NUMARUL
207-208

Fiecare naţiune are repere fundamentale care îi definesc locul în spaţiu şi timp. Oricât de globalizată ar deveni lumea în care trăim, poporul român are un pilon statal şi identitar central: Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, statornicită ca Ziua Naţională a României.

1 decembrie AngliaRomânii din ţară şi din afara graniţelor au adânc întipărită în fiinţa lor însemnătatea covârşitoare a zilei care a marcat reunificarea statului român. Se întâmpla, după cum se ştie, la 1 Decembrie 1918, după un război necruţător, care răvăşise întreg continentul. A fost să fie atunci momentul politic intern şi internaţional când s-au concentrat toate speranţele naţionale într-un singur demers de importanţă capitală: unirea tuturor românilor într-un singur stat unitar. A fost să fie aceea clipa fără egal în care naţiunea română s-a aşezat în hotarele ei fireşti, istorice, în deplină unitate statală. Aceasta este simbolistica majoră a celebrării zilei de 1 Decembrie ca Zi Naţională a României şi a tuturor românilor, oriunde s-ar afla. Şi asta pentru că „România nu s-a putut articula temeinic pe o suveranitate puternică până când nu a reuşit, în 1918, să aducă împreună şi Basarabia, Transilvania cu Bucovina, Banatul, Crişana şi Maramureşul, sintetizează istoricul Adrian Majuru.

O scurtă trecere în revistă a momentului de efuziune naţională şi concentrare a tuturor forţelor pentru un scop suprem arată că în 1918, basarabenii deciseseră unirea cu România, bucovinenii au solicitat acelaşi lucru, apoi l-au votat în cadrul Congresului General al Bucovinei, la 28 noiembrie. După trei zile, Transilvania s-a unit cu ţara, prin Rezoluţia Marii Adunări de la Alba Iulia: „Adunarea naţională a tuturor românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească, adunaţi prin reprezentanţii lor îndreptăţiţi la Alba Iulia în ziua de 1 Decembrie 1918, decretează unirea acelor români şi a tuturor teritoriilor locuite de dânşii cu România”. Visul secular al românilor devenea astfel realitate politică, rămânând de neclintit şi astăzi în fiinţa naţională.

O sărbătoare pentru TOŢI românii

Faptul că 1 Decembrie este sărbătorită în toate comunităţile de români din lume atestă importanţa acestui moment istoric pentru fiinţa naţională şi identitatea tuturor românilor. Din SUA în China, Ziua Naţională a României este celebrată de românii din diaspora în principalele locuri în care ei simt româneşte: biserica, familia, pretutindeni unde se pot întâlni cu alţi compatrioţi. Românii din Ungaria, de exemplu, sărbătoresc Ziua Naţională în lăcaşuri de cult unde preoţii se roagă pentru ţară şi pentru cei care trăiesc în afara graniţelor ei. Românii din Ucraina sunt, la rândul lor, uniţi de preoţii care ţin comunităţile laolaltă şi nu uită că 1 Decembrie este ziua unităţii tuturor. În Austria, Cercul Cultural Româno-Austriac „Unirea” organizează în fiecare an festivitatea de sărbătorire a Zilei Naţionale a României, iar în Marea Britanie şi Irlanda românii se reunesc în cadrul unui mare număr de manifestări culturale şi tradiţionale care au în centrul lor sărbătorirea unităţii. 1 Decembrie este marcat an de an şi în comunităţile de români din Italia, care iau parte la manifestări cu caracter naţional sau asistă la concerte şi recepţii. Românii din Germania, Belgia, Danemarca şi Olanda, chiar dacă nu sunt atât de numeroşi precum cei din Spania, se adună de Ziua Naţională pentru a celebra prin spectacole diverse însemnătatea unirii tuturor românilor într-un singur stat. Şi conaţionalii noştri din Franţa punctează marele moment al istoriei naţionale prin dans şi cântec românesc.

O menţiune specială se cuvine Ligii Studenţilor Români din Străinătate, care celebrează în fiecare an Ziua Naţională a României în toate colţurile lumii prin evenimente şi întâlniri. A devenit o frumoasă tradiţie ca, prin intermediul filialelor din întreaga lume, aceştia să contribuie la promovarea culturii naţionale. Este cu atât mai remarcabil cu cât într-o lume în care sentimentele naţionale au tendinţa de a se estompa, tinerii duc mai departe sensul profund al unui moment fără egal, definitoriu pentru poporul român: Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.