NUMARUL
207-208
Președintele formațiunii PLUS, Dacian Cioloș, precum și Renew Europe, au apreciat Rezoluția Parlamentului European cu privire la muncitorii sezonieri, în urma incidentelor din ultima vreme petrecute în Germania, propunând modificarea legislației europene în ce privește munca sezonieră. „Problemele pe care le au muncitorii români necesită o abordare instituțională, pentru a ne asigura că ele nu vor mai apărea pe viitor”, a declarat Dacian Cioloș despre documentul care ar urma să devină poziția oficială a Parlamentului European. 

Carol Roman

Acolo unde poate te-ai aștepta mai puțin, în Germania, a apărut o pată neagră pe relațiile bilaterale – și nu ne referim la întreprinderile germane, prospere, care își au sediul în țara noastră, ci la tratamentul înjositor la care sunt supuși cetățeni români ce vin să lucreze în Germania. 


Se cunoaște faptul că România şi R.F. Germania au o relaţie bilaterală complexă, care a înregistrat un constant curs ascendent în ultimii ani. Unele dintre evoluțiile recente pe segmentul forței de muncă din România care pleacă spre fermele și abatoarele germane, unde lucrătorii nu beneficiază de drepturile comunitare, sunt de-a dreptul degradante, afectând grav raporturile bilaterale româno-germane. Amintim că bunele relații dintre cele două țări se bazează pe documentul semnat la 21 aprilie 1992 privind cooperarea prietenească. Sub aceste auspicii, libera circulație a lucrătorilor români spre această putere europeană a generat an de an afluxuri de lucrători sezonieri, dar situația multora dintre ei înregistrează mai cu seamă în acest an un tratament umilitor aplicat muncitorilor români din agricultură. Din păcate, această anomalie a generat abia recent reacții oficiale federale reparatorii. Relevantă, în context, este declarația ministrului german al Agriculturii, Julia Klöckner: „Vin muncitori care decid singuri unde anume în Europa doresc să muncească, pentru a câștiga bani”… La rândul său, autoritățile române s-au limitat doar la a-i sfătui pe cei care pleacă la muncă să… studieze cu atenție contractele redactate în limba germană. Dar în contextul pandemiei de COVID-19 și al situației de mobilitate cu totul specială pe care a generat-o, relatările despre abuzurile la care sunt supuși unii dintre românii aflați la muncă în Germania au început să capete o altă greutate. 

Muncitorii români se plâng că una li se promite în țară și alta găsesc la destinație. „Nu s-a respectat absolut nimic din ce s-a spus. Suntem trataţi ca nişte sclavi. Se munceşte 12 ore pe zi. Muncim şapte zile pe săptămână, inclusiv duminica”, relatează unul dintre lucrătorii români. 

Date fiind aceste nerespectări incalificabile ale unor drepturi elementare, unii muncitori români care au protestat au ajuns să fie concediați de pe o zi pe alta, iar în unele cazuri compatrioților noștri le-au fost oprite documentele. „Unii muncitori au fost pur și simplu abandonați în stradă”, arată o anchetă realizată de reputatul post de radio „Deutsche Welle”. Iar jurnaliștii germani de la „Der Spiegel” au vorbit despre un „model de afaceri cu o armată de muncitori ieftini din Europa de Est”. Revoltat de atitudinea propriilor compatrioți, Szabolcs Sepsi, responsabil pentru muncitorii sezonieri la Federația Sindicală Germană, afirma recent că lucrătorii sezonieri ar fi tratați ca niște „oameni de mâna a doua”. 

Nu doar lucrătorii sezonieri sunt în postura de a suporta abuzuri sau de a trăi în condiții foarte grele. Presa germană a relatat pe larg despre sutele de angajați – dintre care mulți români – ai unui abator, care s-au infectat cu noul coronavirus. „Nimeni nu se simte cu adevărat responsabil pentru protejarea lucrătorilor străini”, explică Anne-Monika Spallek, purtătoare de cuvânt a Partidului Verzilor din regiunea Coesfeld. 

A fost nevoie de situațiile extreme generate de pandemie și de protestele masive, puternic mediatizate, ale muncitorilor români de la fermele și abatoarele din Germania pentru a se anunța schimbarea legislației muncii în această țară, a anunțat Ambasadorul român la Berlin, Emil Hurezeanu. Abia după ce valul de proteste ale lucrătorilor români a devenit subiect politic, lucrurile par să ia o altă turnură. Deși destul de târziu, dat fiind faptul că problemele muncitorilor români din vest persistă de ani buni și s-au agravat încontinuu, oficialități implicate în apărarea drepturilor lor au început să se anime. Astfel, ministrul Muncii din România, Violeta Alexandru, a verificat situația lucrătorilor români, iar ministrul Muncii din Germania, Hubertus Heil, a dat asigurări că situația se va remedia. 

Până una, alta…


Carol Roman