realităţi. În plus, România ceauşistă a prezentat o serie de particularităţi nemaiîntâlnite în celelalte ţări: înfometarea la extrem a populaţiei, absenţa minimei asistenţe sanitare, factori care au avut urmări tragice; apoi sărăcia extremă a populaţiei, care a amplificat corupţia, furturile, agravând criza morală a societăţii. Suita dezastrului a continuat cu limitarea aspiraţiilor culturale, fără precedent în celelalte ţări ale fostului lagăr; minciuna oficializată. Am mai adăuga tragica dezamăgire generată de încrederea, ulterior adânc înşelată, învestită iniţial de o mare parte a populaţiei în persoana fostului lider care a ştiut să manipuleze sentimentele naţionale ale românilor şi, ajutat în anii ’70 de Occident, a dat iluzia unui anumit liberalism şi a posibilităţii unei vieţi mai prospere. Iluziile s-au prăbuşit definitiv la sfârşitul acelui deceniu.

Pe mâinile cui dăm ţara?

Cozile şi rafturile goale din magazine, acestea ar putea fi emblema acelor zile

Cozile şi rafturile goale din magazine, acestea ar putea fi emblema acelor zile

Dacă s-ar fi făcut un sondaj printre telespectatori menit să reliefeze cel mai picant spectacol oferit de Televiziunea Română Liberă, cu siguranţă că opţiunea populară s-ar fi oprit la transmisiunea de vineri 9 februarie din incinta Parlamentului. Câteva ore ce au turnat în vine stupoare şi indignare, frământare legitimă. Pe mâinile cui dăm ţara? – s-a întrebai orice om de bună credinţă, ţintuit până către orele dimineţii în faţa micului ecran şi nevenindu-i să creadă ceea ce i se înfăţişa. O sală plină de oameni porniţi parcă unul împotriva celuilalt, certăreţi, fără principii, încălcându-se orice normă de conduită civilizată şi de fair play între parteneri.

Ce fel de conduită democratică se poate spune că au avut reprezentanţii majorităţii partidelor, cînd era suficient ca un vorbitor să nu convină celorlalţi şi era stopat aspru prin vociferări, strigăte, aplauze răuvoitoare… Aşa să arate oare viitorii oameni politici al României? — s-au neliniştit îndeosebi cei tineri care nu au cunoscut sistemul pluripartit decât din lucrări, cel mai adesea interzise în trecut. Ca urmare a balamucului general, s-a format o opinie unanimă: toţi „catindaţii” au pierdut prin prezentarea unui asemenea spectacol penibil în faţa milioanelor de telespectatori, care aşteptau să vadă oamenii zilei de mâine, îngerii întruchipători ai democraţiei şi nu nişte inşi cu alură de demagogi, folosind vechi tertipuri avocăţeşti. Ne trebuia un „spectacol” demn. calm, matur şi responsabil. În nici un caz o pantomimă caragialescă hâdă !

Dar problema cea mai gravă, am lăsat-o special mai la urmă: milionul. Cu mare, cu mic, „politicieni de profesie”, la 18 şi la 70 de ani (doamne, unde s-au născut şi s-au pregătit aceste caricaturi?) alături de „diplomaţi de carieră” mai de multişor pensionaţi, ca să ne referim doar la două cazuri, alături de o mulţime de foşti şi actuali avocaţi ori oameni cu profesiuni mai puţin certe, viitori veleitari ori viitori rozători de oase din viitorul ospăţ al democraţiei româneşti — s-au aruncat în arenă încâlcind orice civilizaţie. Sloganul general neveştejit de nimeni cu vreo vorbuliţă s-a aflat pe buzele tuturor: „Partidul şi Milionul.”. De ce li s-o fi promis acest milion dat din bugetul statului unora de calitatea acelora pe care i-am văzut la televizor, nu înţelegem. Şi avem atâtea nevoi de acoperit, atâtea suferinţe de ameliorat! Chiar cu câteva ore înainte de aeest spectacol, unic în felul său, telespectatorii s-au cutremurat de ravagiile înspăimîntătoarei S.I.D.A. care bântuie în leagănele noastre de copii şi despre care n-am ştiut nimic. Iată de ce n-am putut să nu ne întrebăm cu toţii: să dăm milioane de lei pentru propaganda unor nesătui? Sau să ne grăbim să alinăm suferinţele acelor chipuri de copii ce ne-au înfiorat şi ne-au amintit de feţele Auschwitz-ului, Sahel-u-lui, Africii de Sud ?

Înţelegem că pentru aceşti veleitari ai democraţiei pluripartitiste un milion de lei reprezintă o tentaţie, o pleaşcă, o pară mălăiaţă căzută pe nemuncite. Oare la ce ne trebuia goana aceasta stupidă şi ruşinoasă după… milionul-ciolan?(C. R.)

În vizită, delegaţia oraşului Linyi, din China

Reporter: editura June - 18 - 2012 Comments Off on În vizită, delegaţia oraşului Linyi, din China

De numeroşi ani, grupul de firme Niro Investment, preşedintele său, domnul Nicolae Dumitru, desfăşoară relaţii comerciale cu importanţi parteneri de afaceri din Republica Populară Chineză, contribuind la dezvoltarea legăturilor economice şi de prietenie dintre ţările noastre. În acest cadru, în virtutea bunelor relaţiilor existente, la sfârşitul lunii aprilie s-a aflat la Bucureşti, într-o vizită de afaceri, o delegaţie a oraşului Linyi, din China, constituită din 20 de importanţi oameni de afaceri şi oficiali ai primăriei. Cartea de vizită a oraşului Linyi consemnează: capitală a provinciei Shandong, este al treilea mare oraş în ceea ce priveşte piaţa en-gros din China, având un volum anual al vânzărilor de peste 5 miliarde USD. Principalele industrii dezvoltate de exploatarea economică se bazează pe producţia de textile, alimente, electronice, chimice, materiale de construcţii, medicamente, aur, cărbune şi porţelanuri.

La sediul Grupului de Firme Niro Investment, delegaţia s-a întâlnit cu domnul preşedinte Nicolae Dumitru, discuţiile fiind purtate sub semnul colaborării în viitorul apropiat, oaspeţii arătându-se interesaţi de întreaga activitate a grupului românesc de firme. Bunele relaţii româno-chineze cultivate în ultimii 22 de ani de preşedintele Grupului de firme Niro au fost, de asemeni, apreciate de conducerea delegaţiei, dornică să stabilească, în curând, solide relaţii bilaterale în diverse domenii.

Delegaţia a vizitat Complexul Comercial „Dragonul Roşu”, unul dintre cele mai mari centre comerciale din sud-estul Europei, întâlnindu-se direct cu comercianţii chinezi din acest centru. Impresionaţi de comerţul derulat în zonă, aceştia au declarat că doresc să revină împreună cu oameni politici şi de afaceri, pentru stabilirea de relaţii de ordin economic şi investiţional pe termen lung.

În timpul prezenţei la Bucureşti, oaspeţii au vizitat Primăria sectorului 2, unde au fost primiţi de Primarul Nicolae Onţanu, şi la Prefectura Judeţului Ilfov.

Ion Badea

Director de relaţii publice
Niro Investement Group

 

Premiile revistei “Balcanii și Europa” 2011

Reporter: editura December - 20 - 2011 Comments Off on Premiile revistei “Balcanii și Europa” 2011

Eugen Tomac (secretar de stat, Departamentul pentru românii de pretutindeni, din cadrul Guvernului României):

Vocația Spiritului Balcanic

Akkan Suver (preşedintele Fundaţiei „Marmara”; vicepreşedinte al Fundaţiei Internaţionale „Marea Neagră – Marea Caspică”):

Vocația Integrării Zonei Caucazului

ES Michael Schwarzinger (Ambasador Extraordinar şi

Plenipotenţiar al Austriei la Bucureşti)

Vocaţia Cooperării Europene”

Andreea Marin Bănică (primul Ambasador UNICEF al Bunăvoinţei din România):

Vocația Altruismului

Radu Graţian Gheţea (Preşedinte al Consiliului Director al Asociaţiei Bancherilor din România):

Vocația Integrării Economice Europene

Ştefan Manea (director general al „Hofigal” S.A.):

Vocația Investitorului în Calitate

Alexandru Tomescu (reputat violonist, solist concertist):

Vocația Măiestriei Artistice

Andra Măruță (renumită artistă pop, vedetă de televiziune):

Vocația Promovării Muzicii de Calitate

DIPLOME DE ONOARE:

Ioan C. Popa, cunoscut publicist

Ovidiu Zanfir, grafician, designer web

Chen Jin, corespondent XINHUA NEWS AGENCY

 

Ţările noastre se pot ajuta, pentru ca împreună să iasă din criză

Reporter: Adrian Paradovschi June - 12 - 2010 Comments Off on Ţările noastre se pot ajuta, pentru ca împreună să iasă din criză

Criza economică a afectat economiile ţărilor întregii Europe, implicit pe ale celor din zona Balcanilor. În multe state au fost luate măsuri menite să stăvilească efectele negative, inclusiv cele legate de colaborarea dintre ţări care fac parte din aceeaşi zonă. În acest context, revista noastră continuă ancheta printre “vecini”, începută în numărul trecut, prezentând modul în care decurg relaţiile economice dintre România, Turcia şi Bulgaria, realizări şi împliniri, deopotrivă.

  1. Cum apreciaţi stadiul actual al relaţiilor economice dintre ţările noastre?

  2. Care sunt, în opinia dvs., realizările, dar şi neîmplinirile în relaţiile economice

dintre cele două ţări? Ne puteţi oferi şi câteva exemple?

  1. Luând în considerare faptul că cele două ţări sunt vecine şi au legături strânse de colaborare, cum vedeţi viitorul relaţiilor economice dintre ele?

  • Ne răspunde E.S. Valentin Radomirski, ambasadorul Bulgariei
  1. 2. 3. În ce priveşte relaţiile dintre ţările noastre, putem remarca faptul că la baza proiectelor de cooperare stau iniţiative lansate de populaţie. Pot da ca exemplu inaugurararea bacului peste Dunăre, care să facă legătura între Nicopole şi Turnu Măgurele. O dovadă a dezvoltării relaţiilor noastre este evoluţia schimburilor comerciale: în 2002, acestea erau de 341 milioane euro, pentru ca în 2008 ele să ajungă la 2.7 miliarde euro. De asemenea, România ocupa locul 5, în 2008, ca partener comercial al Bulgariei, iar în 2009 a urcat pe locul 4, ceea ce arată că, în ciuda crizei economice, cresc schimburile comerciale între cele doua ţări. Un loc important îl are turismul, ştiut fiind că tot mai mulţi români îşi petrec vacanţele în Bulgaria , unde vin să descopere o realitate care nu corespunde unor stereotipuri. Această realitate determină o abordare pragmatică a relaţiilor bilaterale.

Spuneam că suntem în criză, dar trebuie să ieşim din ea pentru că avem interes să deschidem tot mai multe posibilităţi de cooperare. Una din căile aflate la îndemâna noastră o reprezintă obţinerea fondurilor europene, pe care putem să le accesăm prin proiecte comune. La întâlnirea celor doi premieri ai ţărilor noastre, din luna februarie a.c, s-a semnat Memorandumul de Înţelegere pentru Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013, care să ne permită să luăm cât mai multe fonduri potrivit capacităţilor noastre administrative. Numai unindu-ne eforturile putem accesa aceste fonduri, mai ales că ne obligă criza să o facem. Bulgaria încearcă să iasă din criză printr-un program pe termen scurt care constă din 82 de măsuri anticriză, grupate în 8 sectoare economice, financiare, sociale etc. Ministerul de Finante se aşteaptă ca primele rezultate să se vada deja şi sperăm ca în partea a doua a anului să putem anunţa că am ieşit din recesiune. Ne aşteptăm ca, la sfârşitul lui 2010, să avem o creştere pozitivă, nu spectaculoasă, dar peste zero. Desigur, efectele crizei nu vor dispărea imediat, ele sunt de lungă durată, pentru că nu sunt doar economice sau financiare, ci şi sociale, în sensul că şomajul, educaţia, sănătatea sunt afectate. Sunt convins că ţările noastre se pot ajuta împreună să iasă din criză, mai repede. Mi-aş mai permite ca, în acest cadru, să amintesc faptul că se simte nevoia unei coordonări româno-bulgare în mecanismul de monitorizare periodică a CE în lupta împotriva structurilor mafiote. Este vorba de lupta împotriva corupţiei, împotriva crimei organizate. Trebuie să continuăm cooperarea în cadrul acestui mecanism şi e nevoie de o abordare comună pentru aceste rapoarte periodice. Guvernul nostru a luat măsuri foarte stricte de luptă împotriva crimei organizate şi voi aminti operaţiunea specială numită “Octopus”. O cooperarea mai strânsă a Ministerelor noastre de Interne în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate trebuie să aducă rezultate mai bune în ce priveşte măsurile de prevenire a fenomenului. Această cooperare va creşte credibilitatea atât a Bulgariei cât şi a României, care, după cum ştiţi, nu este cea mai bună.

Cristiana Terenche