NUMARUL
207-208

Strategii globale

Prezenţa SUA în focare internaţionale

Reporter: editura March - 13 - 2016

Apărarea aliaţilor, restabilirea democraţiei, înlăturarea regimurilor dictatoriale periculoase pentru regiuni şi continente întregi sunt comandamente de prim rang pentru cea mai mare putere a lumii, SUA. Dar toate acestea vin cu un preţ: prezenţa militarilor americani în numeroase focare ale lumii, în peste 130 de ţări de pe majoritatea continentelor, cu un mare efort uman şi financiar.
Militarii americani pot fi întâlniţi în cele mai dificile şi îndepărtate locuri ale planetei, în misiuni de stabilizare a unor focare de pericol zonal, de regulă generate de regimuri autoritare care se întorc împotriva propriilor naţiuni. Din Africa în Orientul Mijlociu, trupele celei mai mari puteri a lumii îşi petrec zilele în locuri deşertice sau foarte umede şi nopţile în tabere din ţări din lumea a treia (şi nu numai).

Forţele speciale americane colaborează cu cele ale Uniunii Africane

Forţele speciale americane colaborează cu cele ale Uniunii Africane

În pofida încercărilor de a mai reduce prezenţa militară americană în teatrele de conflict, evoluţiile explozive din diferite părţi ale lumii nu au permis acest lucru. Este demn de amintit, în acest context, faptul că în anul 2012, secretarul de atunci al Apărării, Leon Panetta, anunţa că Statele Unite nu mai sunt dispuse să menţină două intervenţii militare în acelaşi timp. Şi totuşi, situaţia internaţională a făcut ca, doi ani mai târziu, americanii să se afle în centrul unui număr de 134 conflicte în toată lumea, potrivit MintPress News. Cifra pare impresionantă şi include toate tipurile de implicare militară: „Suntem angajaţi în operaţiuni antiteroriste majore. Cred că «război» este o analogie; cert este faptul că aplicăm metodele cele mai diverse şi facem eforturi semnificative pentru combaterea activităţilor teroriste. Nu cred că lumea ar trebui să intre într-o febră a războiului, ci cred că aceste acţiuni trebuie văzute ca un nivel ridicat de combatere a terorismului”, explică secretarul de stat american John Kerry. Într-adevăr, militarii nu sunt doar implicaţi în lupte propriu-zise, ci execută şi misiuni speciale sau antrenează armatele statelor în care se află. Exerciţiile militare la care participă acoperă întreaga planetă, din Ciad în Uganda, din Arabia Saudită în România, din Bangladesh în Uruguay. Mai mult, toate categoriile militare sunt implicate în aceste operaţiuni, de la trupe la sol la marinari sau piloţi. În aceste condiţii, în anul 2015, trupele SUA se găseau în 135 de teatre de operaţiuni, după cum arată Ken McGraw, purtător de cuvânt al Comandamentului de Operaţiuni Speciale (SOCOM). Mai exact, asta înseamnă „angajare militară în 70% din statele lumii, cu treupele de elită executând misiuni în sânul a 80-90 de naţiuni în fiecare zi, notează „The Independent. Un scurt istoric al acestei evoluţii este relevant: în primii ani ai administraţiei Bush, militarii Operaţiunilor Speciale aveau misiuni în 60 de ţări. În anul 2010, numărul a urcat la 75, pentru ca trei ani mai târziu să „sară” la 134.

Nava „USS Ronald Reagan” în timpul operaţiunii „Rim of the Pacific”

Nava „USS Ronald Reagan” în timpul operaţiunii „Rim of the Pacific”

Din perspectiva prezenţei trupelor pe diverse fronturi, vom aminti doar „vârfurile” numerice din Irak – 187.900 de militari în anul 2008 – şi Afganistan – 100.000 în 2010. La nivelul anului trecut, SOCOM anunţa un număr de 11.000 de militari trimişi zilnic pentru a rezolva crize în diferite părţi ale lumii. „O mare parte din resursele noastre sunt concentrate în Orientul mijlociu. În acelaşi timp, ne-am sporit atenţia în zona Europei de est, sprijinind, în acelaşi timp, misiunile din America de Sud şi zona Pacificului, alături de aliaţii noştri, punctează generalul american Joseph Votel, comandantul SOCOM.

În ceea ce priveşte efortul financiar al SUA pentru aceste misiuni, este suficient să amintim că numai pe segmentul trupelor speciale, în ultimii ani finanţarea a crescut de trei ori, la aproximativ 10 miliarde dolari în anul 2014.

Până acum, SUA au reuşit, cu serioase eforturi, să contribuie la stabilizarea a numeroase situaţii explozive, dar un spectru ameninţător pluteşte în opinia publică americană: „Război cu ISIS pe pământ american?”, se întreba recent postul „CBN”, avertizând că „loviturile aeriene americane poate au încetinit avansul ISIS în Orientul Mijlociu, dar terorismul brutal atrage adepţi din toată lumea. Din Pennyslvania în Illinois şi din Ohio în Minnesota şi Kansas, autorităţile federale au arestat peste o duzină de susţinători ai ISIS în doar câteva săptămâni”. Aşadar, pe lângă victime în rândul militarilor, condiţii aspre, precum şi serioase eforturi financiare, misiunile americane de stabilizare a focarelor lumii se pot solda şi cu un risc chiar pentru SUA. „Putem obţine spaţiu, putem obţine timp, putem juca un rol-cheie în combaterea extremismului violent, dar până la un punct. În cele din urmă, probleme ca acelea din Irak sau Siria nu vor fi rezolvate de noi”, atrage atenţia Joseph Votel.


  • Victimele de partea americană în războiul antiterorist se ridică la peste 66.000 de persoane, morţi şi răniţi, civili şi militari.
  • Un raport al Congresului SUA din anul 2011 estima cheltuieli totale pentru operaţiuni militare în valoare de 1,2 trilioane de dolari şi creşterea la 1,8 trilioane de dolari până în anul 2021. De menţionat că cifrele acestea sunt mult mai mari în documentele unor organizaţii academice (5,4 trilioane de dolari pe termen lung).
  • În anul 2015, Guvernul SUA a cheltuit 9,4 milioane de dolari pe zi doar în operaţiunile din Siria şi Irak împotriva ISIS (Soufan Group”)