Marea Unire din 1918
Războiul de pe coastele Vulcanului – Fapte de vitejie neuitate –
December - 18 - 2017
O frumoasă inițiativă a autorităților locale din municipiul Vulcan, sprijinită în principal de Emil Părău, un om dedicat trup și suflet promovării arealului turistic al regiunii Valea Jiului, face un necesar recurs la istorie, readucând în atenția oamenilor faptele de vitejie săvârșite acum un secol de oamenii Văii Jiului și de Armata Română, în luptele grele care s-au dat pe frontul Primului Război Mondial, deschis pentru România în august 1916 pe crestele Vulcanului, în trecătoarea alpină care separa dureros România de Transilvania aflată atunci în componența Imperiului Austro-Ungar.

Ceremonia din acest an, care a avut loc în august – lună care marchează debutul României în Primul Război Mondial și prima palmă de pământ românesc recâștigată de Armata Română în bătăliile crâncene din Pasul Vulcan, în urma cărora și-au pierdut viața circa 5000 de ostaști combatanți – a adus la Memorialul Eroilor, sute de oameni din Oltenia și Transilvania, dar și personalități ale scenei publice locale, de la prefecții de Hunedoara și Gorj la președinții celor două Consilii județene vecine, de la primari la parlamentari, de la ofițeri și subofițeri în rezervă ai ANCMRR până la tineri elevi ai Liceului Militar „Mihai Viteazu” din Alba Iulia. Mai mult, la evenimentul din acest an a fost prezentă și fiica fostului general erou Ion Dragalina, dar și nepotul generalului Ion Culcer. Împreună, aceștia au reeditat emoționantul ceremonial dedicat Eroilor Neamului și în acest an, după succesul reputat anul trecut, când în Pasul Vulcan a fost omagiat Centenarul intrării României în Marele Război al Reîntregirii. „Împlinirea unui secol de la luptele Primului Război Mondial, lupte care au fost purtate cu greu și în tranșeele din Pasul Vîlcan, ne obligă pe noi toți să nu uităm nici măcar o clipă de toți cei care au pierit aici și să le cinstim memoria, mulțumindu-le pentru că au permis românilor din jurul arcului carpatic să împlinească un ideal, acela de Unire, făurită la 1 Decembrie 1918”, avea să descrie evenimentul, cpt.(r) ing. Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

În plus, pe fosta linie de front, pentru aducere aminte generațiilor de astăzi și, mai ales, celor viitoare, au fost amenajate câteva tranșee de luptă, au fost aduse două tunuri și alte accesorii militare, fiind astfel recreată imaginea „vie” a luptelor care s-au dat pe acest front în urmă cu 100 de ani.

Istoria ultimului secol și unul dintre cele mai crunte episoade de luptă date pe crestele Vulcanului, în pasul de trecere spre Gorj, pe străvechiul „drum al romanilor”, devenit apoi „al lui Mihai Viteazu” și, mai apoi, „al poștalioanelor”, au adus Pasul Vulcan în atenția a mii de oameni care vin acum aici nu doar pentru a admira peisajul de vis din golurile alpine, ci și mărturiile unui important crâmpei din istoria Neamului Românesc. De altfel, noul aspect al drumului de la Vulcan spre zona de altitudine a Pasului Vulcan, asfaltat acum pe întreaga suprafață din județul Hunedoara (din centrul municipiului Vulcan până la Memorialul Eroilor de la cota 1612) constituie un argument în plus pentru turiștii care vor să-și ofere momente unice trăite în inima Carpaților românești, în arealul turistic de excepție al Văii Jiului. De reținut rămâne și promisiunea asumată, sub cuvânt de onoare, de președintele Consiliului județean Gorj, Cosmin Popescu. Acesta a declarat că, anul viitor, la evenimentul care va maca în Pasul Vulcan, Centenarul Reîntregirii României Mari, atât pelerinii din Hunedoara, cât și cei din județul Gorj și toți oaspeții lor vor putea urca la Memorialul Eroilor de la Pasul Vulcan pe un drum complet asfaltat de la Vulcan până la Tg. Jiu. Astfel, această șosea de belvedere ce datează încă de pe vremea romanilor va redeveni un fascinant traseu turistic montan al României, unind în același timp oamenii din Ardeal și Oltenia care vor fi primii beneficiari ai unei investiții publice deosebit de importante.

Cu argumentele sale istorice incontestabile, cu un peisaj fabulos și cu căi de acces facile, Pasul Vulcan are toate șansele de a se înscrie de pe-acum cu succes pe harta destinațiilor turistice de top din România, alături de alte repere semnificative pentru regiunea Văii Jiului, cum sunt stațiunile montane Straja și Parâng sau Parcurile Naturale Retezat și Defileul Jiului.
Carol ROMAN