NUMARUL
207-208

GBO3, Români peste hotare, SUPLIMENT

Viaţa nu e chiar roz…

Reporter: editura August - 15 - 2015

Condiţii aspre

În prezent, circa 11.000 de români şi bulgari se află la Duisburg, concentraţi în trei cartiere în care condiţiile sunt precare: Hochfeld, Marxloh şi Bruckhausen. Un raport prezentat de „Westdeutsche Allgemeine Zeitung” arată în primul rând situaţia dramatică a copiilor acestor imigranţi, care reprezintă un procent de 40% şi care în majoritatea cazurilor ori nu au fost deloc la şcoală, ori au frecventat doar câteva clase. La rândul lor, părinţii, lipsiţi de posibilităţi financiare, nu vorbesc limba germană, înţelegându-se cu autorităţile doar prin interpreţi.

1Pentru aceşti emigranţi au fost organizate, „în limitele posibilităţilor” autorităţilor locale arată documentul, 54 aşa-numite „clase pregătitoare”, dar perioada avută în vedere pentru a pregăti copiii să meargă la şcolile normale, de doi ani, s-a dovedit nerealistă. În plus, minorii nu au asigurări de sănătate, ceea ce îi vulnerabilizează şi mai mult.

Perspectivele românilor şi bulgarilor din aceste cartiere de a găsi locuri de muncă sunt foarte mici. Autorităţile încep abia acum să pună la punct măsuri, preconizate însă pentru în următorii ani, pentru aplicarea de standarde de educaţie pentru copiii imigranţilor şi pentru tineri, în primul rând prin sporirea şanselor de angajare.


Capcane ale ignoranţei

lucrator romanDeşi unii români ajung să lucreze în condiţii mizere şi de multe ori neplătiţi, totuşi unii încă se încumetă să vină la muncă în Germania fără a semna în prealabil un contract de muncă. Aici îi pot aştepta capcanele necunoaşterii situaţiei din teren.

Condiţiile în care oamenii trăiesc şi lucrează sunt uneori mizere şi inumane, aceştia fiind obligaţi ca din renumeraţia şi aşa penibil de mică să-şi plătească singuri asigurarea medicală şi cazarea. Firmele de consiliere ale românilor se află de multe ori în faţa unor situaţii disperate, deoarece unii angajaţi români nu şi-au primit salariul de luni bune, iar patronii îi anunţă că au intrat în insolvenţă. Alţii, deşi sunt obligaţi să depună declaraţia de impozit şi au dreptul, conform legii, la alocaţie pentru copii, în unele cazuri le este teamă să ceară documente de la angajator, chiar şi după ani de muncă în Germania.

O altă capcană asupra căreia firmele de consiliere atrag atenţia românilor care vin la muncă în Germania este deschiderea unei firme – Gewerbe – echivalent al unei Persoane Fizice Autorizate – fără a şti despre ce este vorba. Muncitori români, în special din domeniul construcţiilor, îşi deschid aceste firme fără a cunoaşte limba germană şi fără să ştie că acestea implică mult mai multe obligaţii şi nu doar simpla prezenţă la locul de muncă: nu sunt angajaţi la firma la care lucrează, au obligaţia de a se asigura singuri din punct de vedere medical şi de a declara anual câştigul pe firmă, au obligaţia de a emite factură pentru orice activitate prestată, lucruri de care în multe cazuri românii nu sunt conştienţi, ceea ce le provoacă neplăceri cu autorităţile.


Xenofobie păguboasă

xenofobieŢările est-europene asigură Germaniei numărul necesar de specialişti angajaţi în domenii de vârf ca matematică, informatică, ştiinţe naturale şi tehnologie. Totuşi, multe companii care beneficiază de pe urma muncii înalt calificate a românilor arată cu degetul spre xenofobia încă persistentă, în special în landurile estice ale ţării.

În acelaşi timp, şi analiştii economici avertizează că zonele unde „reticenţa faţă de imigranţi este semnificativă”, după cum explică Thomas Sattelberger, de la Confederaţia asociaţiilor angajatorilor germani, pierd şansa de a avea lucrători străini calificaţi şi riscă să se confrunte cu o „scădere devastatoare” a forţei de muncă înalt calificate, notează „EurActiv.com”.

Un raport realizat de Institutul de Cercetări economice din Köln arată că încă mai este nevoie de 137.100 de lucrători calificaţi în domeniul ştiinţelor naturale sau tehnicii, chiar dacă numărul străinilor care lucrează în aceste segmente a crescut cu 11,3% între 2012 şi sfârşitul anului 2014. Raportul menţionat confirmă faptul că imigranţii din Europa Centrală şi de Est, în special Polonia, România şi Bulgaria, joacă un rol important în progresul ţării, iar cei care migrează în Germania din aceste state sunt predominant lucrători calificaţi.