Datele cele mai recente ale Eurostat pun în evidență faptul că unul din șase adulți europeni este complet singur și nu are la cine să apeleze în caz de nevoie. Fenomenul este ceea ce a fost denumit de Crucea Roșie ca „o epidemie ascunsă”, actuala evoluție pandemică agravând această stare de lucruri.

Același aspect a atras atenția, în 2018, premierului de atunci al Marii Britanii, Theresa May, care a decis înființarea unui Minister pentru Singurătate, în condițiile în care 1,2 milioane de britanici sunt izolați social, după cum arată estimările Fundației „New Economics”.
Nici pentru francezi lucrurile nu stau diferit – 12% din populația Franței fără niciun fel de legături cu familie, prieteni sau colegi. Singurătatea este un fenomen la ordinea zilei și în cele mai avansate societății, în care oamenii se declară fericiți: Danemarca, Finlanda, Norvegia, Suedia, Islanda. Potrivit Institutului pentru Fericire de la Copenhaga, singurătatea a ajuns la cote îngrijorătoare și în rândul tinerilor.