NUMARUL
207-208

Rezonante

Oligarhii ruși

Reporter: editura July - 12 - 2019
Oligarhii ruși, îmbogățiți cu resursele patriei-mamă

Deținătorii de averi însemnate din Rusia ultimelor decenii reprezintă un adevărat „regiment”, de peste 100 de milionari și miliardari. Cu afaceri pornite în anii de „reforme” spre economia de piață de după căderea comunismului, majoritatea acestor îmbogățiți sunt stabiliți în Occident, departe de efectele sancțiunilor impuse astăzi Kremlinului și de greutățile din Rusia. 

Unul dintre marii bogătași ruși ai ultimelor decenii este Mihail Hodorkovschi. În anii URSS a început să urce scara ierarhică încă din facultate, ca reprezentant al Ligii Tineretului Comunist, apoi, după schimbarea regimului, a izbutit să obțină controlul asupra unor câmpuri petrolifere din Siberia, a înființat compania „Yukos” și a acumulat o avere care în anul 2003 îl făcea cel mai bogat om din Rusia: 15 miliarde de dolari. A fost anul în care Hodorkovschi era arestat de regimul președintelui Vladimir Putin și acuzat de fraudă. Acțiunile companiei au scăzut și, odată cu aceasta, o mare parte din averea oligarhului. În anul 2005, a fost condamnat la închisoare, și în timp ce-și ispășea pedeapsa, o nouă acuzație de spălare de bani îi aducea o extindere a perioadei de detenție până în anul 2014. În decembrie 2013, Hodorkovschi a fost grațiat de președintele Putin și s-a stabilit în Elveția, rămânând totuși un critic vehement al Kremlinului. 

Roman Abramovici

Dar nu toți milionarii ruși au ales această opțiune. Unii dintre ei, locuind la Londra, acumulează în continuare averi însemnate, făcând afaceri de anvergură internațională și profituri enorme. De notat că toți aceștia, oligarhi care, într-o formă sau alta se sustrag unei legislații pe care o considerăm a fi, totuși, exigentă, nu sunt atinși de efectele sancțiunilor impuse Rusiei de către organismele internaționale. Unul dintre aceștia este faimosul Roman Abramovici, patron al clubului de fotbal Chelsea Londra, cetățean rus care avea, în anul 2018, o avere de peste 11,5 miliarde de dolari, ce îl situa pe locul al 11-lea printre bogații Rusiei. Intrarea lui în cercurile puterii datează din anii 1990, când ajungea aproape de fostul președinte Boris Elțîn, iar actualul lider Vladimir Putin a menținut relația fructuoasă cu Abramovici, a cărui avere a tot crescut din afaceri de tot felul. În același timp, acest mare filantrop a donat pentru școli, spitale și infrastructură în Rusia peste două miliarde de dolari, sume binevenite într-o țară în care abia de la începutul anului 2019 câștigul mediu a ajuns la echivalentul a 663 de dolari pe lună, potrivit „Trading Economics”. 

Miliardarul rus Alisher Usmanov și președintele Vladimir Putin (2017)

Un alt îmbogățit din afaceri profitabile este și Alisher Usmanov. Cu 15 miliarde de dolari avere, deținător al clubului de fotbal Arsenal Londra și al trustului media meil.ru, este al doilea cel mai bogat om din Marea Britanie, țară în care locuiește. Biografia sa notează că în anii 1980 făcea închisoare pentru „furt din averea poporului”. Se consemnează că era prieten cu Abramovici. Usmanov s-a îmbăgățit tot din minerit și exploatarea resurselor naturale, segment care apare frecvent ca punct de pornire pentru aceste averi uriașe făcute într-o țară în care așa-numita piața liberă nu are, totuși, decât 30 de ani. Un alt beneficiar de renume al privatizărilor de după căderea URSS este Eugene Shvidler. A lucrat în SUA la începutul carierei, după care s-a întors în Rusia și, fiind ajutat de alți membri ai grupului din jurul președintelui, a intrat în afaceri cu… petrol. A rămas președintele „Sibneft” până când fosta firmă de stat a fost absorbită de „Gazprom”, în anul 2005, și deține 1,6 miliarde de dolari, potrivit „Forbes”. Acțiunile pe care le are la companii de minerit și resurse naturale din Rusia îi completează în continuare veniturile. 


Un alt oligarh creat de așa-numitul „prim val” al îmbogățiților Rusiei post „cortina de fier” este Vladimir Potanin. Format în structurile Ministerului de Externe al Rusiei, a ieșit din sistemul de stat pentru a deveni președintele unei bănci private care făcut a făcut parte din pilonul central al „reformelor” post-sovietice: vânzarea firmelor de stat la prețuri modice, mult sub cele ale pieței, fapt care le-a permis acestor „investitori” să le cumpere „pe nimic”. Potanin a fost unul dintre aceștia, care cumpăra un mare producător de nichel, platină și cupru, „Norilsk Nickel”, în anii 1990. De atunci, compania, privatizată dubios, a făcut din Potanin un om extrem de bogat. Ani de zile, firma a funcționat ca una dintre cele mai mari companii producătoare de minereu, dar și de poluare masivă a mediului înconjurător, până când însuși liderul de la Kremlin, presat de opinia publică, a intervenit. S-a stabilit ca otrăvirea aerului și apelor zonei să poată continua doar până în… 2023. În paranteză fie spus, Vladimir Potanin are o avere de circa 16 miliarde de dolari.

Per ansamblu, privatizările din anii 1990 au facilitat transferul unei mari părți a avuției naționale a Rusiei în mâna câtorva oligarhi. Procesul este denumit, de către contestatari „katastroika” (combinație între „perestroika” și „catastrofă”), fiind considerat, în același timp, o decădere de proporții a economiei unuia dintre cele mai puternice state ale lumii și reprezintă în continuare un motiv major de nemulțumire pentru o parte din opinia publică din Rusia. 
 
 
 
 

În 2017, averea cumulată a 96 dintre marii bogătași ai Rusiei se cifra la aproximativ 386 miliarde de dolari („Forbes”), iar datoria externă a Rusiei se situează la 453 miliarde de dolari 

În Rusia, oficialitățile de rang înalt răspund în fața legii doar cu acordul președintelui Putin („Bloomberg”)