NUMARUL
207-208

O sinteză a contribuţiei uneia dintre cele mai importante companii româneşti la evoluţia societăţii

sigla NIRO 20 de ani

„Este o companie care a înţeles că beneficiile economice nu reprezintă nimic dacă nu sunt completate armonios de proiecte sociale menite să îmbunătăţească viaţa comunităţii din care face parte. Toate aceste reuşite au fost dobândite respectând întotdeauna oamenii şi promisiunile făcute. Nicolae Dumitru, preşedinte NIRO.

Revista noastră a considerat încă de la înfiinţare că este de datoria sa să consemneze aspectele cu impact social desfăşurate de grupul de firme „NIRO”, companie care s-a implicat responsabil în viaţa socială, culturală, sportivă şi spirituală a societăţii.

Balcanii şi Europa” a realizat, în cei 15 ani de activitate, o panoramă a acţiunilor cu valenţe sociale ale unei companii româneşti – „NIRO Group” – care în 2014 împlineşte 20 de ani de la înfiinţarea primei firme din componenţa sa.

Semnare Parteneriat Primaria Sector 2

Semnare Parteneriat Primaria Sector 2

Motivat umanitar, „NIRO Group” a fost omniprezent în palierele sociale în care a fost nevoie stringentă de sprijin, sub deviza „Investind în oameni, investim în viitor”, pentru a fi aproape de oameni şi a-i putea ajuta. Revista a consemnat aprecierea unanimă de care s-a bucurat Parteneriatul public-privat cu primăria Sectorului 2 din Bucureşti, încheiat în anul 2006, un concept nou, ce integrează mediul de afaceri în viaţa comunităţii în care activează. Programul a inclus zeci de proiecte ale Programului de Responsabilizare Socială Corporatistă realizat de cei doi parteneri: Proiectul Sportiv „Mens sana in corpore sano”, cel recreativ intitulat „Spectacol de Vacanţă”, acordarea de Premii de excelenţă – cum ar fi „Arta nu are vârstă”, „Oscar pentru inteligenţă” etc. – aniversări ale cetăţenilor, programele de implicare socială „Cartier de cartier” şi „România Pitorească, proiecte educative care au inclus acordarea de burse de studii. „Parteneriatul reprezintă dorinţa de implicare a NIRO Group în activităţi care înseamnă un beneficiu pentru comunitatea locală în cadrul căreia funcţionăm. Orice companie are datoria morală de a întoarce comunităţii ajutorul pe care i l-a dat încă de la înfiinţare”, consideră dl. Nicolae Dumitru, preşedintele „NIRO Group”. În acest parteneriat, Grupul „NIRO” a investit până în prezent peste 1 milion de euro, arătam în paginile revistei.

În anul 2007, grupul de firme „NIRO” a fost sponsor și susţinător al eforturilor comune de renovare a spitalului de copii „Marie Curie”. Un alt moment de referinţă al implicării sociale a „NIRO Group” a fost sprijinul acordat sergentului în rezervă Daniel Porumb, în vârstă de 30 ani, rănit în cursul unei misiuni în Irak, în anul 2007, şi imobilizat la pat. Militarul a putut pleca în China, la Beijing, pentru un tratament de specialitate, „NIRO” asigurând financiar spitalizarea şi intervenţia medicală, cu suma de 35.000 de euro.

Nadia si sportive CSS2

Nadia si sportive CSS2

Revista a reflectat în paginile sale investiţia Grupului „NIRO” în sportul românesc, concretizată prin acordarea de sprijin material mai multor Federaţii şi premii în bani celor mai valoroşi sportivi români. În anul 2007, alături de Nadia Comăneci, „NIRO” a acordat zece burse pentru gimnastele de la Grupul Sportiv Şcolar nr. 2, din Bucureşti. Iar în anul 2008, „NIRO Investment Group” a fost sponsorul oficial al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, susţinând participarea echipei României la Jocurile Olimpice de la Beijing. Ulterior, Grupul a organizat un eveniment în cadrul căruia a premiat sportivii români medaliaţi la Jocurile Olimpice cu 10.000 euro medalia de aur, 5.000 euro medalia de argint şi 3.000 euro medalia de bronz. „Balcanii şi Europa” a consemnat faptul că „NIRO Investment” susţine mai multe discipline sportive, printre care canotajul, secţiile de volei şi rugby aparţinătoare clubului Dinamo, ca şi Federaţia de Popice şi Federaţia Română de Handbal. De asemeni, am abordat evenimentul prin care „NIRO Investment” devenea, în octombrie 2010, partener oficial al Federaţiei Române de Handbal, susţinând financiar cele două echipe naţionale, băieţi şi fete, seniori, în pregătirea şi participarea acestora la Turneul final al Campionatului European feminin din Danemarca şi Norvegia şi la turneul final al Campionatului Mondial masculin din Suedia. În paralel, tot în anul 2010, „NIRO Investment Group” a sprijinit înfiinţarea primului Institut privat de istorie din România.

În paginile revistei am relatat despre faptul că în 2011, urmare benefică a sprijinului financiar acordat de „NIRO”, handbalista Cristina Neagu aducea o performanţă excepţională handbalului românesc, câştigând „Balonul de Aur” şi fiind desemnată drept cea mai bună handbalistă a lumii. De altfel, în vara aceluiaşi an, „NIRO Investment Group” a oferit handbalistelor din „Naţională” un cec în valoare de 100.000 de euro, onorându-şi deviza de a premia performanţa. Suport financiar a primit în continuare şi ciclismul, „NIRO” fiind, de altfel, este cel mai vechi partener al Federaţiei Române de Ciclism şi Triatlon (din anul 1994). Pentru ataşamentul manifestat consecvent, timp de două decenii, faţă de acest sport tradiţional, Federaţia Română de Ciclism şi Triatlon a hotărât desemnarea ca Preşedinte de Onoare a d-lui Nicolae Dumitru.

as1Publicaţia a abordat şi implicarea „NIRO”, prin sponsorizări, în domeniul educaţiei. Am semnalat dotarea corespunzătoare a mai multor şcoli şi grădiniţe în anul 2011, prin donarea unui număr de 30 de calculatoare elevilor de la Şcoala nr. 62 şi Şcoala nr. 199, din Bucureşti, precum şi îmbrăcăminte şi jucării la Grădiniţa nr. 160. În acelaşi an, „NIRO Investment Group” dovedea solidaritate umană prin reacţia promptă de ajutorare a victimelor inundaţiilor. Grupul a suvenţionat chiar din primele zile ale calamităţilor trimiterea unor ajutoare, în valoare de 11.000 de euro. Exemplul Grupului a fost urmat de reacţia colectivă a oamenilor de afaceri din marele Complex Comercial „Dragonul Roşu”, din cadrul „NIRO Investment Group”, de Comunitatea Oamenilor de Afaceri Chinezi din Complexul Comercial şi de Asociaţia Culturală a Kurzilor şi Oamenilor de Afaceri Kurzi din România, care au organizat o campanie pentru strângerea de ajutoare.

În paginile revistei s-au regăsit şi acţiunile de sprijin ale „NIRO Investment Group” pentru Asociaţia „Ovidiu Rom”, care susţine introducerea copiilor în programele unor şcoli şi grădiniţe. În cadrul acestui parteneriat care a debutat în anul 2011, Grupul de firme condus de dl. Nicolae Dumitru s-a implicat în ajutorarea unui număr de 1.300 de copii săraci din 19 comunităţi aflate în 11 judeţe ale ţării. De asemeni, Grupul şi-a continuat eforturile de derulare a programului de şcolarizare „Fiecare copil în grădiniţă”, care a vizat, în timp, mii de copii lipsiţi de mijloace materiale din zeci de comunităţi, donând importante sume de bani. De exemplu, în calitate de sponsor tradiţional al Asociaţiei „Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Socială”, „NIRO Investment Group” a acordat sprijin material copiilor săraci de pe raza unor comune din judeţul Călăraşi.

În anul 2012, am publicat articole referitoare la faptul că „NIRO” s-a aflat din nou în primele rânduri ale ajutorării sinistraţilor, de data aceasta victime ale unor zăpezi devastatoare. Atunci, Complexul Comercial „Dragonul Roşu”, alăturându-se Ambasadei R.P. Chineze şi Comunităţii oamenilor de afaceri chinezi, a luat parte la o serie de acţiuni de strângere a numeroase articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte şi a unor sume de bani cu care au fost cumpărate produse alimentare neperisabile. Datorită contribuţiei comercianţilor chinezi, turci, kurzi şi români care au făcut donaţii, au fost colectate circa 20.000 de euro şi mărfuri în valoare de aproximativ 30.000 de euro. În acelaşi areal al implicării sociale a Grupului „NIRO”, „Balcanii şi Europa” a reflectat sprijinul primit în anul 2012 de Asociaţia „Şansa ta”, pentru proiectul „Zâmbetul din cutie”, în cadrul căruia peste 5.000 de copii dintre cei mai nevoiaşi din 25 de sate şi comune au primit daruri de Crăciun. Am menţionat totodată faptul că, pe parcursul anilor, preşedintele grupului de firme „NIRO”, dl. Nicolae Dumitru, împreună cu întreg consiliul de administraţie, a contribuit cu importante sume de bani la renovarea unor şcoli în Bucureşti şi judeţul Ilfov.

Lansare Carte

Lansare Carte

Activitatea „NIRO Investment Group” în viaţa societăţii româneşti are şi o semnificativă componentă culturală şi spirituală. „Balcanii şi Europa” a consemnat sponsorizarea editării de cărţi, organizării de expoziţii de pictură şi sculptură sau finanţarea de proiecte de cercetare pe termen lung în diferite domenii. Am relatat despre faptul că Editura „Balcanii şi Europa”, din cadrul „NIRO Group”, a publicat lucrări importante, precum „Istoria vie a comunităţilor româneşti de pretutindeni”, „Parteneriatul public-privat şi valenţele sale sociale”, „Oameni, umbre si fantome – o viaţă printre ziare” sau „Elite rome”. De asemeni, a fost posibilă apariţia unor lucrări ştiinţifice, cum este volumul „Şcoala Zeilor”, de Stefano Elio D’Anna, editat sub egida „European School of Economics”. Tot „NIRO” a acordat sprijin financiar, prin premiere, unor apariţii editoriale importante ale anului 2011, editate de „Fundaţia Culturală Magazin Istoric”. „Balcanii şi Europa” a punctat în paginile sale şi tipărirea, cu sprijinul „NIRO”, a unui impresionant tom intitulat „Istoria Chinei şi a civilizaţiei chineze – România şi China”.

IMG_5217Pe lista numeroaselor sponsorizări acordate de „NIRO” se află şi dezbaterea „Despre ideea naţională”, organizată de Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI), la Academia Română, Festivalul Internaţional de Film „B-EST”, ediţia a V-a, finanţarea Premiilor Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă, Premiile Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti şi Premiile anuale oferite de revista „Balcanii şi Europa” unor prestigioase personalităţi din viaţa politică, economică şi culturală. „NIRO” a fost, totodată, de-a lungul anilor, sponsor oficial al Olimpiadelor de Limba Romă şi Istoria, Cultura şi Civilizaţia Romilor, organizate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, împreună cu Centrul de Studii Rome.

Biserica Visarion

Biserica Visarion

În paginile noastre am reflectat şi sprijinul acordat de Grupul „NIRO” pentru lăcaşele de cult. De implicarea discretă a „NIRO” în îmbunătăţirea activităţii bisericilor au beneficiat Arhiepiscopia Bucureştilor, biserica „Sf. Visarion”, Parohia „Vatra Luminoasă” Biserica „Sf. Vineri”, din cartierul Drumul Taberei sau biserica din localitatea Malul Spart.