NUMARUL
207-208

Ortodoxie

Monumente ale credinţei

Reporter: editura July - 8 - 2016

Mănăstirea de maici Leorda

LeordaHramul Mănăstirii din Leorda a reunit din nou în lumina credinţei sute de pelerini în comuna Pătrăuţii de Sus, din nordul Bucovinei. Ctitorită prin efortul protopopului Vasile Covalciuc şi prin dărnicia unor oameni generoşi, Mănăstirea Leorda, cu cele trei locaşuri de închinare – cu hramul „Sfintele Femei Mironosiţe”, „Sfântul Mucenic Pantelimon”, „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” – este o oază de ortodoxie, unde credinţa îşi are rădăcina în arborele neamului românesc. Aşezământul monahal se află sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon şi a fost înălţat pe locul unei vechi bisericuţe.

manastire leordaPraznicul a început cu Sfânta Liturghie, oficiată de PS  Evsevii, Episcop de Şepetovka şi Slavuta, regiunea Hmelniţk, susţinut de un sobor de 30 de înalte feţe bisericeşti. Prezent la eveniment şi impresionat de frumuseţea locului şi de credinţa pe care o manifestă românii de aici, diplomatul român Cătălin Ţîrlea a transmis „salutul atât oficial, cât şi de suflet al Ministerului Afacerilor Externe al României şi al ministrului de Externe, dl. Lazăr Comănescu, atât comunităţii româneşti din nordul Bucovinei, cât şi prietenilor ucraineni cu care comunitatea trăieşte de mulţi ani împreună”.

Ascunsă parcă în platoşa pitorescului deal ce veghează asupra satului, pe un ax ce străbate inima localităţii, Mănăstirea de maici Leorda e un pilon pe care se sprijină credinţa şi nădejdea românilor.


Biserica „Sfântul Gheorghe”, Storojineţ

Unul dintre cele mai importante aşezăminte de cult pentru românii din Ucraina este Biserica „Sfântul Gheorghe”, din Storojineţ. Aici, etnicii români se reunesc în jurul credinţei strămoşeşti şi păstrează astfel vie flacăra românismului.

hramCea mai recentă reuniune a românilor în jurul preoţilor care îi ţin laolaltă a fost prilejuită de hramul Bisericii. În timpul serviciului divin, oficiat de un sobor de preoţi  din Bucovina, Ucraina şi România, în frunte cu ÎPS Meletie, Arhiepiscop al Cernăuţiului şi Bucovinei, au fost sfinţite Sfântul Altar şi Sfânta Masă şi a fost hirotonit ca preot diaconul Igor Andronachi, din Tărăsăuţi, raionul Noua Suliţă. De asemeni, pentru cei 45 de ani de slujire la altarul credinţei, părintele Gheorghe Covalciuc, din Oprişeni, raionul Hliboca, a fost distins cu a doua Cruce patriarhală din partea Preafericitului Mitropolit Onufrie.

Pe lângă pilonul de credinţă străbună care este Biserica, demn de menţionat este faptul că lăcaşul este implicat activ şi în viaţa socială a comunităţii, una dintre cele mai recente realizări fiind deschiderea unei Şcoli duminicale, unde copiii românilor vor avea posibilitatea să studieze limba română.

.