
Alexandru Bantoș, director al „Casei Limbii Române” din Chișinău, R. MOLDOVA – Premiul „Vocația Menținerii Spiritului Românesc”, 2013
„Limba și cultura română ne unesc și ne fac mai tari mai rezistenți, în acest dificil, complex și lung itinerar al edificării unui stat cu aspirații europene. Premiul «Vocația Menținerii Spiritului Românesc» îl atribui distinșilor mei colegi, care își îndeplinesc cu pasiune datoria de ostași ai culturii și civilizației românești”.
Eva Iova, director al revistei „Foaia Românească”, UNGARIA – Premiul „Vocația pentru Libertate”, 2007
„Reconcilierea nu înseamnã să ajungi la un compromis între elementele extreme, ci presupune depășirea conflictelor. Trecutul nu trebuie uitat, pentru cã nu poate fi uitat, dar nici nu trebuie evocat la fiecare pas. Niciodată românii din Ungaria nu vor putea rămâne români fără un ajutor constant venit din România”.
Vasile Tărâțeanu, președinte al Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din UCRAINA”- Premiul „Vocația Acțiunii pentru Libertate și Justiție”, 2010
„Suntem fiii și fiicele Neamului Românesc din Ucraina și purtătorii aceleiași istorii și limbi, indiferent cum ne numim. Dragostea pentru România, pentru patria noastră istorică, nu poate fi ștearsă cu buretele”.
Predrag Balașevici, Secretar general al Asociației pentru Cultura Vlaho- românilor „ Ariadnae Filum”, din Serbia, Valea Timocului, Premiul „Vocația Justiției Sociale”, 2002.
„Dacă facem o comparație între anii 2000-2002 și 2010-2012, este clar că diferența este mare. Din momentul în care România a început să se implice, oamenii au început să prindă curaj. Dar cele mai importante activități sunt cele prestate de organizații românești. Acestea au un important rol. În actualitate au rămas problemele românilor din Valea Timocului, cum ar fi, de exemplu, păstrarea limbii, a identității, a culturii românilor.