NUMARUL
207-208

28-1

„Brexit” – un joc de poker

Reporter: editura October - 20 - 2016

Miza – Europa

Demarat de către fostul premier David Cameron aproape ca un joc de poker cu propriii cetățeni și cu Uniunea Europeană, „Brexit” se dovedește a fi nu numai expresia neîmplinirilor și frustrărilor unor largi categorii sociale din Regatul Unit al Marii Britanii, dar și un imens risc asumat în numele viitorului întregii Europe, din rațiuni ce pot fi catalogate mai degrabă ca aparținând politicianismului ieftin și cinic decât interesului public britanic. Un joc neinspirat, cu mize plătite acum de întreaga societate, nu numai de cei care au plusat demagogic într-o campanie în care clasa politică britanică a fost timidă și introvertită, timorată fiind de maladia politică numită populism. Un joc ce se poate transforma într-o molimă și poate virusa și alte state europene, deja vulnerabilizate politic de infestarea cu naționalism, populism și extremism. Odată ce zarurile au fost aruncate aproape la întâmplare, iar rezultatul, pe muchie de cuțit, a dat câștig de cauză adepților ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, efectele acestui joc cu miză uriașă nu contenesc să apară.

Misiune dificilă: Premierul T. May trebuie să implementeze ieșirea din UE

Misiune dificilă: Premierul T. May trebuie să implementeze ieșirea din UE

Dacă din punct de vedere economico-financiar, efectele „Brexit” par să genereze îndeosebi o stagnare a creșterii și dezvoltării întregului continent, manifestându-se ca o piatră de moară agățată de gâtul mai tuturor statelor europene și al celor partenere comercial cu Marea Britanie, pentru Londra înseamnă o pierdere simbolică a statutului de capitală financiară europeană. Din punct de vedere politic, lucrurile sunt, însă, și mai încurcate.

Marea Britanie a avut în ultimele secole un statut aparte în relația cu SUA, fiind principalul lor aliat în Europa și purtătorul de cuvânt al Uniunii Europene. Așa încât, chiar dacă, aparent, relația dintre SUA și UE nu are motive să fie afectată, calitatea actorilor s-a schimbat. Este de presupus că Uniunea Europeană va dori în viitor un parteneriat NATO în care principalul aliat să fie „pe toate fronturile” Bruxelles. Acest lucru va însemna pentru Marea Britanie o pierdere de poziție și de influență.

Însă drama cea mai mare a britanicilor se va consuma în propriile granițe. Scoția și Irlanda de Nord vor să rămână în Uniunea Europeană. Dacă în cazul Scoției, mult mai pro-europeană decât Anglia, nu vor exista convulsii la previzibila ieșire din Regatul Unit și readerarea la UE, pentru Irlanda de Nord, un veritabil butoi cu pulbere de-a lungul istoriei recente, lucrurile sunt sensibil mai complicate. Aici, stingerea conflictelor a fost realizată de Londra aproape exclusiv pe seama infuziei masive cu fonduri europene. Va mai face față Londra doleanțelor și încordărilor Belfast-ului? Dar dorinței previzibile de separare a Scoției, firească în atari condiții?

Pentru Marea Britanie, un alt efect politic al „Brexit” va fi și acela al pierderii influenței în negocierile politico-economice internaționale. O Uniune Europeană fără contraponderea Marii Britanii va legitima influența decisivă a Germaniei în ecuația de putere a Uniunii. Va accepta Londra această supremație a Berlinului?

Efecte majore: Prăbușire istorică a lirei sterline, anunțată de mass-media americane

Efecte majore: Prăbușire istorică a lirei sterline, anunțată de mass-media americane

Le va conveni cetățenilor britanici să călătorească cu pașaport în Uniunea Europeană? Dar Londrei să piardă instrumente esențiale în combaterea terorismului și criminalității? Va putea Marea Britanie să țină piept separat Rusiei? Dar să reziste concurenței economice europene și globale? Va mai exista Regatul Unit al Marii Britanii? Sunt atât de multe teme esențiale pe care astăzi efectele „Brexit” le devoalează! Iar aceste dure întrebări au ajuns să-i înspăimânte până și pe autorii morali ai proiectului botezat „Brexit”, care, după ce au lansat și întreținut campania „LEAVE”, au fugit cu lașitate, îngroziți de efectele iminente declanșate. Deci nu este de mirare că astăzi liderii din Marea Britanie caută cu înfrigurare soluții la cea mai complicată problemă politică din ultimul secol. Noul prim-ministru al Regatului, încă Unit, Theresa May, a anunțat că intenționează să invoce articolul 50 al Tratatului de la Lisabona abia la începutul anului 2017, ceea ce va activa o perioadă de doi ani de negocieri pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, desprindere preconizată, teoretic, pentru începutul anului 2019. Numai că socoteala afirmată public din Downing Street 10 nu se prea potrivește nici cu interesele business-lui, nici cu cele ale elitelor britanice. Se simte, evident, și în acțiune și în retorică, o tergiversare în acest sens, pusă destul de politicianist pe seama calendarului alegerilor din Franța și Germania din 2017, motivul invocat ținând de faptul că este probabil ca în cele două importante state să se schimbe conducerile politice, ceea ce ar îngreuna negocierile Londrei pentru ieșirea din spațiul comunitar. Nici noul minister însărcinat cu negocierea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, anunțat și prezentat ușor arogant de noul premier May, nu a mișcat un pai în ultima lună, din motive cel puțin hilare, neavând suficient personal angajat (sic!)!

Izolare: Fostul prim-ministru britanic D. Cameron și cancelarul german A. Merkel

Izolare: Fostul prim-ministru britanic D. Cameron și cancelarul german A. Merkel

Trăgând linie după această halucinantă aventură britanică, care în multe privințe aduce a dilemă shakespeareană, „to be or not to be, that is the question!”, nu putem decât să remarcăm lipsa de înțelepciune a clasei politice britanice, timorată de un populism ieftin și duplicitar, acceptat de dragul de a rămâne în grațiile unor alegători confuzi (conform statisticilor, accesările cetățenilor britanici pe motorul de căutare Google, după anunțarea rezultatului referendumului, în căutarea răspunsurilor la întrebarea What is the European Union?, au explodat). Adevăratele interese ale societății britanice și europene, starea durabilă de pace, constanta dezvoltare economică a întregului continent, dar și adevăratele teme ce ar fi trebuit să fie dezbătute și să primească răspunsuri și soluții, securitatea și noile provocări ale mileniului (încălzirea globală, terorismul, corupția) au fost aproape eludate de sloganurile împotriva imperfecțiunilor proiectului european, cu accent pe libera circulație a oamenilor. Fără doar și poate, e multă birocrație în Uniunea Europeană, e și multă risipă, încă nu sunt destule locuri de muncă, statele sunt asaltate de emigranți refugiați din țări sărace sau zone de conflict, clasa politică dezamăgește, societățile sunt polarizate, sărăcia din multe regiuni înspăimântă, a dispărut predictibilitatea economică a anilor ’70-’80, nu sunt clare toate soluțiile legate de viitorul construcției europene, dar nimic nu este ideal sau perfect pe lumea asta!

Va reuși Europa Unită să se reinventeze după această aventură a unuia dintre principalii săi piloni de susținere? Cea mai bună dovadă a interesului major pe care îl suscită ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar a fost chiar Summitul din luna septembrie a.c., de la Bratislava, considerat „primul post-Brexit”. Pe de altă parte, va izbuti Regatul Unit să găsească înțelepciunea de a accepta că a cedat unui impuls greșit, izvorât nu din rațiuni sociale, economice și de securitate, ci din populism și demagogie? Sunt semne că da. Viitorul, însă, trebuie să-l scriem împreună, oricât de dificil ar părea.
Anca Ştefănescu