NUMARUL
207-208

Mapamond

Ciudate agenții guvernamentale

Reporter: editura April - 16 - 2020
Pe lângă binecunoscutele agenții guvernamentale legate de economie, educație, apărare sau afaceri externe, unele state ale lumii au astfel de organisme cu obiecte de activitate mai puțin obișnuite. 

NASA are un department cu totul special – Oficiul pentru protecție planetară (Office of Planetary Protection), care are o misiune neobișnuită: împiedicarea microbilor de pe Terra să contamineze spațiul cosmic. Ofițerii din acest organism creează nave spațiale cu medii sterile și planuri de zbor în conformitate cu acest deziderat. Nu doar americanii au astfel de dvizii – toate statele care dezvoltă programe spațiale au înființat agenții similare, dar numai NASA și Agenția Spațială Europeană angajează personal permanent. Agenția americană a înființat postul de ofițer pentru protecție planetară încă din 1967. Tot în SUA funcționează Divizia banilor distruși, care înlocuiește bancnotele deteriorate ale oricui, fără costuri. Creat în 1866, acest organism ține de Biroul Statelor Unite de Gravură și Imprimerie și rambursează cetățenilor ai căror bani au fost distruși (arși, înghițiți de animale, mucegăiți etc.) circa 30 milioane de dolari noi pe an. 

Europa are, la rândul său, unele agenții guvernamentale cu obiecte de activitate mai deosebite. De pildă, Grupul de studii și de informații aerospațiale neidentificate („Groupe d’Etudes et d’Information sur les Phenomenes Aerospatiaux Non Identifies”), pe scurt GEIPAN, este un organism oficial straniu, cel puțin pentru marele pubic. A fost înființat în Franța și este dedicat studierii… farfuriilor zburătoare. Deși documentele pe care le deține sunt clasificate, au existat unele scurgeri care au devoalat existența acestui tip de agenție a Gvernului și, de asemenea, faptul că de foarte multe ori când s-a considerat că Franța ar fi survolată de extratereștri, nu a fost vorba decât despre alarme false. 

Dincolo de Canalul Mânecii se perpetuează un model de agenție care vine din Evul Mediu. Este vorba despre Paznicii corbilor din Turnul Londrei, urmași ai celor care răspundeau de paza celebrei închisori încă din secolul al XI-lea. În prezent, acești oameni care veghează celebrul monument sunt foști ofițeri care servesc drept ghizi pentru turiști, iar unul dintre ei are înalta funcție de „maestru al corbilor” și este responsabil cu păsările care își duc veacul în incintă. Prezența acestora a fost statuată oficial de către Regele Charles al II-lea, care a ordonat, în secolul al XVII-lea, ca șase corbi să se afle permanent la Turnul Londrei. Tot din Marea Britanie vine un alt birou interesant, legat de aceeași cea mai longevivă monarhie a lumii: Biroul de marcare a lebedelor regale. Istoria acestei agenții vine din secolul al XII-lea, când s-a emis un decret care spunea că lebedele de pe Tamisa pot fi consumate doar de către Coroana britanică. Demn de menționat este faptul că legea este în vigoare și astăzi, doar că abordarea s-a schimbat fundamental, Familia Regală fiind mai preocupată să salveze păsările și să le ocrotească. Așa se face că în fiecare an, regalitatea organizează un eveniment în cadrul căruia lebedele de pe Tamisa sunt numărate, marcate și controlate din perspectiva sănătății. În cadrul organismului există un Marcator-șef, un Paznic-șef, iar Regina Elisabeta a II-a este „Seniorul lebedelor”.

Și unele state asiatice a considerat necesare anumite agenții cu obiecte de activitate mi puțin obișnuite. Comitetul pentru promovarea virtuții și prevenirea viciilor este un organism guvernamental din Arabia Saudită. Printre responsabilitățile sale se numără o serie de verificări riguroase: să nu se vândă nicăieri droguri sau alcool, femeile să fie corespunzător îmbrăcate, bărbații să meargă la rugăciune, cei necăsătoriți să fie despărțiți și nimeni să nu se afișeze în public cu pisici sau câini. De asemenea, agenția este responsabilă cu păzirea societății arabe de vrăjitorie și vrăjitori. În acest scop, organismul are o unitate specială, care vizează ghicitoarele sau magicienii. Alcătuită din zeci de ofițeri de elită, unitatea este instruită special pentru detectarea „echipamentelor vrăjitorești”. Deși în anul 2016 organismul și-a mai pierdut din puterea extinsă, care ajunsese să revolte populația, agenția rămâne un instrument la îndemâna autorităților saudite.

La rândul său, China a înființat agenții guvernamentale mai deosebite. Comisia pentru limba oficială, cu sediul la Beijing, se adresează dificultății pe care o au nenumărați cetățeni chinezi de a-și traduce limba în engleză. Dat fiind faptul că stângăciile de traducere au generat un val de greșeli care au invadat inclusiv viața publică, fenomenul devenind cronic și denumit „chinglish”, după Capitala țării și autoritățile din Shanghai au decis să înființeze o Comisie pentru gestionarea utilizării limbii. De asemenea, în statul asiatic există Oficiul pentru modificarea vremii, cu peste 32.000 de angajați, care se ocupă cu controlarea ploii și a ninsorii și, desigur, cu locurile unde este cazul ca aceste precipitații să fie generate artificial. Potrivit presei internaționale, agenția s-a remarcat cu ocazia Olimpiadei din anul 2008, precum și un an mai târziu, când au căzut ninsori record în zone în care fenomenul este foarte rar în mod natural.

Tot în Asia există o agenție care are un obiect de activitate ceva mai depărtat de realitate: Ministerul Unificării celor două Corei. Înființat de Coreea de Sud, organismul guvernamental face toate demersurile pe care i le permite legea pentru a inocula ideea beneficiilor unei viitoare unificări a celor două state. Pe lângă campaniile din școli sau din rândul populației, Ministerul are și unele responsabilități mai controversate, cum ar fi protejarea nord-coreenilor care evadează din statul vecin sau devoalarea încălcărilor drepturilor omului care au loc în țara cu care sud-coreenii își doresc cu atâta ardoare să se reunifice. 
 
Roxana Istudor