NUMARUL
207-208

Ascensiune

Vara vacanțelor în estul Europei

Reporter: editura July - 15 - 2019
În ultimii ani, turismul în zona balcanică a evoluat spectaculos. De la stațiunea Belek, din Turcia, până la plajele însorite ale Albaniei, vacanțele în estul Europei au devenit o obișnuință pentru tot mai mulți vizitatori.

Datele statistice din anul 2015 până în prezent arată creșteri notabile ale afluxului de turiști în Turcia, Bulgaria, România și țările din fosta Iugoslavie – Slovenia, Serbia, Croația, Bosnia-Herțegovina, Muntenegru, Albania, Macedonia de Nord. 

Unele dintre cele mai căutate destinații zonale sunt stațiunile turcești Belek și Tekirova, unde resorturi ca Güral oferă sejururi memorabile, într-un ambient natural cu o arhitectură deosebită. 

Amatorii de vacanțe deosebite în sud-estul Europei pot vizita Godinje, o localitate reper turistic de lângă lacul Sadar, din Muntenegru. La rândul său, Bulgaria, prin renumite stațiuni de la malul Mării Negre, cunoaște o sporire semnificativă a numărului de vizitatori (peste 50% în ultimii 15 ani). Iar apele cristaline ale Mării Ionice, care se sparg de țărmurile din Gjipe, Albania, contribuie din plin la creșterea turismului, cu peste 500%. 

Și România are cu ce se mândri la capitolul turism. În topul celor mai căutate destinații se află localitatea Viscri, reper turistic promovat permanent de către moștenitorul coroanei britanice, Prințul Charles de Wales, ca și Cascada Cailor, din Munții Rodnei, castelul Peleș, Delta Dunării.