NUMARUL
207-208

Descifrări

Orizonturile omului politic Iurie Leancă

Reporter: editura April - 15 - 2015

Evoluţiile din ultimul timp din Republica Moldova l-au adus în centrul atenţiei generale pe fostul (până în februarie 2015) şef al guvernului de la Chişinău, diplomatul de carieră Iurie Leancă. Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu biografia sa, reamintim că Iurie Leancă, născut la Cimişlia, în stânga Prutului, în 1963, este absolvent al Institutului de Relaţii Internaţionale din Moscova. În 1989 a lucrat câteva luni la Ambasada sovietică din Bucureşti, iar din 1991 a fost încadrat în Ministerul de Externe al Republicii Moldova. După un stagiu de patru ani în SUA, în calitate de consilier diplomatic (1993-1997), într-o perioadă în care s-au pus bazele relaţiilor moldo-americane, a fost numit ambasador cu însărcinări speciale pentru integrare europeană. În 1998 a fost promovat în funcţia de viceministru, iar din 1999 în cea de prim-viceministru al Afacerilor Externe. Cariera sa în sfera diplomaţiei a fost întreruptă în 2001, odată cu venirea comuniştilor la putere, când liderul PCRM, Vladimir Voronin, a iniţiat o amplă campanie de epurare a persoanelor considerate nesigure din toate structurile guvernamentale şi instituţiile importante ale statului. Iurie Leancă a fost unul dintre tinerii demnitari epuraţi pe motiv că ar manifesta simpatii filoromâne.

În dialog cu cancelarul Angela Merkel.

În dialog cu cancelarul Angela Merkel

În primăvara anului 2013, pe fondul unei îndelungate crize politice marcată de certurile dintre liderii proeuropeni care ameninţau cu destrămarea AIE, Iurie Leancă devine soluţia „de avarie”, fiind nominalizat în funcţia de premier interimar în locul lui Vlad Filat, iar o lună mai târziu şi-a intrat în atribuţii depline ca şef al guvernului. Din acest moment încep să se acumuleze treptat o serie de divergenţe, manifestate mai întâi în surdină, apoi vizibile şi în spaţiul public, între noul premier şi Vlad Filat, ultimul rămas în poziţia de lider politic al Partidului Liberal Democrat. În noua postură de şef al cabinetului Alianţei pentru Integrare Europeană, cu o majoritate destul de subţire totuşi, Iurie Leancă dovedeşte echilibru şi moderaţie în acţiunile sale externe, ca şi în dialogul cu forţele politice interne. Acţionează pentru raporturi strânse cu România, iniţiind demersuri comune pentru susţinerea aspiraţiilor proeuropene ale Republicii Moldova. Îi îndeamnă pe liderii transnistreni să-şi adapteze viziunea la noile realităţi din regiune şi din Europa şi evită, pe cât posibil, un ton conflictual în dialogul cu Moscova, chiar şi atunci când, în vara anului 2014, preşedintele Vladimir Putin impune o serie de sancţiuni economice pentru a bloca apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană. În acest context, desfăşoară un dialog intensificat cu Occidentul, în primul rând cu SUA şi Germania, concomitent cu o sporire a sprijinului vestic pentru reformele economice şi reconstrucţia democratică a Republicii Moldova. Acţiunile premierului Iurie Leancă, neagreate zgomotos de comunişti şi de forţele proruse în general, nu s-au bucurat, din păcate, nici de o susţinere constantă şi fermă din partea propriilor aliaţi proeuropeni. Deşi în multe privinţe au viziuni apropiate, unele cerinţe excesive ale partenerilor din Partidul Liberal (Mihai Ghimpu), soldate cu ieşirea acestora de la guvernare, au slăbit considerabil poziţia executivului condus de Leancă. În plus, implicarea în afaceri dubioase a unora din partenerii de coaliţie şi manevrele acestora care au condus la jefuirea sistemului bancar sau la concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău în favoarea unor firme ruseşti, precum şi lipsa unor progrese consistente în reformarea justiţiei au slăbit treptat încrederea în Alianţa proeuropeană şi, implicit, în cabinetul condus de premierul Iurie Leancă. Deşi iniţial, pentru aplanarea crizei, unii dintre liderii politici ai partidelor din AIE (Vlad Filat, Marian Lupu, Vlad Plahotniuc) au făcut un pas înapoi, prin retragerea din funcţii guvernamentale sau parlamentare importante, prezenţa lor în fruntea listelor la alegerile generale din 30 noiembrie 2014 a indus în rândul electoratului sentimentul că guvernul Leancă şi premierul însuşi nu ar fi decât marionete manevrate de cei care controlează cu adevărat economia subterană şi afacerile ilicite, iar aceste percepţii au condus, în final, la o victorie doar la limită a partidelor proeuropene.

2

În dialog cu secretarul de stat John-Kerry.

În pofida persistenţei divergenţelor dintre liderii forţelor democrate, în prima etapă Iurie Leancă a acceptat propunerea de a se prezenta în Parlament cu o nouă echipă guvernamentală, respinsă însă, la 12 februarie a.c., de comunişti şi de liberali. Potrivit unor analişti de la Chişinău, rezultatul era de fapt unul ce putea fi anticipat, iar foştii colegi de coaliţie ar fi fost părtaşi la un joc în urma căruia l-au eliminat în mod deliberat pe Iurie Leancă din ecuaţie, lăsând cale liberă colaborării parlamentare cu Voronin. Apreciind că acordul cu PCRM reprezintă „un pas înapoi în parcursul european al Republicii Moldova” şi chiar o abandonare a obiectivului PLDM, care promitea electoratului o Moldovă europeană şi modernă „fără Voronin, fără comunişti”, Iurie Leancă a renunţat la calitatea de membru al partidului de guvernământ, dar şi la cea de deputat în Parlament şi a avansat ideea unui nou proiect politic de reformare şi modernizare a societăţii moldoveneşti. Proiectul are în centrul său crearea unui nou partid politic, denumit provizoriu Partidul Popular European, al cărui nucleu de bază, constituit în jurul lui Iurie Leancă, îl formează o serie de tineri afirmaţi în sfera diplomaţiei, printre care fostul vicepremier pentru reintegrare Eugen Carpov, doi viceminiştri ai Afacerilor Externe – Iulian Groza şi Valeriu Chiveri. În ultimele zile, grupului de iniţiativă li s-a alăturat şi cunoscutul analist politic Oazu Nantoi, fiind aşteptate şi alte personalităţi din cercurile politice, economice şi academice moldoveneşti.

Exceptând rezervele fireşti manifestate de liderii partidelor tradiţionale, proiectul avansat de Iurie Leancă a fost primit cu interes de o mare parte a societăţii civile, care consideră că acesta se adresează mai ales acelor tineri care vor să schimbe ceva, care nu vor să plece peste hotare şi pot aduce un suflu nou în viaţa politică. După cum afirmă o serie de sociologi, în societatea moldovenească s-au acumulat numeroase nemulţumiri, există multe aşteptări de schimbare a înfăţişării clasei politice, dominată de lideri în mare parte compromişi. Proiectul anunţat de Iurie Leancă se adresează în primul rând acestei mase tăcute şi în multe privinţe dezamăgite, care nu mai are încredere în politicieni şi în alegeri. Este vorba despre un proiect de asanare a societăţii moldoveneşti, a cărui construcţie va lua un anumit timp, cel puţin o legislatură, până la viitorul scrutin parlamentar, după cum susţin chiar iniţiatorii săi.

MT_logo_full_orizontal

În faţa crizei economico-sociale şi a gravelor provocări de securitate generate de evoluţiile din regiune, mai ales din Ucraina, fiecare dintre forţele politice moldoveneşti se arată preocupată de identificarea unor măsuri şi iniţiative menite să atragă preferinţele şi încrederea populaţiei. Desigur, un proiect de etapă poate fi considerat şi acordul convenit între Alianţa pentru o Moldovă Europeană şi PCRM. Acesta este însă un proiect bazat pe compromisuri între formaţiuni politice cu viziuni în multe privinţe diametral opuse, care pot răspunde nevoii de stabilitate pe o perioadă scurtă, de tranziţie, pentru depăşirea unor dificultăţi temporare. El nu răspunde însă unor necesităţi pe termen lung. Viitorul nu prea îndepărtat va confirma sau nu viabilitatea sa.

Dr. Ioan C. Popa


În organizarea Centrului Cultural „Vatra” şi a Ambasadei R. Moldova în România s-a desfăşurat o ceremonie prilejuită de lansarea proiectului „Descoperă brandul Republicii Moldova”, care a permis participanţilor din ambele ţări (oficiali din domeniile comerţului şi turismului, diplomaţi, ziarişti, reprezentanţi ai societăţii civile) să ia cunoştinţă de realizări recente şi de proiecte de viitor.