NUMARUL
207-208

Statistici și performanțe

Lideri femei înving pandemia

Reporter: editura August - 9 - 2020
Statisticile internaționale referitoare la modul în care guvernele și politicienii au gestionat situațiile de urgență sanitară relevă faptul că în țările unde liderii sunt femei, lupta cu pandemia a fost mult mai eficientă, iar revenirea mult mai rapidă.

Angela Merkel

În toată lumea, din Europa în Asia și Pacific, statele conduse de femei au înregistrat rezultate mult mai bune în efortul de a gestiona pandemia de COVID-19 și efectele acesteia. Cel mai relevant exemplu pentru Europa este Germania, care, sub conducerea cancelarului Angela Merkel, a desfășurat un program de testare masivă a populației, cel mai amplu de pe continent, cu 350.000 de teste săptămânal, care a permis detectarea timpurie a virusului, a persoanelor infectate, izolarea eficientă și tratamentul la cele mai înalte standarde medicale, pentru care sistemul sanitar german este recunoscut la nivel mondial. Acest răspuns la provocările pandemiei a făcut ca țara să aibă o mortalitate extrem de scăzută. „Cea mai mare forță a Germaniei este capacitatea de decizie rațională la cel mai înalt nivel și încrederea de care se bucură guvernarea în rândul populației”, punctează Hans-Georg Kräusslich, șef al Departamentului Virusologie la Spitalul Universitar din Heidelberg. În plus, Germania este în prezent și lider al programului de refacere economică a întregii Uniuni Europene, care are ținte extrem de ambițioase.

Sanna Marin

În nordul Europei au acționat preventiv foarte eficient două guverne conduse tot de femei. Premierul Finlandei, Sanna Martin, în vârstă de 34 de ani, cel mai tânăr prim-ministru din lume, are un nivel de popularitate de 85%, ceea ce i-a permis să acționeze susținută de cetățeni, rapid și extins, țara înregistrând în ultima perioadă a pandemiei 59 de persoane decedate la o populație de 5,5 milioane de locuitori, notează CNN. La rândul său, premierul Islandei, Katrín Jakobsdóttir,a trecut din timp la combaterea răspândirii noului coronavirus, testarea masivă relevând faptul că aproape jumătate dintre cei testați erau asimptomatici, pentru ceilalți autoritățile intervenind cu maximă eficiență, astfel încât bilanțul a rămas mult mai scăzut decât în restul Europei: puțin peste 100 de persoane spitalizate, zece decese și niciun nou caz confirmat după 20 iunie 2020.

Jacinda Ardern

Noua Zeelandă este un stat care se bazează în proporție foarte mare pe turism, dar premierul Jacinda Ardern a „închis” practic țara încă din data de 19 martie 2020 și a introdus carantina completă timp de patru săptămâni. Testarea în masă a populației și anchetele epidemiologice derulate cu maximă seriozitate au dus la încetinirea răspândirii virusului, țara înregistrând la sfârșitul perioadei de constrângeri circa 1.300 de cazuri și nouă decese. Primul ministru a anunțat, pe parcursul carantinei, în mai multe rânduri că măsurile vor rămâne la fel de ferme oricât va fi nevoie. „În fața celei mai mari amenințări pentru sănătatea oamenilor pe care o înregistrăm în ultimul secol, am ridicat un val național de apărare”, a spus șeful Guvernului de la Wellington. 

Katrin Jakobsdottir

Aceeași manieră de acțiune rapidă și eficientă s-a înregistrat, cu rezultate mult mai bune decât în mare parte a lumii, în Taiwan, o democrație cu 24 milioane de cetățeni, stat din proximitatea geografică a Chinei, care a fost atenționat chiar de Organizația Mondială a Sănătății că se află în fața unui risc major de contaminare masivă. Președintele țării, Tsai Ing-wen, a răspuns prin măsuri concrete imediat ce a aflat de „existența unui virus misterios în Wuhan”, a pus la punct un centru de comandă, a dat dispoziție să fie accelerată producția internă de echipamente de protecție și a interzis toate zborurile dinspre China continentală, Hong Kong și Macao. Toate aceste intervenții au permis nu doar limitarea la minimum a infectărilor – 393 de cazuri confirmate la o populație aproape cât a Australiei – dar și capacitatea țării de a sări în ajutorul Europei și a lumii prin exporturi masive de măști de protecție. 


Ca în multe alte cazuri, este relevat o dată în plus faptul că leadershipul feminin la cel mai înalt nivel politic poate fi eficient, pragmatic și orientat spre binele public.