NUMARUL
207-208
Din nefericire, din nou suntem martori ai modului incalificabil în care autoritățile ucrainene tratează minoritățile ...
Reputatul jurnalist și analist de politică externă Corneliu Vlad prezintă publicului un volum de rezonanță ...
Binecunoscutul critic literar și scriitor Eugen Uricaru, fost președinte al Uniunii Scriitorilor din România, este ...
Desigur, acțiunile sale, scrieri ori cuvântări, scrisori etc. i-au atras nemulțumirea administrațiilor, fiindu-i interzisă intrarea ...
Potenţialul ştiinţific al ţării noastre este construit de eminenţi oameni de ştiinţă din diferite domenii ...
profesionalism, reputație, patriotism Societatea românească de astăzi privește spre perioada dintre cele două Războaie Mondiale ca ...
Principiile statutului de neutralitate al unei țări au fost stabilite în secolele al XIX-lea și ...
Marea Neagră etalează încă una din fațetele ei de interes strategic cu mize regionale importante, ...
Susținător al unor proiecte de anvergură, solidar cu nevoile reale ale comunității în perioade dificile, ...
Cea mai importantă organizație internațională din lume, ONU, este direct implicată în eforturile de a ...
Destinul geopolitic al Mării Negre este unul paradoxal. Dacă în istoria modernă, timp de aproape ...
- înfruntarea titanilor La 3 noiembrie 2020, o lume întreagă va urmări alegerile prezidențiale din cea ...
În democrațiile avansate, politicienii reprezintă o elită a societății și se comportă ca atare. Astfel ...
  Ȋn sfârșit, după două „ture” de înaltă tensiune, am ales și noul nostru președinte, în ...
NIRO Investment Group a început lucrările de construcție pentru cel mai înalt hotel din România, ...
Niro Investment Group” – 20 de ani de implicare activă în societatea românească

Articole din categoria ‘Ascensiune’

Vara vacanțelor în estul Europei

Reporter: editura July - 15 - 2019 Comments Off on Vara vacanțelor în estul Europei
În ultimii ani, turismul în zona balcanică a evoluat spectaculos. De la stațiunea Belek, din Turcia, până la plajele însorite ale Albaniei, vacanțele în estul Europei au devenit o obișnuință pentru tot mai mulți vizitatori.

Datele statistice din anul 2015 până în prezent arată creșteri notabile ale afluxului de turiști în Turcia, Bulgaria, România și țările din fosta Iugoslavie – Slovenia, Serbia, Croația, Bosnia-Herțegovina, Muntenegru, Albania, Macedonia de Nord. 

Unele dintre cele mai căutate destinații zonale sunt stațiunile turcești Belek și Tekirova, unde resorturi ca Güral oferă sejururi memorabile, într-un ambient natural cu o arhitectură deosebită. 

Amatorii de vacanțe deosebite în sud-estul Europei pot vizita Godinje, o localitate reper turistic de lângă lacul Sadar, din Muntenegru. La rândul său, Bulgaria, prin renumite stațiuni de la malul Mării Negre, cunoaște o sporire semnificativă a numărului de vizitatori (peste 50% în ultimii 15 ani). Iar apele cristaline ale Mării Ionice, care se sparg de țărmurile din Gjipe, Albania, contribuie din plin la creșterea turismului, cu peste 500%. 

Și România are cu ce se mândri la capitolul turism. În topul celor mai căutate destinații se află localitatea Viscri, reper turistic promovat permanent de către moștenitorul coroanei britanice, Prințul Charles de Wales, ca și Cascada Cailor, din Munții Rodnei, castelul Peleș, Delta Dunării. 
 
 
 

Femei în fruntea guvernelor europene

Reporter: editura September - 14 - 2018 Comments Off on Femei în fruntea guvernelor europene
La conducerea mai multor guverne europene se află femei politician pe care competența, profesionalismul, slujirea deplină a interesului național și abilitatea politică le-au recomandat pentru această înaltă funcție, ce presupune o mare răspundere. Desigur că parcursul profesional și politic, precum și expertiza au generat alegerea acestor femei în fruntea Cabinetelor țărilor lor.

Angela Merkel

În spatele ascensiunii Angelei Merkel, cancelarul cel mai longeviv al Germaniei, stă un parcurs politic remarcabil. Născută în 1954, în fosta Germanie de est, a intrat în politică imediat după căderea Zidului Berlinului. Ascensiunea sa a fost fundamentată cu fiecare pas. În 1991 era numită ministru al Tineretului și Femeilor, în Cabinetul conservatorilor germani, condus de Helmut Kohl, apoi, în 1994, devenea ministru al Mediului și Conservării Naturii. Ulterior, Merkel a fost aleasă secretar general al formațiunii, iar doi ani mai târziu era primul președinte femeie al acestui partid. În 2005 devenea prima femeie cancelar al Germaniei. De o forță și notorietate incontestabile, Merkel a jucat un rol central în negocierile pentru Tratatul de la Lisabona, în calitate de președinte al Consiliului European, în 2007. Angela Merkel a contribuit decisiv nu doar la forța economică actuală a Germaniei și implicit la prosperitatea notabilă a cetățenilor acestei țări, dar a demonstrat și capacitatea de a menține UE la suprafață în anii unei majore crize economice, gestionând cu abilitate nu doar interesele țării sale, ci și pe ale celor 500 de milioane de europeni. În ciuda unor momente de dificultate și a unor critici, indiferent că a fost vorba despre adoptarea austerității la nivel european sau deschiderea porților Germaniei în fața migranților, Angela Merkel este în continuare exemplul perfect de maestru al menținerii coalițiilor politice, indiferent că sunt interne, prin capacitatea de a guverna alături de stânga eșichierului politic, sau externe, dovadă fiind parteneriatul îndelungat cu Franța, în interesul Europei. În țara sa se bucură de o popularitate pe deplin meritată, fiind percepută de peste 50% dintre germani ca omul capabil să conducă țara în vremuri dificile și să-i sporească avuția în timpuri liniștite. 


Theresa May

Theresa May, premier al Marii Britanii, este persoana căreia îi revine sarcina foarte complicată de a regla ieșirea țării sale din Uniunea Europeană. Pe ce fundamente au decis britanicii, prin vot, că Theresa May poate fi politicianul care să încheie Brexit? În primul rând, națiunea se bazează pe îndelungata sa experiență politică, actualul premier demonstrând capacități deosebite în calitate de ministru de Interne, responsabil nu doar cu securitatea internă, ci și cu imigrația. Până la a fi parte a segmentului politic, în anii 1970-1980 May a lucrat la Banca Angliei, în 1994 fiind aleasă în Parlamentul britanic. După câștigarea alegerilor de către Partidul Conservator, în 2010, era numită ministru de Interne, dovedindu-se cel mai longeviv din ultimele decenii. În această calitate a trecut la o reformare profundă a Poliției, a implementat o linie mai dură pe segmentul combaterii traficului de droguri, a inițiat numirea prin alegeri a comisarilor și crearea Agenției Naționale împotriva Criminalității și a suplimentat restricțiile impuse imigranților. May este percepută ca un politician consecvent, consolidându-și o reputație de stabilitate și fermitate. Ca șef de partid aflat la guvernare, Theresa May beneficiază de respectul și susținerea colegilor și partenerilor politici, care afirmă despre ea că este „unul dintre cei mai serioși și riguroși intelectual membri ai Partidului Conservator”. 

Erna Solberg

O altă femeie premier care, grație expertizei și performanțelor, a trecut cu succes prin „furcile caudine” ale votului popular este Erna Solberg, prim-ministru al Norvegiei. Născută în 1961, Solberg are nu doar o remarcabilă experiență politică, ci și rezultate de guvernare care au făcut ca Partidul Conservator, pe care îl conduce din anul 2004, să câștige alegerile și să rămână în fruntea opțiunilor electoratului. Solberg a intrat în Parlament în 1989, la 28 de ani, activând doar în politică întreaga viață, după studii îndelungate și riguroase de științe politice și economie. În 2004 a fost aleasă lider al Partidului Conservator. Fermitatea de care a dat dovadă în gestionarea chestiunilor privind imigrația în postul de ministru al Administrației Locale și Dezvoltării Regionale, între 2001 și 2005, i-au adus supranumele de „Erna de fier”. După câștigarea alegerilor parlamentare din anul 2013, Solberg devenea prim-ministru a Norvegiei, poziție consolidată prin câștigarea următorului vot popular. Astăzi, anvergura și expertiza sa sunt recunoscute internațional, premierul britanic Theresa May chiar sfătuindu-se cu omologul său norvegian pe tema Brexit. Grație unei performanțe remarcabile ca șef de Guvern, Erna Solberg se bucură de un excelent renume, 40% dintre norvegieni considerând că este cea mai potrivită pentru a conduce Norvegia, după cum arată sondajele din 2018. 

Katrín Jakobsdóttir

Un alt stat nordic în fruntea căruia se află o femeie este Islanda. Premierul acestei țări, Katrín Jakobsdóttir, este recomandată de o activitate notabilă, care a recomandat-o pentru înalta funcție în stat. Fost lector la Universitatea din Reykjavik, a făcut parte din delegația țării sale la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, din comisii parlamentare UE-Islanda, precum și din delegația țării sale la Consiliul Nordic. În 2003 intra în Mișcarea Verzilor, pe care o conduce din 2013. Fost ministru al Educației, Științei și Cooperării Nordice, Jakobsdóttir este, la vârsa de 42 de ani, cel mai tânăr premier femeie din Europa. Sarcina sa nu este una ușoară: Islanda are în istoria recentă o serie de scandaluri financiare implicând politicieni de rang înalt care au demolat guverne anterioare. Pe fondul unei redresări economice spectaculoase și cu o creștere economică de aproape 5% (după ce țara s-a văzut silită să se împrumute la FMI în anii de criză, ca să evite colapsul!), actualul premier este un adept al reconcilierii, invitând la dialog și cooperare întreg spectrul politic. Demn de menționat este faptul că premierul consideră că avansul economic al țării nu se reflectă atât cât ar trebui în nivelul de trai al islandezilor, în condițiile în care salariul minim în Islanda era, în 2017, de 2.200 de euro.

Ana Brnabić

O femeie chemată să conducă destinele țării sale printr-o perioadă extrem de importantă și într-un context intern și internațional complicat este Ana Brnabić, prim-ministru al Serbiei. Neafiliată politic, fiind, deci, un membru tehnocrat al Cabinetului, a fost considerată suficient de matură și de pregătită să conducă Serbia prin complexele negocieri pe care țara le poartă în prezent pentru aderarea la Uniunea Europeană. Această desemnare are la bază o expertiză de excepție. Astfel, Brnabić, absolventă de învățământ superior în Marea Britanie, a fost șefa unei asociații mixte public-private pentru crearea unor condiții mai bune de dezvoltare economică în Serbia. A lucrat îndeaproape cu organizații internaționale și cu investitori străini pentru implementarea unor mari programe menite să îmbunătățească sectorul public din Serbia. Rezultatele au fost concrete, prin atragerea de fonduri de dezvoltare în valoare de sute de milioane de euro în unele orașe. A realizat, printre altele, proiecte de mari dimensiuni în domeniul administrației publice, a coordonat programe naționale de dezvoltare a municipalităților și este unul dintre inițiatorii și promotorii programului național de dezvoltare economică locală din țara sa. Această expertiză recunoscută intern și internațional – și certificată prin rezultate – a făcut ca desemnarea sa ca premier de către președintele Aleksandar Vučić, în 2017, să fie aprobată cu o majoritate copleșitoare în Parlament. Brnabić este percepută deopotrivă la nivel intern și internațional ca o persoană capabilă să ducă la bun sfârșit aderarea țării sale la UE și o modernizare extinsă și solidă a Serbiei. 

Viorica Dancila

În fruntea Guvernului României se află Viorica Dăncilă. Este prima femeie care ocupă această funcție. S-a născut în 1963, în Roșiorii de Vede. A absolvit Facultatea Forajul Sondelor și Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi, din cadrul Institutului de Petrol și Gaze Ploiești, în 1988. În perioada 1997–1998 a fost profesoară la Liceul Industrial din Videle, iar până în 2009 a fost inginer la Petrom, sucursala Videle. Este membră a PSD din 1996. Întreaga sa activitate politică se leagă, de altfel, de această formațiune: a fost președinte al Organizației de Femei a PSD din Videle, apoi, până în 2008, consilier local la Consiliul Local Videle, devenind ulterior consilier județean în cadrul Consiliului Județean Teleorman. În anul 2009, Viorica Dăncilă a fost aleasă pe listele Partidului Social Democrat pentru un prim mandat de deputat în cadrul Parlamentului European, activând în cadrul Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților. În anul 2014 obținea un nou mandat de europarlamentar. A activat ca vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, membru în Comisia pentru Drepturile Femeii și Egalitatea de Gen și membru supleant în Comisia pentru Dezvoltare Regională. În perioada de opt ani cât a fost europarlamentar, Dăncilă a fost raportor principal pentru un raport Întreaga sa activitate o plasează abia pe locul 17 din 32 europarlamentari români. A figurat pe lista celor nominalizați pentru titlul de cel mai bun europarlamentar la categoriile Agricultură, Drepturile Femeii și Egalitate de Gen, respectiv Cercetare și Inovare. A pus bazele Pactului pentru protejarea femeilor de violență domestică și viol, înființându-se o Comisie de lucru în acest sens. Performanțele sale în fruntea Guvernului României sunt cunoscute…

 

Roxana Istudor

 

Femei la vârful ierarhiei politice europene

Reporter: editura March - 27 - 2017 Comments Off on Femei la vârful ierarhiei politice europene

Personalități puternice, persoane cu o îndelungată carieră politică și cu expertiză profesională dovedită, femeile de la vârful politicii europene se remarcă prin performanță și longevitate în înaltele demnități ale statelor lor. 

  Angela Merkel. Poziționarea cancelarului Germaniei în fruntea preferințelor electoratului pentru un nou mandat la alegerile din toamna acestui an denotă marea încredere de care încă se bucură în rândul germanilor. Eventuala sa desemnare în această funcție și în 2017 ar face ca Angela Merkel, aflată deja în al 12-lea an de mandat, să egaleze recordul mentorului ei, fostul cancelar Helmuth Kohl.  

  • Euro este soarta noastră comună, iar Europa viitorul nostru împreună” 
  Theresa May. Premier al Marii Britanii într-o perioadă crucială, când țara va trebui să părăsească Uniunea Europeană în urma votului popular din vara anului 2016, Theresa May s-a remarcat încă de pe vremea când era ministru de Interne în cabinetul Cameron, prin tonul ferm al declarațiilor sale. Se evidențiază prin faptul că este una dintre foarte puținele femei pe care le-a promovat la vârf Partidul Conservator britanic în ultimele două decenii.   

  • În vremuri grele, fiecare trebuie să-și ducă partea lui de povară” 
  Kolinda Grabar-Kitarović. În anul 2015, la câteva luni după ce Croația a intrat în Uniunea Europeană, cetățenii o alegeau în fruntea țării pe Kolinda Grabar-Kitarović, prima femeie în această funcție după 1990 și de asemenea cel mai tânăr președinte croat din istorie. Kitarović a activat ca ministru de Externe al țării sale, Ambasador al Croației în SUA și asistent al Secretarului General al NATO pentru Diplomație Publică. Este unica femeie care a ajuns în structura de conducere a Organizației Nord-Atlantice.  

  • UE și NATO trebuie să transmită mesaje ferme regiunii est-europene. Înainte de toate, procesul de extindere rămâne ca politică” 
  Dalia Grybauskaitė. Grație unei activități remarcabile în fruntea Lituaniei, președintele Dalia Grybauskaitė este din ce în ce mai des amintită în clasamentul celor mai influente personalități politice ale ale ultimilor ani. Este prima femeie votată în cea mai înaltă demnitate a statului și primul președinte reales. A fost ministru de Finanțe al țării sale, precum și comisar european pentru Buget. Supranumită „Magnolia de oțel”, președinta Lituaniei a acceptat doar jumătate din salariu și s-a remarcat prin atitudini ferme, în special pe relația cu Federația Rusă. Posedă centura neagră la karate și vorbește patru limbi străine.  

  • O femeie lider trebuie să depună un efort mai mare, să fie mai dinamică, mai organizată și mai rapidă decât un bărbat de succes” 
  Kersti Kaljulaid. Şi Estonia, are drept președinte o femeie: Kersti Kaljulaid, proaspăt aleasă în fruntea statului din luna octombrie 2016, este primul șef de stat femeie al acestei țări. Totodată, la 46 de ani, este cel mai tânăr președinte din istoria țării. Biografia sa include o serioasă carieră în domeniul finanțelor, precum și poziții de vârf în Estonia, printre care pe cea de reprezentant la Curtea Europeană a Auditorilor.  

  • Cei născuți în libertate iau suveranitatea, securitatea și drepturile ca pe ceva subînțeles. Nu ar trebui să facem asta” 
  Erna Solberg. Premier al Norvegiei din anul 2013, Erna Solberg este fost ministru al Dezvoltării Regionale. Timp de şase mandate a fost membru al Parlamentului. Desemnată prim-ministru, a inițiat o rigidizare a politicii migrației promovată de țara sa, inclusiv măsuri fără precedent în ceea ce privește azilul în Norvegia, ceea ce i-a atras supranumele de „Erna de fier”.   

  • Avem un stat social costisitor și singura modalitate de a rămâne astfel este să devenim mult mai competitivi” 
  Beata Szydło. Una dintre cele mai ferme voci din politica europeană la vârf este cea a premierului Poloniei, Beata Szydło. Fost primar, apoi parlamentar cu patru mandate, s-a remarcat prin aportul la succesul campaniei prezidențiale a lui Andrzej Duda, ceea ce a determinat partidul Lege și Justiție s-o nominalizeze pentru funcția de premier. Promotoare a unor măsuri percepute ca fiind naționaliste, Szydło este, în ultima perioadă, într-un dialog aspru cu oficialitățile Uniunii Europene, din cauza unei crize a Curții Constituționale din Polonia.   

  • Guvernul Poloniei nu va permite niciodată, nimănui, să-și impună punctul de vedere asupra polonezilor” 
  Marie-Louise Coleiro Preca este cel de-al 9-lea președinte al Republicii Malta. A fost parlamentar încă din anii 1990, ulterior fiind numită ministru al Familiei și Solidarității Sociale. Este o susținătoare a egalității între femei și bărbați, popularizând proiectele legate de această temă și în Uniunea Europeană, și în Commonwealth, Malta fiind o țară care face parte din ambele alianțe.  

  • Xenofobia și rasismul sunt dușmanii democrației”  

 

Roxana Istudor