NUMARUL
207-208

Mai în glumă mai în serios

Pretenții absurde

Reporter: editura February - 14 - 2020
De multe ori auzim spunându-se, pe un ton revoltat, la finalul unei discuții: „Ce pretenții absurde!”. Desigur, absurdul nu ferește pe nimeni. Așa se face că am cules câteva mostre edificatoare din perimetrul diplomatic, care nu este scutit de solicitări ridicole. 
De pildă, detenția unei activiste din Arabia Saudită a generat un val de efecte și pretenții în relația cu… Canada. Astfel, în august 2018, Arabia Saudită îngheța comerțul cu statul nord-american, bloca importurile de grâne din această țară, expluza ambasadorul canadian și cerea studenților saudiți să se întoarcă acasă din această țară. Toate acestea ca urmare a „pretenției absurde” a Canadei de a fi eliberată activista Samar Badawi, care cere mai multe drepturi pentru femei în statul din Orient. „Este revoltător ca un stat să ne dea lecții. La o adică, ce ar fi dacă am cere și noi imperativ și imediat independența Quebec-ului și asigurarea de drepturi egale cu ale canadienilor pentru indienii nativi din această țară? Canada ne vorbește de parcă am fi o țară babanieră!”, a afirmat ministrul de Externe saudit Adel al-Jubeir. 
 
 
Și FIFA, la rândul său, se înscrie în această categorie a cererilor exagerate. Există un motiv pentru care orașele americane nu s-au înghesuit să concureze pentru găzduirea Cupei Mondiale din 2026: pretențiile FIFA. Astfel, forul mondial al fotbalului a cerut, printre altele, scutiri masive de taxe de la guvernele statelor-gazdă, asumarea responsabilităății exclusive de către acestea pentru toate aspectele desfășurării competiției, inclusiv costurile financiare, precum și scutirea de taxe pentru muncitorii și personalul desemnat pentru Cupa Mondială.
O altă mostră de solicitare care a stârnit reacții urmate de mari controverse este nivelul pensiei cetățenilor greci. În anul 2015, premierul de atunci al țării, Alexis Tsipras, a considerat lista de condiții de acordare a împrumuturilor FMI ca fiind „pretenții absurde”. Oficialul grec a menționat preconizatele tăieri de pensii. Trebuie menționat faptul că un pensionar grec în vârstă de 56 de ani primește o pensie medie de peste 720 de euro…
Uneori, pretenții absurde sunt identificate și în afara lumii diplomatice, cum ar fi, de pildă, întocmirea de contracte prenupțiale cu „surprize”. Mai mulți avocați din lumea bogaților au declarat, sub protecția anonimatului, că în cazul contractelor prenupțiale, surprizele pretențiilor se țin lanț. Astfel, există înțelegeri prin care soțul este obligat să nu depășească greutatea corporală de 81,6 kilograme, în caz contrar „fiind obligat să plătească 5.000 de dolari pe an pentru fiecare 453 de grame în plus”. Sau un alt soț a fost de acord să plătească soției o sumă suplimentară în fiecare an pentru ca aceasta să-i permită să aibă aventuri, iar un altul s-a angajat să dea bani în plus la divorț cu condiția să-și de acordul pentru viitorii parteneri ai fostei sale soții. Nu lipsesc contractele prenupțiale în care soțul îi cere soției „să piardă greutatea acumulată în timpul sarcinii în maximum zece luni”…  
 
Carol Roman