NUMARUL
207-208

Se poate şi altfel

Hyde Park de Bucureşti

Reporter: editura March - 27 - 2017

La început de februarie, am asistat la următoarea scenă: un autoturism încerca să se strecoare prin Piaţa Victoriei şi era obligat să schimbe traseul. Cel de la volan vorbea englezeşte şi, după câte am înţeles, provenea din Marea Britanie. Când i s-a explicat că este o manifestaţie populară, s-a îmbufnat: „Cum se poate aşa ceva chiar în inima Capitalei, paralizându-se întreaga circulaţie? Cei de la Primărie cum de au acceptat asta?”. Şi atunci mi-a recomandat, plin de amabilitate şi bună intenţie, Hyde Park, din Londra. L-am ascultat, m-am documentat şi a trebuit să-i dau dreptate.  

La urma-urmei, de ce n-ar putea fi ocoliţi manifestanţii? Ca să mai amintim şi de faptul că în unele seri, Piaţa Victoriei s-a transformat într-un teren de inovaţii unice ce antrenează copii la „baba-oarba”, întreceri între steaguri sau concursuri de desenat cu cretă pe pavajul inocenţei lor.  

La Bucureşti, pe şosele…

Dar iată-ne poposiţi la Hyde Park-ul londonez, în care sunt permise dezbateri libere la toate orele. Orice vorbitor poate să-şi aducă auditoriul şi poate ţine un discurs în care explică ceea ce-i trece prin minte. Libertatea sa este deplină, iar poliţia şi Primăria nu au ce căuta pe-acolo, deoarece nimeni nu a cerut vreo autorizaţie. Această inovaţie democratică s-a bucurat de succes. Parcul a fost frecventat de-a lungul vremii de mari celebrităţi ale timpurilor, printre care George Orwell, William Morris, Ben Tillett şi Karl Marx. Această soluţie, ingenioasă, calcă pe deplin pe treptele unei democraţii adevărate. Şi în Pisa (Italia), mai cu seamă sâmbăta şi duminica este mare aglomeraţie în parcul denumit „L’angolo del parlatore” – Colţul vorbitorului. Şi olandezii au într-un parc un Spreeksteen, spaţiu în care orice persoană are dreptul de a vorbi liber şi de a-şi alătura susţinători ideatici. Ca să nu mai vorbim despre Statele Unite, unde, în nordul capitalei Washington au loc frecvente adunări în Hyde Park, fără ca circulaţia de pe strada Pennsylvania să sufere. Iar istoricul acestor spaţii ne duce hăt, departe, la începutul secolului XX, când era instituită în Cleveland o piaţă specială pentru cei ce doresc să dezbată liber chestiuni de interes public. Nu uităm nici Canada, localitatea Regina, unde, în anul 1966 a fost înfiinţat Colţul vorbitorului, care se aseamănă mult cu cel australian din Sydney, conceput încă din 1878, şi în care lumea se reuneşte şi dezbate tot felul de neajunsuri, dintre care unele dor mai mult, altele mai puţin…  

În Hyde Park (Londra), în parc…

Deci, acolo unde există dorinţa, se iveşte şi putirinţa. În multe ţări sunt susţinute în parcuri speciale adunările populare, cu vociferări şi înfruntări, fie de aprobare sau de negare a unor alcătuiri guvernamentale sau parlamentare, însă cu marele respect democratic pentru drepturile celor care aleg să nu ia parte la aşa ceva. Însă, în toate cazurile amintite mai sus, la vot se tranşează liniile principiale, iar în perimetre gen Hyde Park sunt descărcate of-urile, nemulţumirile şi toate celelalte.  

Pe când şi în Bucureşti un Hyde Park? Mai mulţi cititori contactaţi de redacţie ne-au propus să sugerăm organizarea unui concurs de către Primăria Municipiului Bucureşti pentru stabilirea unui plasament într-un parc, pentru un eventual spaţiu de dezbatere liberă, cu respectul majorităţii locuitorilor din urbe. 

 

Carol Roman