NUMARUL
207-208

Însemnare

Librăria „Mihail Sadoveanu”, redivivus

Reporter: editura March - 13 - 2016

Mi-a stat inima când am aflat că Librăria „Mihail Sadoveanu” de pe Magheru va fi desființată. Mă lega de ea (și nu numai pe mine) amintirea unor momente emoționante din istoria literaturii române contemporane. Dar mi-am revenit repede când mi s-a comunicat că o altă librărie importantă, de pe Edgar Quinet, vizavi de Universitate, va deveni Librăria „Mihail Sadoveanu”. Astfel, din inițiativa generoasă a doamnei Marieta Seba, directoarea Centrului de Librării București, se va asigura continuitatea unei activități excepționale de promovare a culturii scrise.

DSCF2516Librăria „Mihail Sadoveanu” de pe Magheru n-a fost niciodată un simplu magazin de cărți, ci a funcționat ca o instituție de cultură. Zâna bună a acestei instituții a fost − și este în continuare – doamna Georgeta Munteanu. Această neverosimilă librăreasă, descinsă parcă dintr-o utopie, îi iubește pe scriitori ca nimeni altcineva. La invitația sa, în spațiul librăriei, totdeauna plin de un public select, și-au lansat cărțile, de-a lungul deceniilor, toți marii noștri scriitori, de la Marin Preda, Nichita Stănescu, Ana Blandiana, Adrian Păunescu, Nicolae Breban, Eugen Uricaru și până la Petru Popescu, Matei Vișniec, Mircea Dinescu sau Mircea Cărtărescu.

În ultimii ani, doamna Georgeta Munteanu amenajase o sală destinată exclusiv lansărilor, cu pereții acoperiți de tablourile scriitorilor români contemporani.

Vineri, 12 februarie 2016, la ora 17, a avut loc inaugurarea Librăriei „Mihail Sadoveanu”, reînființate într-o clădire elegantă de pe strada Edgar Quinet. Au fost prezente doamnele Marieta Seba și Georgeta Munteanu, ca și manager-ul instituției, doamna Veronica Elefteria Popescu. Eu și colegul meu mai tânăr, strălucitul critic literar Daniel Cristea-Enache, am fost invitați să spunem câteva cuvinte despre semnificația momentului. Ce frumos a fost! Și în noul sediu există o sală cu scaune, destinată întâlnirilor dintre scriitori și public. Această sală era plină, în după-amiaza zilei de 12 februarie, de iubitori ai cărții (mulți dintre ei – personalități ale culturii noastre).

În afară de șampanie, ne mai aștepta o surpriză (care pe mine unul m-a mișcat până la lacrimi): tablourile de la vechea adresă fuseseră aduse și expuse în noua sală, în condiții de perfectă vizibilitate. Impresionat de evenimentul la care am asistat, am promis că în ediția a II-a a lucrării mele, Istoria literaturii române contemporane, am să adaug un capitol consacrat Librăriei „Mihail Sadoveanu”. Și am să mă țin de cuvânt.

 

Alex. Ștefănescu