
Piaţa muncii
Chapeau
Se caută lucrători români
Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă prin intermediul reţelei EURES sute de locuri de muncă vacante. Angajatorii caută personal calificat în medicină, IT, construcţii, producţie mecanică, precum şi muncitori necalificaţi.
Detaliind, se observă că românii sunt căutaţi pentru o variată gamă de posturi printre care de medici, asistenţi medicali generalişti, factori poştali, ospătari, bucătari, mecanici echipamente pneumatice şi hidraulice, agenţi de pază, tehnicieni sisteme de securitate (alarmă şi supraveghere). În majoritatea acestor cazuri este vorba despre contracte pe perioadă nedeterminată, angajatorii solicitând cunoaşterea limbii germane.
„Există un fenomen care este semnificativ şi un câştig net pentru Germania. Este vorba despre migraţia forţei de muncă, calificată şi foarte calificată, care pleacă din România şi vine în Germania. Cunosc personal sute de astfel de persoane, ca să nu spun mii, care au plecat din România, au venit în Germania, s-au integrat perfect şi muncesc cu folos. Numărul celor care pleacă din România şi vin, de exemplu, în Germania, calificaţi, şi muncesc, este de multe ori mai mare decât numărul celor care sunt socotiţi migranţi ai sărăciei”
Klaus Iohannis,
Preşedinte al României
Piaţa muncii
„Un mic miracol”
Încetarea restricţiilor de liberă circulaţie a lucrătorilor români şi bulgari a dus la un „mic miracol” pe piaţa muncii din Germania, potrivit profesorului Herbert Brücker, de la Institutul de Cercetare privind Ocuparea Forţei de Muncă din Nürnberg, care a pregătit un studiu referitor la impactul liberei circulaţii a românilor şi bulgarilor în UE asupra Germaniei.
După nesfârşite polemici şi reacţii populiste violente în Germania (şi în alte ţări), generate de liberalizarea completă a pieţei muncii, s-a constatat că nu există nici un „abuz” privind beneficiile sociale în rândul imigranţilor din aceste ţări, opinează specialistul german. Dimpotrivă, rezultatele arată că libera circulaţie a determinat o creştere de 14% a angajărilor în rândul românilor şi bulgarilor, o cifră care sugerează că numărul persoanelor care şi-au găsit de lucru este mai mare decât cel al nou-veniţilor. Acest lucru este „un precedent în economia Germaniei”, adaugă prof. Brücker, care argumentează cu faptul că procentul mediu al celor care primesc indemnizaţii de şomaj sau alte ajutoare de la sistemul de protecţie socială a rămas relativ scăzut în cadrul celor două grupuri de imigranţi. Per ansamblu, „românii sunt printre grupurile de imigranţi cu integrarea cea mai de succes în societatea germană (la egalitate cu expaţii francezi, britanici şi nord-americani)”, notează şi publicaţia „Deutsche Welle”. Doar 7,1% dintre conaţionalii noştri din Germania sunt şomeri, cifră situată sub rata medie pe ţară, ceea ce atestă faptul că „un număr mare dintre românii şi bulgarii care s-au mutat în Germania de la începutul lui 2014 au o educaţie bună şi au fost în măsură să-şi găsească locuri bune de muncă”.