NUMARUL
197-198
Se cunoaște că, în ultima perioadă, dezbaterile din țări membre ale Uniunii Europene au abordat ...
Ca în fiecare an, în luna decembrie sunt comemorate victimele Revoluției din 1989: aproape 1.000 ...
După 1989, am avut surpriza ca în România să izbucnească uitatele conflicte inter-etnice. Nu știam ...
- spre Vest sau spre Est? - Au trecut mai bine de șase luni de la ...
Reprezentant al unei biserici străvechi, Preafericitul Părinte Neofit, Patriarhul Bulgariei, figurează printre liderii religioși importanți ...
Republica Populară Chineză, țara cea mai populată din lume, și Federația Rusă, țara de pe ...
Africa a încetat de mai multe decenii să fie „continentul sărăciei”, iar marile puteri ale ...
Schimbarea numelui țării este un proces complicat atât intern, cât și la nivel internațional. De ...
În fiecare an, în toată lumea se înregistrează peste un miliard de călătorii în străinătate. ...
Institutul Cultural Turc „Yunus Emre” a aniversat zece ani de la înființare în România. Cu ...
Limbajul diplomatic al celor aflați la putere suportă tranziții ciudate atunci când este vorba despre ...
Complexul comercial „Dragonul roșu”, din cadrul „NIRO Investment Group”, a lansat o nouă campanie umanitară ...
SUPLIMENT FRANTA

Francezi în România

Reporter: editura May - 17 - 2015

Adesea, prevederile Uniunii Europene referitoare la libera circulație acționeazӑ în ambele sensuri. Se cunoaște cӑ, alӑturi de migrația românӑ în Franța are loc și fenomenul invers, pe care gӑsim cӑ este firesc sӑ-l prezentӑm. Astfel, tot mai mulţi francezi sunt atraşi de România pentru a se instrui sau a-şi deschide afaceri.


Tineri întreprinzători

Între 6.000 şi 7.000 de francezi lucrează în prezent în România, mulţi dintre ei fiind tineri antreprenori.

Deborah Villette

Deborah Villette

Astfel, printre cei stabiliţi în Bucureşti se află Déborah Villette, de 34 de ani, care este proprietară a două saloane de înfrumuseţare. Cu o diplomă în comerţ în La Rochelle, tânăra a venit în România în 2007, apoi în 2008 a pornit afacerea. Iubesc România şi pe români, care sunt oameni motivaţi. Este de o mie de ori mai bine să lucrezi aici decât în Franţa”, spune Deborah.

Nicolas Vernerey

Nicolas Vernerey

Nicolas Vernerey, bucătar, a deschis un bistro, Voilà”, în 2013. Are 26 de ani şi povesteşte că după o vizită în România s-a întors în Franţa, a demisionat şi a revenit la Bucureşti, unde a deschis localul: „Este mult mai convenabil să deschizi un restaurant aici decât în Franţa, unde piaţa este suprasaturată”, povesteşte Nicolas, care se declară „îndrăgostit de România”.

Frédéric Vigroux

Frédéric Vigroux

La rândul său, Frédéric Vigroux, de 28 de ani, este importator de vin. Originar din Bourgogne, Frédéric aduce în Capitală vinuri franţuzeşti şi italieneşti pentru restaurante. „Nu mă mulţumesc doar să livrez, îmi şi sfătuiesc clienţii ce să achiziţioneze”, spune tânărul întreprinzător care lucrează în majoritate cu români, pe care doreşte să-i înveţe despre „cultura vinului”.


Clujul… francez

1

Sute de studenţi francezi se pregătesc la universităţi clujene

Cei mai mulţi străini înregistraţi în Cluj la sfârşitul anului trecut erau francezi, depăşindu-i la număr şi pe cei de din republica Moldova. Cei mai mulţi dintre francezii din Cluj studiază la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu”. Pascal Fesneau, consul onorific al Franţei la Cluj, punctează că sunt aproximativ 1.000 de francezi la Cluj, din care vreo 800 sunt studenţi, în tot ceea ce înseamnă domeniul medical. Vin aici pentru că e o universitate francofonă, se predă în franceză, iar diploma este recunoscută în Uniunea Europeană.

Comunitatea franceză din Cluj este a doua din România, după cea din Bucureşti. Este un oraş căutat de francezi în principal pentru că reprezintă un centru universitar, fiscalitatea este mai redusă decât în occident, iar caracterul multicultural al oraşului este un element de atracţie în plus.


Gastronomie românească, solicitatӑ

Antonin Pion-Rolet

Antonin Pion-Rolet

Braşovul a devenit sală de clasă pentru 20 de tineri francezi care studiază gastronomia. Aflaţi în schimb de experienţă în ţara noastră, viitorii bucătari au primit lecţii de la specialişti români cu renume internaţional. Pe lângă sfaturile culinare, ei au aflat mai multe şi despre cultura românească.

Antonin Pion-Rolet este student francez, are 19 ani şi studiază la Centrul de Formare Alternativă din Tours. A venit şi în România, pentru că visul său este să obţină toate calificările internaţionale în domeniu. „Intenţionez să merg prin diverse restaurante, ca să învăţ diferite lucruri în gastronomie”, spune tânărul. La rândul său, studentul Kevin Mereses Diaz a spus că experienţa din România a fost una „completă”: „Am învăţat multe. Este într-adevăr diferit de ce avem în Franţa şi e bine să vedem şi să învăţăm alte lucruri”. Iar profesoara Elisabeth Faubert, din Douets, Franţa, a remarcat că „pentru elevii noştri era timpul să descopere altă bucătărie decât cea franceză, să întâlnească alţi studenţi şi altă cultură”.