NUMARUL
207-208

In memoriam

Ștefan Petrescu

Reporter: editura July - 12 - 2015

Stefan PetrescuDin păcate, în acest anotimp răsucit a plecat dintre noi, după o lungă suferință, celebrul artist fotograf Ștefan Petrescu, colaborator și sfătuitor al revistei nostre la începuturile sale, prieten al nostru și al multor ziariști împreună cu care a conlucrat cu seriozitate, competență și amiciție.

Lasă în urmă, împreună cu inegalabilele sale fotografii purtătoare de suflet, imaginea unui om dedicat profesiunii sale și care niciodată nu a uitat că înainte de toate, a fost român.

Dumnezeu să-l odihnească!


…Ștefan Petrescu a trăit 32 de ani în Germania, unde ar fi putut să rămână definitiv, pentru că avea o carieră strălucită în presa germană. A ales să revină acasă, în ROMÂNIA. S-a reîntors ca fotograf în 1989, în timpul Revoluției române, și atunci s-a hotărât să se restabilească în țara sa natală ca cetățean german și român.

Zburând deasupra unei Românii inedite, Ștefan Petrescu a realizat fotografiile care au dat viață acestui album spectaculos ce vorbește despre un vis împlinit, respectiv acela de a prezenta lumii țara în care s-a născut Ștefan Petrescu, acea Românie frumoasă, curată, cu forme de relief minunate și cu vestigii istorice unice în lume, văzută cu ochii minții în lungile zile și nopți petrecute printre străini.


Coperta albumAlbumul „Revoluția Română în imagini fotografice”

Ilustrează momente din primele zile ale Revoluției române. Album realizat de Ștefan Petrescu (fotografii) împreună cu Carol Roman (concepția și textul), publicat în Germania, în cadrul Editurii „BELTZ”, în ianuarie 1990.


IMG_0001Albumul «România, o perspectivă aeriană» are meritul de a ne face să ne descoperim țara dintr-un unghi inedit. Este un album în premieră, în egală măsură pentru români și pentru străini. Pe cei din urmă îi îmbie la cunoaștere, fiind unul dintre cele mai convingătoare argumente pro-România, iar românilor are menirea de a le redeștepta mândria națională….”.( Dr. Ing. Cosmonaut General-maior de aviație (r) Dumitru –Dorin Prunariu)


IMG_0003Albumul «România, o perspectivă inedită» de față constituie o provocare și o invitație de a vedea România de la o relativă altitudine, de a o contempla prin intermediul unor fotografii aeriene. O încercare a unui maestru fotograf, Ștefan Petrescu, de a vedea întregul, nu detaliul, ceea ce a învins timpul, ceea ce a rămas – înfăptuirea, cum ar spune Lucian Blaga, dar nimic de zbucium, un efort ce amintește sau imită pirvirea istoricului: detașată, obiectivă, dincolo de întrebări, dureri, temeri și aspirații”. (acad. Augustin Buzura


Fotoreporter internațional, un talent autentic atunci când în mâinile sale se afla aparatul de fotografiat pe care îl mânuia cu îndemânarea celui ce cioplește în piatră sau în lemn.

Ștefan Petrescu, s-a născut la data de 27.09.1934 în Fălticeni, județul Suceava. A urmat studii de filologie și inginerie mecanică. A trăit de-a lungul vieții sub mirajul imaginii:

  • corespondent foto din Suceava pentru Agenția Română de Presă și apoi operator de imagine la Televiziunea Română;
  • din anul 1968 devine operator de imagine la Programul 2 (ZDF) al Televiziunii Germane;
  • fotoreporter independent al unor publicații germane ca: „Stern”, „Der Spiegel”, „Quik”, „Wirtschaft Magazin”, „Frankfurter Rundschau”, „Burda” și de asemeni, fotoreporter independent la Protocolul de stat german;
  • fotoreporter special de război în conflictele din Nigeria, Kurdistan, Liban, Israel, Iran.

După 1989, revenit în România, pe care nu a uitat-o niciodată în acest răstimp, a învățat să piloteze aparate de zbor. Reporter frenetic, în cele peste 600 de ore de zbor cu propriul avion a realizat mii de fotografii. Era materializarea unei pasiuni târzii, izvorâtă dintr-un patriotism încăpățănat și exemplar, acela de a fotografia România din avion și de a arăta astfel locul țării sale pe harta Europei.