NUMARUL
207-208

Opţiuni

Constituţiile – în pas cu vremurile?

Reporter: editura April - 26 - 2017

Modificările profunde, de substanță, ale Constituțiilor sunt procese anevoioase, care trebuie să întrunească un larg consens politic și social. În foarte multe cazuri, aceste propuneri de reformă stârnesc dezbateri și controverse aprinse. 

Adunarea Națională a Franței

Unul dintre cele mai disputate procese de reformă constituțională este cel aflat în dezbatere în Turcia. După cum se cunoaște, Parlamentul de la Ankara a aprobat un pachet de reformă constituțională care îi sporește puterile președintelui Recep Tayyip Erdogan, dându-i acestuia posibilitatea să-și prelungească menținerea în fruntea statului. Cum argumentează puterea actuală necesitatea acestor modificări? Președintele și susținătorii săi afirmă că este nevoie de un leadership mai puternic, pentru a se putea preveni crizele guvernamentale, care au zdruncinat în trecut societatea turcă. Ce se dorește, de fapt? Introducerea în legea fundamentală a posibilității ca președintele să poată numi și concedia miniștri și să poată fi din nou concomitent președinte de partid. Așadar, per ansamblu, o republică prezidențială extinsă, cu președintele Erdogan având oportunitatea și șansa de a mai sta încă un deceniu în fruntea Turciei după alegerile din 2019. „Trebuie să existe o autoritate executivă unică. Doi căpitani pot scufunda vasul, trebuie să fie un singur căpitan”, sintetiza președintele turc în argumentația sa, la momentul votului din Legislativ. Cum era lesne de previzionat, aceste modificări constituționale cu sporire de prerogative pentru un singur om au generat un val de critici, atât interne, cât și internaționale. „Opoziția consideră că noile prevederi amplifică în plus puterea și așa foarte mare pe care o are Recep Tayyip Erdogan. Alte aspecte, ca declinul statului de drept în condițiile stării de urgență care a urmat tentativei de lovitură de stat din vara anului trecut sau controlul asupra mass-media sunt de natură să stârnească îngrijorare din perspectiva alunecării statului turc spre autoritarism”, notează „Deutsche Welle”

Premierul Turciei votând noile prevederi constituționale

Nu doar dorința de a spori și menține puterea poate genera inițiative de reformare a Constituției, ci și evoluțiile curente. O demonstrează amendamentele pe care Adunarea Națională a Franței le-a aprobat în 2016, după atacurile teroriste care au lovit această țară. Mai precis, legiuitorii au decis, printre altele, că este nevoie să le fie retrasă cetățenia franceză celor condamnați pentru acte teroriste. Această măsură are largul suport al populației, dar în Parlament a trecut cu greu, cu 162 de voturi la 148, după dezbateri aprinse, ceea ce reflectă faptul că există o tabără solidă care se opune acestei noi reglementări, cu ministrul Christian Taubira dându-și demisia în semn de protest. Care sunt, totuși, argumentele care susțin această poziție aflată în contradicție cu opinia majorității cetățenilor? Unul dintre cele mai importante este chiar faptul că modificarea încalcă un principiu al societății franceze, acela de a nu lăsa un om fără cetățenie, aspect care s-ar putea întâmpla dacă persoana condamnată pentru terorism este născută pe teritoriul Franței. La rândul lor, organizațiile pentru apărarea drepturilor omului au arătat imediat că aceste reglementări generează discriminare pentru minoritarii din Hexagon. Așadar, în timp ce premierul Manuel Valls afirma în ziua votului că „din cauză că suntem în război, trebuie să ne unim. Este o zi mare pentru lupta Franței cu terorismul”, fostul premier Alain Juppé atrăgea atenția că „reforma constituțională nu are sens”. 

Protest față de limitarea libertății de exprimare, în Ungaria

Și Italia a înregistrat o tentativă de modificare de amploare a Constituției, dar demersul nu a fost o izbândă. Cetățenii au respins la referendum propunerile care vizau modificarea structurii Parlamentului și concentrarea unei mai mari puteri în mâinile Guvernului. Deși promotorul principal al reformei, fostul premier Matteo Renzi, a susținut că acest proces ar conferi țării o mai mare stabilitate, italienii nu au fost de acord. Ca urmare, primul ministru și-a dat demisia, iar acest vot negativ a constituit un semnal puternic pentru celelalte democrații europene. 

Probleme constituţionale există de asemenea şi în cazul unor state est-europene, cum sunt Ungaria şi Polonia.