NUMARUL
207-208

Mai în glumă mai în serios

Minuni în Liberland

Reporter: editura June - 15 - 2015
Carol Roman

Carol Roman

Că există oameni fericiţi pe pământ, se subînţelege. Uneori, însă fericirea sosește sub chipul unor surprize: unuia, o pleaşcă picată de la vreo rudă de a cărei existenţă a aflat cu această ocazie brusc și a devenit fericit; un altul participă la un concurs organizat de un post de radio şi prin răspunsurile date obţine un premiu substanţial, aducător de fericire, deşi ulterior află că s-a clasat pe locul doi dintr-o participare de… două persoane. Dar ce să mai întindem vorba… mai bine vă informăm despre unul mai al dracului decât toţi, devenit fericit și el, aşa, ca peste noapte. Este cazul unui ceh, ambiţios nevoie mare, care s-a autoproclamat drept preşedinte al unui stat nou, denumit de el Liberland. Minunea despre care este vorba – în această epocă de aprige confruntări teritoriale – se află pe un teren împădurit de vreo şapte kilometri pătraţi, între Serbia şi Croaţia. Oricine trăieşte pe acele meleaguri e fericit. De ce? Această republică are drept deviză, potrivit paginii oficiale de web, „Zit a nechat zit”, mai pe româneşte „Trăieşte şi lasă-i şi pe alţii să trăiască”. Statul e un bun al cetăţenilor oneşti, fără legi, fără reglementări ori impozite. Fiscalitate nu există de nici-un fel şi această „ţară” nu ţine seama de nici o obligaţie.

Cine este acest Vit Jedlicka (31 de ani), cel care s-a autoproclamat primul preşedinte al Liberlandului? Este membru al micului Partid al Cetăţenilor Liberi (de dreapta!). După cum era şi de aşteptat, imediat ce s-a aflat despre acest teritoriu degajat de impozite, hop şi îmbulzeala! Jedlicka se jură că a primit deja 250.000 de cereri de cetăţenie din lumea întreagă şi speră să ajungă rapid la un milion şi poate chiar mai mult. Numai că, pentru a fi acceptat, ai de trecut câteva probe extreme de grele: să juri că eşti un om de treabă şi cinstit, să-l respecţi pe aproapele tău până şi în ce priveşte opiniile sale şi, evident, să iubeşti proprietatea privată. Comuniştii, neonaziştii şi alţi extremişti nu vor fi admişi în Liberland, deoarece ar produce gâlceavă şi aşa ceva nu este permis pe aici.

Numeroşi cetăţeni liberi ai Europei unite, şi chiar de mai departe, au dorit să afle mai multe informaţii despre acest mic paradis. Şi au aflat: locaţia se află pe un teren împădurit pe malul Dunării, iar site-ul său web oficial (http://liberland.org) îi precizează coordonatele geografice. Capitala sa se numeşte Liberpolis.

Şi totuşi, se întreabă unii, statele vecine ce spun? Croaţia afirmă că teritoriul aparţine Serbiei, numai că Serbia nu-l doreşte, situaţie care durează deja de 24 de ani. Războaiele care au dus la destrămarea fostei Iugoslavii au potrivit lucrurile în favoarea preafericitului Jedlicka. Acum, acesta se mândreşte cât e ziulica de mare că nu mai pridideşte să răspundă la interviuri sau alte solicitări primite din toată lumea, mai ales din SUA, altă ţară a libertăţilor fără de capăt. Interesul este enorm, potrivit „preşedintelui”: pagina sa de Facebook a înregistrat aproape 100.000 de menţiuni „îmi place”. Se zice că până şi enciclopedia online Wikipedia i-a consacrat un spaţiu, în mai multe limbi, ceea ca ar putea fi verificat de către cine are timp…

Un punct forte îl constituie şi faptul că în acest „imperiu al fericirii” se intră fără paşaport. Numai că de-aici au început şi belele: mândrul drapel al Liberlandului, care flutura desfăşurat deasupra teritoriului, a fost furat. Cin’ să fie, cin’ să fie? Nişte răutăcioşi au aruncat vina pe un grup de cetăţeni români ce ar fi trecut pe acolo. Dar noi nu-i credem. Ca urmare, „statul” a făcut apel la donaţii. Din încasări de 200 de dolari s-au adunat bani suficienţi pentru a fi confecţionate patru noi drapele care să acopere întregul teritoriu în cele patru puncte cardinale. Jedlicka s-a bucurat mult, a fost chiar fericit când a aflat că, totuşi, după trei zile mai fâlfâia mândru un unic drapel, cel care indica vestul. Restul „punctelor cardinale” se topiseră şi noi acuzaţii nedrepte s-ar fi îndreptat asupra… mă rog, aici se termină tot ce am avut de spus.

(după o relatare dreaptă a „AFP”, interpretată în registru propriu)

Carol Roman