NUMARUL
207-208

Gând şi suflet

Renaşterea pământurilor dacice

Reporter: editura June - 15 - 2014

Emil Părău, un om de afaceri care şi-a petrecut copilăria pe dealurile fermecate ale unui cătun din Munţii Apuseni (Burtuca, astăzi Roşia), şi-a îndreptat privirile asupra acestor locuri şi a cumpărat satul natal, din dorinţa de a reînvia tradiţiile unui ţinut de basm…

Schitul din Straja

Schitul din Straja

Aflat aproape de graniţa cu judeţul Alba, satul hunedorean Roşia, din Munţii Metaliferi, este aproape inaccesibil pentru neiniţiaţi. Cătunul a început să se golească în anii ’80. Cu o excepţie, toate proprietăţile din sat îi aparţin astăzi lui Emil Părău, un om de afaceri născut pe aceste meleaguri, care, în ultimii ani, a cumpărat în jur de 300 de hectare de pământ în Roşia.

Cine este Emil Părău şi de ce a făcut acest gest? Este un apreciat om de afaceri din Valea Jiului, cunoscut pentru faptele sale de binefacere, patron care a oferit sute de locuri de muncă în ţinut şi a ajutat numeroşi nevoiaşi (cele 700 de familii ne­voiaşe din Lupeni pe care le ajută cu lemne în fie­care iar­nă sunt doar un exemplu). A botezat zeci de copii şi a ctitorit biserici. Este de notorietate, de pildă, faptul că „Drumul Crucii” din Straja, care reuneşte în fiecare an mii de pelerini, a fost iniţiat de Emil Părău, cel care a finanţat construirea schitului şi a monumentelor religioase din această staţiune. Şi nu doar a acestora – investiţiile omului de afaceri în instalaţiile de schi de aci au continuat chiar şi în vremuri grele şi au umplut Straja de iubitori ai sporturilor de iarnă.

Emil Părău în pragul casei bătrâneşti

Emil Părău în pragul casei bătrâneşti

Emil Părău este acea combinaţie rară între succes şi modestie. Are afaceri în turism, industria lemnului şi servicii, însă o bună parte din avuţia sa se duce în fiecare an pentru cazuri sociale. În acest spirit şi-a educat şi cei doi băieţi, astfel că nimeni din familie nu etalează bogăţie. În afaceri, nu mi-am propus niciodată să agonisesc nu ştiu câte averi, mă mulţu­mesc cu un trai decent, iar cu ce câştig în plus prefer să-i ajut pe alţii ori să dau la mânăstiri şi biserici”, spune Emil Părău. Apoi, într-o zi, s-a aflat despre faptul că şi-a cumpărat satul natal, devenit pustiu. „Am pus mult suflet, dar nu am simţit când am cumpărat satul, pentru că a fost în decursul anilor”, povesteşte omul de afaceri. Astfel, 116 proprietăţi (peste 250 de hectare) au începu să revină încet la viaţă. Pas cu pas, Emil Părău schimbă faţa acestui loc uitat de lume. A renovat gospodării, a curăţat terenuri, a înfiinţat o stână şi a început să cultive produse ecologice. Totul pentru a reînvia tradiţiile de odinioară.

parauAcest român visează ca într-o zi micul cătun din munţii moţilor să devină staţiune turistică, o oază în care oaspeţii să nu mai cunoască tumultuoasa lume modernă şi să se întoarcă la origini: „Pentru început, o să fac zece case în satul turistic. Vreau să fie o întoarcere în timp. Fiecare casă are o poveste, iar turiştii o pot afla. Vreau ca turistul, când intră în cămară, să găsească tot ce exista în sat pe vremuri. Să aibă carne la garniţă, castraveţii la murat, butoiul cu ţuică, toate produsele tradiţionale. Să mănânce roşia, dimineaţa, din grădina casei. O să aibă oi în ogradă, o să meargă la secerat, va vedea cum se trăia odinioară. Turiştii se vor gospodări singuri şi, cel mai important, vor avea posibilitatea de a se apropia unii de alţii”. Omul de afaceri îşi doreşte să vadă satul plin şi viu, cu oameni îmbrăcaţi în straie tradiţionale, care trăiesc în comuniune cu natura şi se adună la acţiuni comune care să-i apropie, la clacă şi şezători sau cum s-or fi numit în ziua de astăzi. Pe lângă legătura strânsă, de suflet, cu acest loc, Emil Părău vorbeşte şi despre energia acestor spaţii dacice, pe care o resimt şi străinii care ajung aici.

Sunt toate acestea năzuinţe îndepărtate? Ceea ce a făcut până acum omul de afaceri Emil Părău într-o zonă clasificată ca defavorizată demonstrează că nimic nu este imposibil. România profundă, de o netăgăduită frumuseţe, poate reînvia atunci când oameni de nădejde, români ce provin din locuri străbune îşi orientează o parte din avuţie şi odată cu ea şi o părticică din sufletul lor spre lucrurile perene.

Roxana Istudor

Eu în locul ăsta mă încarc. Sunt pământuri dacice, cu putere, pământuri de strămoşi”.