NUMARUL
207-208

Vara în Balcani

Vara în Balcani

Reporter: editura July - 19 - 2014

Interviu

O destinaţie atrăgătoare

E.S. Sami Shiba, ambasadorul Albaniei la Bucureşti

E.S. Sami Shiba, ambasadorul Albaniei la Bucureşti

Într-un interviu acordat revistei noastre, E.S. Sami Shiba, ambasadorul Albaniei la Bucureşti, ne–a vorbit despre eforturile depuse de autorităţile albaneze în susţinerea turismului.

– Care ar fi valorile şi resursele turistice pe care se bazează Albania în încercarea de a atrage cât mai mulţi turişti?

– Una dintre priorităţile noastre este să prezentăm valorile şi resursele turistice şi culturale ale Albaniei. Amintesc că potenţialul turistic al zonelor de coastă şi al celor montane este unic. Poziţia sa geografică şi climatul dulce fac din Albania un loc special în Europa. An de an, a crescut numărul de cetăţeni străini care ne vizitează ţara, astfel încât, în 2013, s-a ajuns la peste 4,3 milioane de turişti.

Alături de turismul munte–mare, pe circuitul turismului cultural – istoric şi turismului montan se află litoralul albanez, cu o lungime de 450 de kilometri, cu multe golfuri ce au un excelent potenţial turistic marin, constituindu-se în principala atracţie turistică a ţării. Plajele cu nisip fin, mărginite de pini, se întind atât pe malurile Marii Adriatice, cât şi pe cele ale Mării Ionice. Turiştii veniţi la noi apreciază faptul că Albania posedă şi resurse importante pentru dezvoltarea turismului montan. Alpii Albanezi în nord, lanţurile montane de-a lungul Mării Ionice – Kruje, Berat, Elbasan – oferă reale oportunităţi pe tot timpul anului, datorită climatului plăcut. În regiunile montane, Albania este apreciată puternic şi pune la dispoziţia turiştilor case tradiţionale de vacanţă, ce îmbină tradiţia muntelui cu cea culturală.

1Vârfurile de pe Traseul Balcanilor, ce aparţin graniţei regiunii alpine dintre Albania, Kosovo şi Muntenegru, reprezintă o destinaţie tot mai apreciată. Transnaţionalul „Traseu al Crestelor Balcanice”, ce urcă mai sus de 2.300 de metri, a oferit şi în acest an vizitatorilor o experienţă unică într-una dintre cele mai sălbatice şi spectaculoase regiuni montane din Balcanii de Vest. De altfel, „Traseul Crestelor Balcanice” este deja o destinaţie de faimă; în luna martie a.c., un articol publicat în „New York Times” a evidenţiat frumuseţea şi potenţialul acestei destinaţii, iar Consiliul Mondial al Turismului şi Călătoriilor (WTTC) i-a acordat, în cadrul reuniunii de la Abu Dhabi, premiul întâi la categoria „Managementul Destinaţiilor”.

Mulţi dintre oaspeţii din acest an se reîntorc pe meleagurile noastre, deoarece Albania deţine o bogată moştenire culturală şi istorică, aflată astăzi în patrimoniul mondial UNESCO, sub o protecţie specială.

Saranda beach-AlbaniaButrint, situat în sudul Albaniei, este unul dintre siturile arheologice cu o valoare excepţională, fiind deja inclus în partimoniul mondial UNESCO. Oraşe cu o lungă şi bogată istorie, precum Berat şi Gjirokastra, parte din acelaşi patrimoniu UNESCO, nu numai că aduc o valoare unică acestuia, dar reprezintă o încântare pentru oricare dintre vizitatori. De asemenea, Apollonia, Antigonea, Voskopoja sunt martore ale unui trecut cultural semnificativ, având un major potenţial arheologic.

– Cum sprijină autorităţile albaneze dezvoltarea turismului?

– Autorităţile albaneze s-au implicat într-o muncă susţinută pentru a întări activităţile ce guvernează turismul, investiţiile străine, siguranţa turistului etc. Guvernul albanez lucrează cu determinare la infrastructura rutieră, pentru a construi o modernă reţea rutieră care să faciliteze deplasarea pe întreg teritoriul a cetăţenilor săi, a vizitatorilor şi a investitorilor străini. Este de apreciat atenţia specială acordată prezentării turismului albanez la diferitele târguri internaţionale de turism, în multe ţări. De asemenea, în viitorul apropiat, se are în vedere şi participarea la alte reuniuni dedicate turismului.