NUMARUL
207-208

E.S. Xu Feihong, Ambasador al R.P. Chineze la Bucureşti

Anul acesta se împlinesc 70 de ani de la victoria războiului mondial împotriva fascismului şi de la victoria poporului chinez în urma războiului împotriva agresiunii japoneze. În toate statele din lume s-au organizat activităţi comemorative solemne. Organizaţia Naţiunilor Unite a organizat o reuniune specială pentru împlinirea a 70 de ani de la victoria împotriva fascismului, în timp ce Rusia, Franţa, Germania, Polonia şi mai multe ţări europene au organizat manifestări pentru aniversarea victoriei Europei în cel de-al doilea Război Mondial. În luna mai, am participat la recepţia oferită de preşedintele Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Europei şi a celebrării şfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial. Nu peste mult timp, şi în China se vor organiza o paradă militară, reprezentaţii artistice şi alte activităţi comemorative, pentru a reţine în memorie istoria, a aduce un omagiu martirilor care şi-au dedicat viaţa, a preţui pacea şi a deschide un viitor minunat.

E.S. Xu Feihong, Ambasador al R.P. Chineze la Bucureşti

E.S. Xu Feihong, Ambasador al R.P. Chineze la Bucureşti

Privind retrospectiv, cel de-al Doilea Război Mondial care a izbucnit cu peste 70 de ani în urmă poate fi considerat pe bună dreptate o catastrofă umană fără precedent. Din Europa şi până în Asia, flăcările războiului s-au extins în peste 80 de ţări şi regiuni, implicând peste două miliarde de oameni. Popoarele din Occident şi din Orient au luptat umăr la umăr, învingând forţa întunecată şi malefică, stabilind o ordine internaţională ce are ca nucleu Naţiunile Unite, câştigând o libertate luminoasă şi dezvoltare paşnică de lungă durată. Victoria asupra fascismului este meritul comun al întregii forţe drepte a lumii şi are o influenţă profundă, semnificativă atât asupra cursului istoriei, cât şi asupra progresului civilizaţiei omenirii.

Războiul de rezistenţă al poporului chinez împotriva agresiunii japoneze este o parte componentă importantă, de neignorat, a războiului antifascist din lume. În anul 1931, militarismul japonez a declanşat incidentul „18 septembrie”, bombardând municipiul Shenyang, China fiind prima ţară care a deschis focul împotriva fascismului în Orient. China a fost ţara care a început cel mai devreme războiul de rezistenţă şi care a purtat cel mai lung război în timp, a adus o jertfă umană de 35 milioane de morţi şi răniţi, pagubele economice directe s-au ridicat la peste 100 miliarde de dolari, iar pagubele economice indirecte au depăşit 500 miliarde de dolari. Poporul chinez, în urma unui război sângeros care s-a întins pe o perioadă de opt ani, a atras pe termen lung principalele forţe ale Japoniei militariste şi a amânat formarea alianţei militare a Puterilor Axei – Germania, Italia, Japonia – a acţionat în concordanţă cu acţiunile strategice ale Aliaţilor pe frontul de luptă din Europa şi din Oceanul Pacific şi a întărit hotărârea Aliaţilor de a lupta împotriva puterilor fasciste, declanşând formarea frontului de luptă al lumii împotriva fascismului, aducând o contribuţie de netăgăduit la victoria în lupta antifascistă din lume.

Reflectând asupra istoriei, ne-am dat seama foarte bine că pacea nu se obţine uşor, că lumea se ghidează după legea junglei: peştele cel mare înghite peştele cel mic, iar gândirea militaristă învechită aduce popoarelor lumii doar suferinţă şi război. Noi punem preţ pe istorie nu pentru a despica firul în patru, pentru a perpetua ura, ci pentru a-i aminti pe cei care au murit nevinovaţi în război, pentru a exprima cel mai adânc respect pentru înaintaşii eroi care şi-au jertfit viaţa, pentru a demonstra visul minunat ce animă statul chinez, care doreşte ca împreună cu toate naţiunile lumii să menţină pacea şi siguranţa mondială, să promoveze dezvoltarea comună, să deştepte dorinţa şi promisiunea tuturor statelor către pace.

Faţă în faţă cu viitorul, China doreşte in continuare să rămână o forţă progresistă în menţinerea păcii la nivel mondial şi să propulseze progresul dezvoltării sociale a omenirii, îşi doreşte să meargă în continuare pe drumul dezvoltării paşnice, să se implice şi mai activ în chestiunile internaţionale, să aducă o contribuţie tot mai mare la pacea, dezvoltarea şi progresul la nivel modial. Guvernul şi poporul chinez doresc, de asemeni, ca dintotdeauna, să dezvolte relaţiile sino-japoneze, ca, în baza celor patru documente politice semnate între China şi Japonia, să promoveze dezvoltarea de lungă durată, stabilă şi în bune condiţii, a relaţiilor dintre cele două ţări. În acelaşi timp, guvernul japonez trebuie să fie conştient că un fundament politic important al stabilirii şi dezvoltării relaţiilor dintre China şi Japonia şi al închiderii rănii războiului îl reprezintă tratarea şi reflectarea cu corectitudine asupra istoriei agresiunii militariste a Japoniei. Aşa cum a afirmat un fost preşedinte al Germaniei, Richard von Weizsacker, „Cine nu reflectă asupra istoriei, acela va fi orb în faţa realităţii, cine nu vrea să reflecte asupra violenţei, acela va merge pe acelaşi drum greşit”. Atitudinea corespunzătoare în faţa viitorului este înfruntarea istoriei cu curaj şi înţelepciune, doar învăţând din greşelile istoriei putem preveni repetarea unor drame şi putem întâmpina împreună un viitor tot mai luminos.

Privind spre viitor, anul acesta se împlinesc 70 de ani de la înfiinţarea Organizaţiei Naţiunilor Unite, este un moment important pentru consolidarea rolului acesteia de către toate statele. Ordinea internaţională întemeiată pe fondul victoriei războiului antifascist, ce are ca nucleu Organizaţia Naţiunilor Unite, reuşeşte să asigure de 70 de ani încoace pacea şi dezvoltarea mondială şi merită să fie menţinută de noi toţi. În prezent, structura politică şi economică mondială se află în curs de revizuire profundă, iar pacea la nivel mondial încă se mai confruntă cu provocarea realităţii complicate. Pacea este la fel ca aerul şi ca lumina soarelui, beneficiem inconştient de ele, însă este dificil să supravieţuim în lipsa lor. În contextul în care lumea devine pe zi ce trece o soartă comună, doar pacea, dezvoltarea şi câştigul comun pot fi direcţia strategică fundamentală în rezolvarea chestiunilor internaţionale. Este deosebit de important ca făcând parte din mediul geopolitic, să păstrăm în memorie istoria, să preţuim pacea, să refuzăm confruntarea şi să eliminăm dezastrele războiului.