NUMARUL
207-208

Legile privind dreptul cetățenilor de a avea arme diferă în statele europene, în unele cazuri semnificativ. În condițiile în care UE vizează o înăsprire a acestui tip de legislație, o privire asupra reglementărilor interne poate alcătui un tablou relevant. 

„British Shooting Show”, târg anual de arme

Uniunea Europeană a lăsat, în mare parte, la latitudinea fiecărei țări să implementeze propriile reglementări în domeniul armelor de foc, dar acest lucru urmează să se schimbe. Urmare a atacurilor teroriste din ultimele 12 luni, Bruxelles-ul a inițiat încă din 2016 o serie de modificări semnificative, care să înăsprească regulile. Se pot remarca, totuși, diferențe notabile în interiorul blocului comunitar. De exemplu, în Franța este nevoie de licență pentru obținerea unei arme de către cetățeni, legislația limitând și felul acestora, și numărul de cartușe care se pot achiziționa. Prevederile legale sunt schimbate periodic, iar armele automate sunt interzise civililor. Totuși, la nivelul anului 2016, se estimează un total de 10 milioane de arme deținute de civilii francezi, arată „gunpolicy.org”, ceea ce reprezintă mult mai mult față de o altă putere europeană: Germania. Această țară are de asemenea una dintre cele mai restrictive legislații în domeniu: este nevoie ca persoana care solicită o licență să aibă peste 18 ani și un cazier judiciar curat; se cere o motivație foarte serioasă pentru cererea de acest tip, autoapărarea nefiind considerată un motiv; posesorii de arme trebuie să fie membri de cel puțin un an ai unor cluburi acreditate etc. În aceste condiții, la sfârșitul anului 2012, autoritățile germane arătau că 1,4 milioane de germani dețineau 5,5 milioane de arme de foc. Este una dintre cele mai mari rate din lume, dar, paradoxal, infracționalitatea este cea mai scăzută din Europa – 0.05 la mia de persoane. 

În Italia, poliția poate acorda licențe pentru diferite arme, singurele restricții fiind vârsta solicitantului – minim 18 ani – și obligația de a nu fi fost condamnat. Demn de menționat este faptul că licența pentru tir sportiv permite celui care o deține să transporte arma oriunde pe teritoriul italian. Un alt tip de licență care permite purtarea armelor de foc în public se poate obține dacă cel care o cere prezintă ceea ce este denumit „un motiv foarte serios” (dacă de exemplu este bodyguard sau bijutier…). La antipod se află Grecia, țară care a stabilit la nivel legal reguli foarte stricte pentru posesia armelor. De pildă, cetățenilor le este cu desăvârșire interzis să aibă puști de orice calibru. Pe de altă parte, însă, nu este reglementat cuantumul muniției, astfel încât nu se cunoaște numărul gloanțelor care se vând pe piața armelor din Grecia. De asemenea, este cunoscut faptul că mulți greci dețin arme de foc fără permis, în special în Creta.  

Mii de arme deținute ilegal, distruse în Serbia

Olanda se remarcă prin restricții foarte severe în ce privește deținerea de arme. Astfel, cetățenii care solicită așa ceva trebuie să facă un curs de vânătoare, apoi să fie membri ai unui club de profil. Controalele din partea poliției sunt periodice. La rândul ei, Spania are reglementări în domeniu care pot fi considerate printre cele mai stricte din Europa – cei care doresc o armă o pot cere numai pentru vânătoare, trebuie să treacă un examen complex, care include verificări ale istoricului personal din partea poliției, teste medicale și psihologice, precum și un examen teoretic și practic.  

Un foarte bun exemplu despre felul în care legislația strictă poate scădea infracționalitatea este Marea Britanie. Această țară a amendat de mai multe ori reglementările în domeniu – 1920, 1937, 1968, 1988, 1997 – iar rezultatele implementării unor prevederi din ce în ce mai severe s-au văzut în statistici: în anul 2008, numărul persoanelor decedate în urma unor incidente cu arme de foc era de 42 (la o populație de aproape 61 milioane de locuitori), cu mari părți din țară figurând fără nicio sinucidere, moarte accidentală ori crimă care să implice astfel de arme.  

Atentatul de la Bataclan (Franţa, 2015)

Dintre statele europene estice se evidențiază în mod special România, care are una dintre cele mai restrictive legislații din lume. Permisele pentru armele de vânătoare se acordă numai celor care demonstrează că „au făcut practică” alături de profesioniști. Important de menționat din perspectiva severității legii este faptul că și cuțitele cu lama mai lungă de 15 cm sunt considerate arme și intră sub incidența acelorași reglementări ca armele de foc! Mai departe, și cantitatea de muniție este strict limitată. Cât privește Polonia, chiar dacă această țară a mai relaxat legislația în domeniu, efectele vechilor restricții au dat roade. Datele oficiale arată că se înregistrează o armă la 100 de locuitori, unul dintre cele mai scăzute niveluri din UE. 

O mențiune specială se cuvine unui stat balcanic care își dorește integrarea în blocul comunitar și care are o legislație considerată relaxată în domeniul armelor de foc: Bosnia-Herțegovina. În prezent, restricțiile referitoare la posesia unei arme se referă doar la cazier, afecțiuni mintale și abuzul de droguri sau alcool. Odată obținut permisul, este permisă purtarea armei, cu condiția să nu fie la vedere! De altfel, același lucru se poate spune și despre alt stat candidat la accederea în UE, Serbia, care figurează pe locul 4 în lume la numărul de arme de foc raportate la populație. Deși sunt relativ greu de obținut, permisele vizează toate categoriile de astfel de arme, deținerea acestora fiind considerată o parte importantă a felului de a trăi al sârbilor. În perspectiva accederii în UE, este previzibil ca aceste țări să fie nevoite să-și modifice legislațiile, în sensul extinderii restricțiilor. 


SUA și încercările eșuate de a controla piața 

Controlul armelor este o chestiune în dezbatere aprinsă în SUA, de multe decenii. În timp, au existat numeroase tentative de a reglementa această piață, mai toate fiind soldate cu eșecuri. Cel mai recent exemplu este încercarea din timpul mandatului fostului președinte, Barack Obama, de a interveni: în 2013, a dat un ordin direct de evaluare a violenței generate de armele de foc, dar opoziția față de restricții este atât de mare, încât până și bugetul pentru studiile premergătoare a fost respins sistematic de către Congres, în toată această perioadă. Mai mult, în același an, municipalitatea din Nelson, Georgia, aproba în unanimitate dreptul oricărui cap de familie de a deține o armă de foc și muniție, „pentru a-și putea apăra căminul în caz de urgență”. Urmarea – în SUA, infracționalitatea cu arme de foc este de 25 de ori mai mare decât în celelalte state dezvoltate…