NUMARUL
207-208

Semnal editorial

„De ce n-a ajuns Bulă preşedinte”

Reporter: editura September - 19 - 2014

Unul dintre evenimentele editoriale aşteptate ale toamnei s-a desfăşurat în sediul librăriei bucureştene „Mihail Sadoveanu”: lansarea cărţii „De ce n-a ajuns Bulă preşedinte” (cea de-a 30-a lansată în această librărie), a cunoscutului publicist, jurnalist şi director de publicaţii Carol Roman.

lansare C. Roman

În prezenţa apropiaţilor – unii dintre domniile lor nume cunoscute ale vieţii publice româneşti – autorul a devoalat unele dintre resorturile interne care au stat la baza concepţiei acestui nou volum, ce aduce o notă specială colecţiei atât de bogate de cărţi semnate Carol Roman: „Istoria îi era potrivnică lui Bulă: toată echipa prezidenţială ce purta bijuteria «escu» în nume nu îl agrea, deoarece nu era unul de-al lor, adică politician de carieră cu catastif onorabil, ci doar un venetic oarecare. Aşa că şi-a amânat înscăunarea pentru mai târziu, când va deveni Bulescu. Să aşteptăm tihniţi acele timpuri, când ne va fi bine cu adevărat… ”.

Prezentă la lansarea cărţii, Prof. Dr. Zoe Petre, reputat istoric, a subliniat originalitatea volumului, care îl propulsează pe unul dintre personajele intrate de mult în conştiinţa publică românească direct în cea mai strictă actualitate: „Colaborarea mea cu dl. Roman se desfăşoară în termenii cei mai serioşi, fiind legată de politica balcanică. Eu cred că Bulă trebuie preţuit mai degrabă ca un medicament decât ca un erou. Bulă este un patrimoniu naţional şi de aceea consider că nici nu trebuie să devină preşedinte. Adevăratul patrimoniu naţional este peren, în timp ce preşedinţii, prin definiţie, sunt trecători”.

La rândul său, criticul, istoricul literar şi profesorul de literatură română Ştefan Cazimir a accentuat faptul că Bulă „ridică o problemă de sociologie literară”. Subliniind că acest personaj, ca şi „Mitică” al lui Caragiale, aparţine folclorului citadin, Ştefan Cazimir şi-a concentrat discursul pe valoarea sa de rezistenţă prin umor: „Bulă reprezintă o formă a acestei rezistenţe. Cartea d-lui Roman este o intenţie de a-l resuscita, pentru a doua oară, prima fiind «Bulă, mon amour». Această a doua carte poate fi încadrată în categoria volumului picaresc, întrucât Bulă este un personaj care străbate diverse medii şi se confruntă cu situaţii ale actualităţii. Dacă va ajunge sau nu preşedinte, este o altă problemă…”.

O sinteză asupra cărţii lui Carol Roman a oferit şi scriitorul şi istoricul Eugen Uricaru. Fostul preşedinte al Uniunii Scriitorilor s-a oprit asupra faptului că Bulă este un personaj care vine în prelungirea altora asemănătoare, ca Nastratin Hogea sau Păcală, şi este mai prezent ca oricând, prin nenumăratele sale feţe: „Bulă este de fapt o situaţie multiplicată. Am citit această carte cu mare interes, căutând sensul ei, întrucât dl. Carol Roman nu este un om care să culeagă folclor, ci este un om care creează, care generează idei. Iar sensul pe care l-am găsit stă într-un cuvânt: de ce n-a ajuns Bulă preşedinte încă. Ziarist cu un talent literar deosebit, dl. Roman acordă o mare atenţie fenomenelor sociale. Toate întâmplările din carte sunt selectate şi dau o imagine asupra societăţii în care trăim. Aproape că nu este o carte de umor, ci una de anatomie – nemiloasă – a realităţii în care ne aflăm”.

O radiografie a mesajului cărţii lui Carol Roman a oferit şi scriitorul, poetul şi jurnalistul Ştefan Mitroi, care a dorit să se oprească asupra „performanţei autorului de a-l fi adus înapoi pe Bulă”, precum şi a ceea ce a numit „un act de curaj” de a-l pune faţă în faţă cu personaje ale momentului. „Dacă Bulă nu a ajuns preşedinte, este din cauza densităţii de… Dorel. Este o carte plină de satiră”, a conchis Ştefan Mitroi.

Nu în ultimul rând, jurnalistul şi caricaturistul Octavian Andronic a dat o notă cu totul specială evenimentului, tocmai din perspectiva binecunoscutelor sale caricaturi şi a legăturii lor cu volumul lansat: „Găsind cu câteva luni în urmă nişte caricaturi mai vechi, i le-am dat lui Carol Roman, care a scris în jurul fiecăreia dintre ele. Am dus produsul realizat la o editură. De fapt, aceasta este cartea mea şi se numeşte «de ce a ajuns Bulă preşedinte». Am convenit cu dl. Roman ca ea să fie lansată sub acoperire…”.

Este demn de menţionat faptul că precedenta carte a lui Carol Roman – „Debut în ceaţă” – a fost evocarea literară a începuturilor sale de ziarist. Trecând lejer la un volum ironic şi satiric, care-l „petrece” pe Bulă în situaţii de cea mai mare actualitate, cel considerat unamim drept „decanul de vârstă al presei româneşti” îşi demonstrează din nou versatilitatea condeiului şi surprinde a mia oară.