NUMARUL
207-208

Editorial

Între „ante” şi „post”

Reporter: editura February - 3 - 2015

Din nou suntem puşi în faţa unei situaţii aparent absurde, când lipsa unor precauţii ante” (înainte) este urmată de dramatice ravagii doctrinare şi umane, „post”(după aceea). Va trebui să se recunoască oficial că atacurile teroriste de la Paris au lăsat în urmă şi au scos la lumină defecţiuni grave în sistemul de securitate al Franţei, până nu demult considerat a fi unul dintre cele mai eficiente din Europa şi din lume. Este evident că atât atacul de la 11 septembrie 2001, de la New York, cât şi cel recent de la Paris au fost îndreptate către inima civilizaţiei occidentale, două metropole deopotrivă universale şi naţionale, care simbolizează valori fundamentale ale occidentului. Din păcate, în ciuda a numeroase semne de recrudescenţă a mişcării teroriste, s-a dovedit că Europa nu este echipată, nu este pregătită şi nici măcar nu se afla în stare de alertă împotriva terorismului care seceră vieţi omeneşti neîngrădit.

carol romanTrăind într-o ţară europeană, este şi firesc să fim preocupaţi de concluzia ce a fost trasă de pe urma acelor evenimente tragice de la Paris, încă nedescifrate în totalitate. Pe bună dreptate, oricine s-ar putea întreba: ce au făcut serviciile secrete din Europa, care, după cum se cunoaşte vag, ar fi coordonate de o anume structură europeană, fără pronunţie evidentă, şi care s-au dovedit a fi ineficace.

Dacă ar fi să ne întoarcem la evenimetele tragice din acel 11 septembrie negru din SUA, vom aprecia astăzi, mai mult ca oricând, summul de măsuri extraordinare luate prompt: crearea Departamentului Securităţii Interne (Homeland Security), un serviciu supradezvoltat, cu 240.000 de mii de angajaţi şi 60 de miliarde buget anual şi extinderea fără precedent a rolului şi jurisdicţiei serviciilor de informaţii în combaterea şi prevenirea terorismului. Este evident că asemenea măsuri, raportate la nivelul capacităţilor financiare europene care derulează miliarde şi miliarde de euro, ar trebui să se întâmple şi în Franţa, în întreaga Uniune Europeană, mai cu seamă că, spre deosebire de amintitul eveniment din Statele Unite, unde autorii atacurilor au venit din afară, în cazul de la Paris (şi nu cu mult timp în urmă, de la Londra), aceştia provin din interior, fiind educaţi în Franţa şi radicalizaţi chiar pe continentul european, înainte de a participa în tabere teroriste din Orientul Mijlociu. Este foarte grav faptul că actuali cetăţeni francezi de provenienţă islamică îşi atacă propria ţară urmând asmuţiri străine. De aceea, pe bună dreptate, numeroşi oameni politici, alături de presă, preconizează realizarea de urgenţă a unei veritabile şi eficiente instituţii la nivel european, care să poată coordona informaţiile şi acţiunile menite să stăvilească orice atac terorist. În acest sens, au apărut şi opinii potrivit cărora ar trebui să ne aşteptăm la creşterea controalelor în interiorul graniţelor UE. Deunăzi, ministrul de Interne spaniol a declarat că Spania susţine revizuirea Tratatului Schengen pentru reintroducerea controalelor la frontierele interne, în anumite cazuri măsură ce este prevăzută în Tratat.

În ceea ce priveşte ţara noastră, directorul Serviciului Român de Informaţii menţionează necesitatea unor mijloace legale pentru identificarea tuturor factorilor de risc la adresa securităţii naţionale. În acest sens, factori de răspundere au analizat problemele securităţii la nivelui Uniunii Europene şi în zonele de interes strategic ale României, precum şi dezvoltarea capacităţilor de intervenţie, ţinând seama de nouă dimensiune a ameninţărilor teroriste. George Maior, directorul SRI informa într-un interviu acordat pentru „ziare.com” că face faţă valului de emigranţi, dintre care unii sunt suspecţi. „Am actionat strict în registrul preventiv şi ne-am îndeplinit misiunea. Nu au existat evenimente şi datorită unor acţiuni mai subtile, mai discrete, pe care le-am avut în vedere la nivelul SRI, inclusiv prin expulzări de persoane, nepermiterea accesului unor persoane suspectate de asemenea activităţi şi realizarea unui tablou informativ precis asupra riscurilor cu care ne confruntăm.”

De remarcat şi vizita făcută de doamna Victoria Nuland, adjunctul secretarului de stat al SUA, care, prezentând un Mesaj al Statelor Unite pentru România, le-a sugerat liderilor politici de la Bucureşti să adopte legile securităţii naţionale şi le-a cerut să continue lupta împotriva corupţiei. De asemeni, au fost menţionate preocupările comune pentru combaterea terorismului şi asigurarea securităţii naţionale. În acest cadru, oficialul american a susţinut adoptarea aşa-numitei legi „Big Brother” privind securitatea cibernetică, concomitent cu întârirea statului de drept.

Doar un „ante” puternic şi lucid ne poate feri de un „post” dramatic, destabilizator.

Carol Roman