NUMARUL
207-208

Că e adevărat, că e poveste, nu ştim exact. Vă prezentăm doar ceea ce este sigur: o publicaţie, „Times New Roman”, relatează nenorocirea ce a căzut pe capul unui locuitor maghiar din Harghita. Mai exact, întâmplarea halucinantă s-a petrecut în municipiul Odorheiu Secuiesc, unde un localnic s-a trezit dimineaţă vorbind perfect în română, spre disperarea sa, limbă pe care în mod normal nu ar fi avut nici un motiv să o cunoască. „Când ne-am trezit şi mi-a spus «Bună dimineaţa» într-o limbă străină, vă jur că am început să urlu”, povesteşte soţia lui, indignată la culme. Aceasta a vrut să afle tâlcul vorbelor soţului ei. „Nici nu ştiam bine în ce limbă vorbeşte, am întrebat un absolvent de Litere şi ne-a zis că e o limbă veche, dispărută de veacuri de pe aceste meleaguri. Ca să ne putem înţelege cât de cât cu el, a trebuit să chemăm tocmai de la Braşov pe cineva care vorbeşte limba asta”, a rostit în gura mare femeia, ca s-o audă vecinii.

caricatura 1_800_765_800_765Bărbatul din Harghita era consternat de nenorocirea abătută asupra capului său. Nu înţelegea ce păcate a mai făcut de l-a lovit o asemenea pacoste. „Familia mea e aici de mult de tot şi neam de neamul meu nu a vorbit româneşte”, zice el. „Acum, că a căzut blestemul ăsta pe mine, nu mă mai înţeleg cu nimeni în tot judeţul ăsta, toţi mă evită ca pe un ciumat. Dar sufăr în fiecare zi: nu pricep ce se scrie pe stradă, nu pot cere măcar o pâine. Mă simt străin în ţara mea, vă jur”, a declarat omul, plângându-se, într-o română impecabilă de astă dată.

S-a prezentat de urgenţă la spital. Medicii au convocat un consiliu, dar nu i-a fost dată nici o explicaţie pentru starea sa. Nu i-a apărut nici o anomalie, ci doar un posibil deranjament stomacal. S-ar părea că situaţia se ameliorează, deoarece în acest zbucium al său, la medic a început să şi identifice câteva cuvinte româneşti.

Întrebat de un reporter de la „DUNA tv” cum de i s-a putut întâmpla aşa ceva, el a răspuns prompt: „Nem tudom”, într-o maghiară stricată.

Să vezi şi să nu crezi…

Carol Roman