NUMARUL
207-208

Ascensiune

Femei în fruntea guvernelor europene

Reporter: editura September - 14 - 2018
La conducerea mai multor guverne europene se află femei politician pe care competența, profesionalismul, slujirea deplină a interesului național și abilitatea politică le-au recomandat pentru această înaltă funcție, ce presupune o mare răspundere. Desigur că parcursul profesional și politic, precum și expertiza au generat alegerea acestor femei în fruntea Cabinetelor țărilor lor.

Angela Merkel

În spatele ascensiunii Angelei Merkel, cancelarul cel mai longeviv al Germaniei, stă un parcurs politic remarcabil. Născută în 1954, în fosta Germanie de est, a intrat în politică imediat după căderea Zidului Berlinului. Ascensiunea sa a fost fundamentată cu fiecare pas. În 1991 era numită ministru al Tineretului și Femeilor, în Cabinetul conservatorilor germani, condus de Helmut Kohl, apoi, în 1994, devenea ministru al Mediului și Conservării Naturii. Ulterior, Merkel a fost aleasă secretar general al formațiunii, iar doi ani mai târziu era primul președinte femeie al acestui partid. În 2005 devenea prima femeie cancelar al Germaniei. De o forță și notorietate incontestabile, Merkel a jucat un rol central în negocierile pentru Tratatul de la Lisabona, în calitate de președinte al Consiliului European, în 2007. Angela Merkel a contribuit decisiv nu doar la forța economică actuală a Germaniei și implicit la prosperitatea notabilă a cetățenilor acestei țări, dar a demonstrat și capacitatea de a menține UE la suprafață în anii unei majore crize economice, gestionând cu abilitate nu doar interesele țării sale, ci și pe ale celor 500 de milioane de europeni. În ciuda unor momente de dificultate și a unor critici, indiferent că a fost vorba despre adoptarea austerității la nivel european sau deschiderea porților Germaniei în fața migranților, Angela Merkel este în continuare exemplul perfect de maestru al menținerii coalițiilor politice, indiferent că sunt interne, prin capacitatea de a guverna alături de stânga eșichierului politic, sau externe, dovadă fiind parteneriatul îndelungat cu Franța, în interesul Europei. În țara sa se bucură de o popularitate pe deplin meritată, fiind percepută de peste 50% dintre germani ca omul capabil să conducă țara în vremuri dificile și să-i sporească avuția în timpuri liniștite. 


Theresa May

Theresa May, premier al Marii Britanii, este persoana căreia îi revine sarcina foarte complicată de a regla ieșirea țării sale din Uniunea Europeană. Pe ce fundamente au decis britanicii, prin vot, că Theresa May poate fi politicianul care să încheie Brexit? În primul rând, națiunea se bazează pe îndelungata sa experiență politică, actualul premier demonstrând capacități deosebite în calitate de ministru de Interne, responsabil nu doar cu securitatea internă, ci și cu imigrația. Până la a fi parte a segmentului politic, în anii 1970-1980 May a lucrat la Banca Angliei, în 1994 fiind aleasă în Parlamentul britanic. După câștigarea alegerilor de către Partidul Conservator, în 2010, era numită ministru de Interne, dovedindu-se cel mai longeviv din ultimele decenii. În această calitate a trecut la o reformare profundă a Poliției, a implementat o linie mai dură pe segmentul combaterii traficului de droguri, a inițiat numirea prin alegeri a comisarilor și crearea Agenției Naționale împotriva Criminalității și a suplimentat restricțiile impuse imigranților. May este percepută ca un politician consecvent, consolidându-și o reputație de stabilitate și fermitate. Ca șef de partid aflat la guvernare, Theresa May beneficiază de respectul și susținerea colegilor și partenerilor politici, care afirmă despre ea că este „unul dintre cei mai serioși și riguroși intelectual membri ai Partidului Conservator”. 

Erna Solberg

O altă femeie premier care, grație expertizei și performanțelor, a trecut cu succes prin „furcile caudine” ale votului popular este Erna Solberg, prim-ministru al Norvegiei. Născută în 1961, Solberg are nu doar o remarcabilă experiență politică, ci și rezultate de guvernare care au făcut ca Partidul Conservator, pe care îl conduce din anul 2004, să câștige alegerile și să rămână în fruntea opțiunilor electoratului. Solberg a intrat în Parlament în 1989, la 28 de ani, activând doar în politică întreaga viață, după studii îndelungate și riguroase de științe politice și economie. În 2004 a fost aleasă lider al Partidului Conservator. Fermitatea de care a dat dovadă în gestionarea chestiunilor privind imigrația în postul de ministru al Administrației Locale și Dezvoltării Regionale, între 2001 și 2005, i-au adus supranumele de „Erna de fier”. După câștigarea alegerilor parlamentare din anul 2013, Solberg devenea prim-ministru a Norvegiei, poziție consolidată prin câștigarea următorului vot popular. Astăzi, anvergura și expertiza sa sunt recunoscute internațional, premierul britanic Theresa May chiar sfătuindu-se cu omologul său norvegian pe tema Brexit. Grație unei performanțe remarcabile ca șef de Guvern, Erna Solberg se bucură de un excelent renume, 40% dintre norvegieni considerând că este cea mai potrivită pentru a conduce Norvegia, după cum arată sondajele din 2018. 

Katrín Jakobsdóttir

Un alt stat nordic în fruntea căruia se află o femeie este Islanda. Premierul acestei țări, Katrín Jakobsdóttir, este recomandată de o activitate notabilă, care a recomandat-o pentru înalta funcție în stat. Fost lector la Universitatea din Reykjavik, a făcut parte din delegația țării sale la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, din comisii parlamentare UE-Islanda, precum și din delegația țării sale la Consiliul Nordic. În 2003 intra în Mișcarea Verzilor, pe care o conduce din 2013. Fost ministru al Educației, Științei și Cooperării Nordice, Jakobsdóttir este, la vârsa de 42 de ani, cel mai tânăr premier femeie din Europa. Sarcina sa nu este una ușoară: Islanda are în istoria recentă o serie de scandaluri financiare implicând politicieni de rang înalt care au demolat guverne anterioare. Pe fondul unei redresări economice spectaculoase și cu o creștere economică de aproape 5% (după ce țara s-a văzut silită să se împrumute la FMI în anii de criză, ca să evite colapsul!), actualul premier este un adept al reconcilierii, invitând la dialog și cooperare întreg spectrul politic. Demn de menționat este faptul că premierul consideră că avansul economic al țării nu se reflectă atât cât ar trebui în nivelul de trai al islandezilor, în condițiile în care salariul minim în Islanda era, în 2017, de 2.200 de euro.

Ana Brnabić

O femeie chemată să conducă destinele țării sale printr-o perioadă extrem de importantă și într-un context intern și internațional complicat este Ana Brnabić, prim-ministru al Serbiei. Neafiliată politic, fiind, deci, un membru tehnocrat al Cabinetului, a fost considerată suficient de matură și de pregătită să conducă Serbia prin complexele negocieri pe care țara le poartă în prezent pentru aderarea la Uniunea Europeană. Această desemnare are la bază o expertiză de excepție. Astfel, Brnabić, absolventă de învățământ superior în Marea Britanie, a fost șefa unei asociații mixte public-private pentru crearea unor condiții mai bune de dezvoltare economică în Serbia. A lucrat îndeaproape cu organizații internaționale și cu investitori străini pentru implementarea unor mari programe menite să îmbunătățească sectorul public din Serbia. Rezultatele au fost concrete, prin atragerea de fonduri de dezvoltare în valoare de sute de milioane de euro în unele orașe. A realizat, printre altele, proiecte de mari dimensiuni în domeniul administrației publice, a coordonat programe naționale de dezvoltare a municipalităților și este unul dintre inițiatorii și promotorii programului național de dezvoltare economică locală din țara sa. Această expertiză recunoscută intern și internațional – și certificată prin rezultate – a făcut ca desemnarea sa ca premier de către președintele Aleksandar Vučić, în 2017, să fie aprobată cu o majoritate copleșitoare în Parlament. Brnabić este percepută deopotrivă la nivel intern și internațional ca o persoană capabilă să ducă la bun sfârșit aderarea țării sale la UE și o modernizare extinsă și solidă a Serbiei. 

Viorica Dancila

În fruntea Guvernului României se află Viorica Dăncilă. Este prima femeie care ocupă această funcție. S-a născut în 1963, în Roșiorii de Vede. A absolvit Facultatea Forajul Sondelor și Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi, din cadrul Institutului de Petrol și Gaze Ploiești, în 1988. În perioada 1997–1998 a fost profesoară la Liceul Industrial din Videle, iar până în 2009 a fost inginer la Petrom, sucursala Videle. Este membră a PSD din 1996. Întreaga sa activitate politică se leagă, de altfel, de această formațiune: a fost președinte al Organizației de Femei a PSD din Videle, apoi, până în 2008, consilier local la Consiliul Local Videle, devenind ulterior consilier județean în cadrul Consiliului Județean Teleorman. În anul 2009, Viorica Dăncilă a fost aleasă pe listele Partidului Social Democrat pentru un prim mandat de deputat în cadrul Parlamentului European, activând în cadrul Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților. În anul 2014 obținea un nou mandat de europarlamentar. A activat ca vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, membru în Comisia pentru Drepturile Femeii și Egalitatea de Gen și membru supleant în Comisia pentru Dezvoltare Regională. În perioada de opt ani cât a fost europarlamentar, Dăncilă a fost raportor principal pentru un raport Întreaga sa activitate o plasează abia pe locul 17 din 32 europarlamentari români. A figurat pe lista celor nominalizați pentru titlul de cel mai bun europarlamentar la categoriile Agricultură, Drepturile Femeii și Egalitate de Gen, respectiv Cercetare și Inovare. A pus bazele Pactului pentru protejarea femeilor de violență domestică și viol, înființându-se o Comisie de lucru în acest sens. Performanțele sale în fruntea Guvernului României sunt cunoscute…

 

Roxana Istudor