NUMARUL
205-206

Maestrul Radu Beligan a intrat în eternitate înconjurat de aplauze. De altfel, este imposibil de calculat o audienţă atât de uriaşă cum este aceea care l-a însoţit pe marele actor în cele peste şapte decenii de activitate.

Radu BeliganO astfel de personalitate cum este Seniorul teatrului românesc reprezintă nu doar un monument de talent, ci şi un artist unicat, care a lăsat posterităţii un tezaur de roluri. În tot acest parcurs de excepţie, spectatorii au avut un cuvânt hotărâtor. Publicul este cel care a decis că Radu Beligan este un nume de referinţă pentru teatrul românesc din ultimul secol. A certificat acest lucru de fiecare dată când prezenţa sa pe afiş genera spectacole cu casa închisă. Publicul l-a înconjurat cu valuri de ovaţii şi atunci când susţinea cu aplomb un maraton teatral ca „Numele trandafirului”, şi când completa perfect echipa minunată din „Take, Ianke şi Cadîr”, piesă la care era aproape imposibil să găseşti un loc în sală. Acelaşi public i-a stat alături de fiecare dată când maestrul a propus un rol nou, un spectacol inedit, spectatorii fiind întotdeauna convinşi că „pecetea” lui Radu Beligan asupra unei montări era în sine o garanţie de profesionalism şi înaltă ţinută. Tot publicul l-a postat în galeria marilor actori români încă din timpul vieţii şi a apreciat aşa cum se cuvine un proiect de seamă în domeniu, cum este Teatrul de Comedie, pe care Radu Beligan l-a înfiinţat şi l-a condus multă vreme, instituţia devenind un reper de destin artistic pentru atâţia mari actori români care s-au format pe această scenă.

Decenii la rând, aşadar, Radu Beligan a fost considerat de spectatori de toate vârstele, de toate categoriile sociale şi de orice pregătire un simbol al teatrului românesc; acest lucru a fost valabil în toate epocile pe care le-a străbătut România, ceea ce denotă faptul că arta sa a depăşit vremurile şi obstacolele într-o manieră de mare clasă. Toate acestea s-au datorat versatilităţii şi complexităţii performanţelor sale, reliefate pe deplin în roluri memorabile – deopotrivă pe scenă şi în cinematografie – care nu mai pot fi percepute altfel decât aşa cum le-a imaginat maestrul. Din toate aceste considerente, se poate spune că marele public i-a stabilit lui Radu Beligan o notorietate intangibilă şi un loc distinct în Panteonul valorilor culturii naţionale.
De ce ne grăbim?

2Reluând în mod nefericit un obicei demolator, constatăm că în momentele în care Radu Beligan era purtat pe braţe, înfăşurat în Tricolorul românesc, cu înalte onoruri militare, în presă apăreau titluri discutabile în acele momente, tocmai acolo unde te aşteptai mai puţin: „SECRETELE DIN TRECUTUL LUI RADU BELIGAN”, urmat de subtitlul „Umbre: Viaţa lui Radu Beligan – care a murit ieri, la 97 de ani – a avut şi părţi întunecate, mai puţin cunoscute: potrivit unor surse din CNSAS…”. În altă pagină – „Partea întunecată din biografia unui mare actor”, este relatat parcursul politic din trecut al actorului. Se remarcă un citat: „Nu-mi reneg discursurile de atunci. Ceauşescu mi-a dat bani să fac Teatrul Naţional şi nu pot să-l înjur”, declara Beligan în anul 2008. Un alt titlu postat într-un moment nefericit: „RADU BELIGAN, UN ARTIST AL POPORULUI PE CARE POPORUL ÎL PLÂNGE, DAR NU-I ŞTIE CARIERA”. Preluăm din textul amintit: „… Însă pentru oamenii simpli, deşi numele rezonează, biografia acestuia e mult prea puţin cunoscută”. Ziarul a făcut un sondaj. Iată rezultatul: „Experimentul a continuat timp de mai multe ore, cu zeci de persoane, însă puţini au fost cei care au ştiut ceva mai mult decât numele lui Radu Beligan şi faptul că a fost un mare actor român”.

Nimeni nu se ridică împotriva ideii de a cunoaşte complexa biografie a marelui artist. Dar… toate la timpul lor, respectând norme de moralitate elementară. Şi vom prelua dintr-un alt ziar mărturia marelui dispărut făcută actorului Marcel Iureş: „Nu plec nicăieri. De ce mă grăbiţi? De ce ne grăbim cu toţii? Avem timp!”. „Acum s-a dus…” – conchidea Marcel Iureş.

Acum, într-adevăr, avem timp!!!