
Dintr-un unghi optimist…
Editorial
În numărul trecut al publicaţiei noastre consemnam un fapt important petrecut la începutul acestui an: ridicarea ultimilor restricţii în ceea ce priveşte libertatea de circulaţie a lucrătorilor din România şi Bulgaria, ceea ce, în nici un fel, nu poate fi socotit a fi fost făcută o favoare. Aceasta însemna că orice limitări ori restrângeri ale dreptului de a circula liber, de a munci, au fost abrogate. Din păcate, oficialităţi britanice, aflate în plină campanie electorală, au anunţat că intenţionează să adopte o nouă linie dură (de către guvernul de la Londra), în problema imigraţiei provenite din state ale Uniunii Europene. O legislaţie proprie Angliei ar prevede că doar imigranţii proveniţi din ţări dezvoltate s-ar bucura de dreptul la muncă, în timp ce toţi ceilalţi veniţi din state mai sărace ar fi supuşi unor restricţii. Cu alte cuvinte, pe piaţa muncii accesul s-ar face în Marea Britanie printr-o lege ce ar cuprinde măsuri restrictive pentru imigranţii proveniţi din România şi Bulgaria.
Si totuşi lucrurile trebuiesc interpretate în mod diferit: aproape 80% dintre cetăţenii Regatului Unit se pronunţă a fi favorabili primirii de migranţi din România şi Bulgaria care muncesc şi plătesc taxe, învaţă limba şi deprind obieciurile. De altfel, chiar şi oficial se cunoaşte nevoia forţei de muncă calificate în inginerie, IT, medicină, contabilitate şi multe altele, ori mulţi dintre cei ce vin să muncească în Anglia au aceste calificări. Şi încă un element sustenabil: cei mai mulţi dintre români îşi văd de treabă, sunt apreciaţi şi colaborează bine cu societatea insulară. Lucrătorii mobili sunt complementari celor din ţara gazdă – cu alte cuvinte, ei nu iau locurile de muncă destinate lucrătorilor din respectiva ţară.
O declaraţie făcută de către Nick Clegg, vicepremier al Marii Britanii este concludentă pentru felul în care imiganţii europeni au avut, prin taxe, o contribuţie netă la economia britanică de 22 miliarde lire sterline între anii 2001-2010 „Sistemul Naţional de Sănătate s-ar prăbuşi peste noapte dacă am tăia punţile”, a declarat demnitarul.
Suntem convinşi că reaşezările ce sunt pe cale de a fi stabilite în Uniunea Europeană vor aduce o reglementare firească şi acestei probleme, reconfirmând ridicarea ultimilor restricţii în ceea ce priveşte libertatea de circulaţie a lucrătorilor din România şi Bulgaria, consfinţită la începutul anului 2014, fără vreo clauză care să împiedice traducerea în viaţă a normativelor fireşti care conduc piaţa muncii din Europa.
Carol Roman