NUMARUL
207-208
I. De la lampa cu gaz la John D. Rockefeller
 

Rege printre combustibili, petrolul încă face să se învârtă roțile economice, sociale, politice, financiare și strategice ale lumii, după mai bine de 150 de ani de când intra masiv în scena societății omenești. Izvor de lumină, prin proprietățile sale unice, „aurul negru” este și sursă de întuneric, date fiind războaiele pe care le-a generat. Din păcate, aceste aspecte sunt departe de a se fi încheiat în ceea ce este numit în istorie „epoca petrolului”.

Bucureşti, primul oraş din lume în care se introducea iluminatul public cu lămpi cu petrol lampant (1857) 

Printre pionierii domeniului s-a aflat, în secolul al XIX-lea, România, care avea resursele necesare și care îl utilizează printre primele pentru a face lumină pe străzi. Era rafinat în Moldova și distribuit la București. 


În SUA, totul a început cu goana după… aur. Tot săpând în căutare de metal prețios, sare sau apă pentru nevoile curente ale vieții, temerarii vestului dădeau de petrol, substanță necunoscută, pe care inițial pionierii noii Americi o vindeau ca… „elixir de sănătate, balsam care aduce omului floarea vieții și care vindecă de reumatism”. La 1855, cu o investiție de 250 de dolari, intra în nou înființata „Pennsylvania Rock Oil Co.” primul nume mare al industriei, Edwin Drake, cel care are astăzi în localitatea Titusville un monument și un muzeu. Demn de menționat este faptul că viziunea lui Drake nu s-a extins dincolo de săpat, „omul de afaceri” temporar trecând din declin în declin, până a ajuns chiar la „mila” autorităților. 

Dar goana după petrol începuse. Dacă în 1859, producția totală de petrol a SUA era de 254 de tone, cinci decenii mai târziu depășea 8,5 milioane de tone, o creștere de 130 de ori. Încep conductele, exportul, acțiunile și… speculațiile cu acestea. Este momentul în care intră în scenă un tânăr cu abilități pe această direcție: John Davison Rockefeller. Vizionar, născut pentru a valorifica totul din mișcările petrolului în epoca sa, a fost cuprins de o adevărată pasiune pentru petrol și a cumpărat de unde era mai ieftin și a vândut unde era mai scump. La 10 ianuarie 1870 – așadar, în urmă cu 150 de ani – lua ființă celebra „Standard Oil Company”, din care a derivat ulterior „EXXON”, în prezent cea mai mare companie petrolieră listată din lume, cu profituri record și din conducerea căreia fac parte și astăzi urmași ai lui John Davison Rockefeller.