NUMARUL
207-208

Mai în glumă mai în serios

O alternativă… cosmică

Reporter: editura July - 12 - 2015

caricaturaZilnic, prin televiziuni, prin filme de groază, artistice, documentare, chiar şi de desene animate, ni se propovăduiește că nu avem încotro şi că, dacă nu azi, atunci mâine sau poimâine vom fi asaltați de cohorte de extratereştri, belicoși rău, care ar putea duce omenirea la prăbuşire. Şi ce ni se transmite de la New York, chiar de la faimoasa organizaţie mondială care ar trebui să ocrotească pământenii? ONU a luat în considerare numirea unui reprezentant care să acţioneze ca „persoană de contact” în eventualitatea unei debarcări a extratereştrilor pe Terra pentru a-i îndupleca. Mai-marii Pământului au decis ca răspunsul omenirii în cazul sosirii unor vizitatori de pe alte planete să fie unul insolit… adică trebuie conceput de o persoană competentă, calificată, iar aceasta nu este alta decât d-na Mazlan Othman, astrofizician de origine malaeziană, şefa Biroului pentru probleme spaţiale al ONU (UNOOSA), cu sediul la Viena, devenită „ambasador pentru extratereştri în cadrul Naţiunilor Unite” (cotidianul britanic „The Telegraph”).

Și dacă la pericolul cel mare al propovăduitorilor sfârşitului lumii, Armaghedonului, Apocalipsei s-ar adăuga și apariția războiului nuclear ce ne-ar pândi de după colț, cum am scoate-o la capăt? Dar mai bine să ne ocupăm de sosirea extratereștrilor, evident, agresivi și geloși pe marile noastre isprăvi terestre în care domină „Homo homini lupus”. Fostul președinte american Ronald Reagan, în urmă cu ani buni, chiar credea că extratereștrii vor cuceri pământul. Se amintește că în anul 1982, după participarea la o proiecție la Casa Albă a unor filme (pentru judecători, astronauți și alte VIP-uri) ale regizorului Steven Spielberg, despre invazia cosmică, acesta a exclamat, la finalul proiecțiilor: „Există un număr de oameni în această cameră care ştiu că tot ceea ce a apărut pe ecran este adevărat”.

Reagan a mers chiar mai departe când s-a întâlnit cu Mihail Gorbaciov pentru prima dată, la un summit în Geneva, în anul 1985, conform cărţii „How UFOs Conquered The World”, care va fi lansată în curând. Autorul, dr. David Clarke, a declarat: „Reagan l-a uimit pe Gorby, afirmând ca sigur că cele două superputeri vor coopera dacă Pământul ar fi ameninţat de o invazie extraterestră. Fiind luat prin surprindere, în necunoștință de cauză, liderul sovietic a schimbat subiectul în mod politicos”.

Colin Powell, viceconsilier pentru securitate naţională la acea vreme, a fost îngrozit când Reagan a repetat povestea în cadrul unei întâlniri cu liceeni din Maryland. Powell a verificat discursurile preşedintelui şi a şters „referirile interplanetare” până când acesta a părăsit biroul. Se amintește că ori de câte ori Reagan aducea în discuţie ameninţarea unei invazii extraterestre, Powell îşi dădea ochii peste cap şi spunea staff-ului: „Iarăşi vin micii omuleţi verzi!”.

Autorul cărții menționate mai adaugă: „Comentariile lui Reagan făcute în prezenţa lui Gorbaciov, la Summitul din 1985, implică faptul că s-ar putea ca el să fi crezut că ameninţarea reală nu vine din spatele Cortinei de Fier, ci din partea unor extratereştri ostili”. Dar nici Gorbaciov nu era departe de a consimți existența unei viitoare invazii de extratereștri. Într-o declarație ulterioară, acesta a confirmat conversația cu Reagan, adăugând, la rândul său, că, personal, „nu contrazice ipoteza, deşi este devreme să ne facem griji faţă de o astfel de invazie”…

Deci, vorbind mai în glumă, mai în serios, poate că ar fi bună o coaliție americano-rusească gata pregătită pentru a contracara orice eventualitate a debarcării unor formațiuni compacte de extratereștri puși pe lichidarea rasei umane. Se cunoaște, doar, că fiecare dintre cele două mai puteri are la dispoziție arsenale uriașe de bombe nucleare, de arme ultra-sofisticate pe care, în loc să le folosim unii împotriva altora, cei de pe pământ, l-ar putea înfrunta cu voinicie pe dușmanul iminent care se anunță … Cine va fi, cum va arăta, nu știm dar… să ne pregătim. Poate de aceea și capătă dimensiuni uriașe arsenalele militare de pe glob. Mai știi?!

(În anii ‘80, potrivit Institutului Gallup, 57% dintre americani credeau că OZN-urile sunt ceva real și anunță un pericol adevărat. Printre ruși, mai realiști, doar 47 % așteptau cu încredere, ca și noi românii, altădată, debarcarea… extratereștrilor).

Carol Roman