NUMARUL
207-208

La ICR Tel Aviv

O aniversare de prestigiu

Reporter: editura June - 15 - 2014
Gina Pana

Gina Pana

Citim într-o revistă pusă la dispoziţia călătorilor, în avionul ce ne poartă înspre Tel Aviv: „Însoritul Tel Aviv nu-şi dezminte nici în această primăvară renumele de metropolă culturală. Institutul Cultural Român de la Tel Aviv în parteneriat cu Opera Naţională Israeliană vă invită pe parcursul lunii aprilie 2014 să va bucuraţi de reprezentaţiile spectacolului de operă «Povestirile lui Hoffman», pus în scenă de un regizor german şi care reuneşte în roluri principale artişti din România, Franţa, Italia, Rusia, SUA, Argentina, Africa de Sud şi Israel. Inţiativa face parte din seria evenimentelor care marchează 10 ani de la înfiinţarea ICR Tel Aviv”.

Din acest punct pornim şi interviul redacţiei noastre cu dr. Gina Pană, director al ICR Tel Aviv.

– Presa israeliană a apreciat, adesea, acțiunile și evenimentele organizate de Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, aflat în cel de-al 10-lea an de existență…

Concert dedicat Zilei Naţionale a României

Concert dedicat Zilei Naţionale a României

– Ne-am câștigat un loc distinct în peisajul cultural israelian, prin eforturile susținute ale unei echipe extrem de dedicată misiunii sale, de promovare și creștere a vizibilității valorilor culturale româneşti. Realizările acestui institut pot fi cu ușurință cuantificate prin afluența publicului, prin numărul și calitatea evenimentelor realizate în tot acest timp, prin frecventele referiri din presa israeliană și, nu în ultimul rând, prin încrederea de care ne bucurăm din partea operatorilor culturali cu care colaborăm. Trebuie spus că provocările care ne-au stat în față din punct de vedere artistic nu au fost puține, și nici ușoare. Israelul se remarcă printr-o mare diversitate culturală și prin creații originale în domenii reprezentative, artiștii acestei țări fiind în pas cu cele mai noi trenduri occidentale sau, de multe ori, înaintea acestora.

La Universitatea Ben Gurion, vizitatori la expo-conferinţa „ Eu sunt român”

La Universitatea Ben Gurion, vizitatori la expo-conferinţa „ Eu sunt român”

Acesta este, în mare, contextul în care ICR Tel Aviv trebuie să activeze: un mediu cultural extrem de dinamic, în care evenimentele culturale sunt omniprezente. Strategia noastră de a atrage publicul israelian către cultura română s-a concentrat pe două mari direcții: derularea unui program variat și alert, prin care am pătruns în toate domeniile: literatură, muzică, dans, arte vizuale, film, teatru, conferințe, workshop-uri, cursuri de limbă română, și crearea unor parteneriate importante cu instituții și cu personalități culturale de marcă din Israel. Linia pe care am mers – aceea de a da posibilitate oamenilor de cultură din cele două țări de a se cunoaște reciproc, de a fi împreună în proiecte comune, a oferit un plus de vizibilitate activității noastre, reușind astfel să fidelizăm un public nefamiliarizat, inițial, cu cultura română. Majoritatea celor 600 de evenimente organizate de ICR Tel Aviv în 10 ani de activitate, fie că a fost vorba de conferințe internaționale, concerte, expoziții, ateliere de traducere, spectacole de teatru ale unor autori români în traducere ebraică, a fost realizată în parteneriat cu instituții israeliene și, dată fiind calitatea producțiilor noastre artistice, a beneficiat de co-finanțări din partea acestora. Permiteți-mi să vă dau un singur exemplu: ca urmare a proiectului „Eu sunt Român: ruta București – Tel Aviv” organizat de institutul nostru la Universitatea Ben Gurion din Beer Sheva în anul 2011, în curricula cursului de „Istoria Artei” a acestei universități a fost introdus un capitol dedicat artelor vizuale și culturii din România.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Grupul „Albaştrii”, la festivalul de dans de la Karmel

Aș dori, de asemenea, să amintesc faptul că ICR Tel Aviv a participat la numeroase proiecte internaționale alături de alte institute sau departamente culturale ale unor ambasade acreditate în Israel, cum ar fi recentul festival internațional de filme restaurate „Another Look”, sub egida EUNIC, în care au fost prezentate 13 filme europene, sau proiectul „Common Roots”, design din Europa Centrală și de Est, care a cuprins o selecție de creații ale unor designeri din 10 țări central și est-europene. Unul dintre proiectele noastre extrem de importante a fost promovarea unor tineri artiști lirici pe scenele israeliene, în colaborare cu Opera Națională din Tel Aviv, cu Filarmonica din Ierusalim și Orchestra simfonică din Haifa. În ultimii 3 ani, tenori, baritoni sau soprane din România au interpretat roluri principale în coproducții internaționale de mare succes. Spectacolele în care au evoluat artiștii români au fost vizionate de zeci de mii de spectatori. Articolele apărute în mass media israeliene au fost laudative, școala interpretativă românească bucurându-se în acest moment de o cotă deosebit de înaltă în Israel, în contextul în care aici evoluează renumiţi artiști lirici din Rusia, Italia, SUA, Franța, Germania ș.a. Mai amintesc de expoziţia de artă modernă cu titlul „Artişti evrei de avangardă din România”, realizată de Muzeul Israel și de Muzeul de Istorie a Evreilor din Amsterdam, în colaborare cu ICR Tel Aviv. Expoziția, deschisă inițial pentru 3 luni a fost prelungită, la cererea vizitatorilor, până în luna aprilie a anului 2012 și a cuprins 90 de lucrări semnate de artişti evrei de renume internațional din România, printre care: Tristan Tzara, Marcel Iancu, Victor Brauner, M. H. Maxy ş.a. Conform estimărilor făcute de Muzeul Israel, expoziția a fost vizitată de aproximativ 550.000 de persoane.

Desigur, în acest moment aniversar este foarte greu să alegem doar câteva exemple pentru a ilustra bogata noastră activitate dar, pentru ca am luat drept referință numărul de spectatori prezenți la un eveniment sau altul, nu putem să nu amintim Târgul Internațional de Arte și Meșteșuguri organizat anual la Ierusalim. Prin intermediul ICR Tel Aviv arta tradițională românească este prezentă la fiecare ediție, cu spectacole folclorice, demonstraţii de meşteşuguri tradiționale, precum și cu standuri cu obiecte de artă populară din diverse zone ale țării. Târgul este vizitat anual de peste 100.000 de persoane și reprezintă o oportunitate specială de promovare a culturii tradiționale și a turismului rural din România.

Corul Filarmonicii Transilvania, pe scena israeliană

Corul Filarmonicii Transilvania, pe scena israeliană

– Ce acțiuni importante aţi mai cuprins în programul aniversar dedicat deceniului de activitate al ICR Tel Aviv?

-Mă voi referi mai întâi la elevii și studenții israelieni. În data de 15 mai am oferit Școlii Israeliene de Balet din Tel Aviv, dar și publicului larg, două reprezentații cu spectacolul „Magazinul de Păpuși”, susținut de Școala de Balet „Studio M” a Operei Naționale din București. Evenimentul a fost deschis de Ido Tadmor, directorul artistic al Companiei de Balet Israelian, care a subliniat importanţa colaborării Şcolii Israeliene de Balet cu ICR Tel Aviv şi cu Şcoala de Balet „Studio M” – Opera Naţională Română din Bucureşti, pentru promovarea baletului pentru copii, în contextul schimbului cultural dintre România şi Israel.

Mai putem menționa simpozionul Jewish-Romanian Architects in Bucharest of the Interwar Period, în colaborare cu Institutul Technion din Haifa, colocviul internațional Tombstones Tell Stories: Sepulchral Art in Romania, invitat special din România fiind dr. Paula Popoiu, director general al Muzeului Satului din București. Evenimentul a fost realizat în colaborare cu Departamentul de Artă Iudaică – Facultatea de Studii Iudaice din cadrul Universităţii Bar Ilan, și s-a adresat studenţilor de la licenţă, masterat şi doctorat din cadrul acestei univeristăți. Un alt proiect academic de maxim impact a fost conferința susținută de criticul de teatru dr. Octavian Saiu la Universitatea din Tel Aviv, cu tema The Theater of the Absurd, as a Moral Response to the Nazi Ideology. The cases of Samuel Beckett and Eugene Ionesco, urmată de un master-class despre teatrul absurdului în România în perioada comunistă şi postcomunistă.

Ceea ce trebuie însă subliniat este faptul că toate evenimentele propuse vizează marcarea importanței ICR Tel Aviv pe scena culturală israeliană și evidențierea aportului adus de institutul nostru la dinamizarea, mobilitatea și diversitatea actului cultural din țara de reședință. Astfel, în domeniul filmului am derulat programul „Filme românești în cinematecile din Israel”, în parteneriat cu cinematecile din Tel Aviv, Ierusalim, Haifa și Holon. Filme românești au fost sau vor fi prezente și în festivaluri internaționale din Israel, precum Festivalul de Film de Artă EPOS, Festivalul de Film Studenţesc de la Tel Aviv, Festivalurile de Film de la Ierusalim și Haifa, ș.a. În cadrul acestor festivaluri prilejuim și întâlnirea publicului cu regizori, actori și producători în sesiuni de master-class sau de dialoguri cu publicul.

Teatrul românesc este un alt domeniu reprezentat în acest an la cel mai înalt nivel; evenimentul anului va fi prezența Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova cu spectacolul „O furtună”, regia Silviu Purcărete la Festivalul Internațional de Teatru „Shakespeare” organizat de Teatrul Cameri din Tel Aviv.

Important de menționat sunt de asemenea evenimentele organizate sub egida Ministerului de Externe Român, în parteneriat cu Ambasada României în Israel, primele din această serie fiind, în acest an, Festivalul Francofoniei și celebrarea Zilei Europei la Universitățile din Ierusalim și Haifa. În acest context ţin să subliniez colaborarea foarte bună pe care o avem cu organizațiile evreilor originari din România, implicit cu personalitățile artistice și academice provenind din rândul acestei comunități.

Permiteți-mi să mulțumesc, împreună cu actuala echipă a ICR Tel Aviv, celor care ne-au precedat în activitatea noastră în cadrul acestui institut, precum și colegilor din Centrala MAE și ICR pentru înțelegerea și susținerea acordate. Mulțumim de asemenea Revistei ”Balcanii și Europa” pentru interesul și atenția manifestate față de activitatea Institutului Cultural Român de la Tel Aviv.

Carol Roman