NUMARUL
207-208

1.Trento-film-festivalMăsurile de austeritate economică luate şi în Balcani au dus la o efervescenţă politică urmată de mari agitaţii sociale. Nici spaţiul cultural grecesc nu a fost ferit de fenomene neobişnuite. Unul dintre acestea este apariţia unei mişcări artistice neobişnuite pentru această ţară, anume arta stradală. Zidurile clădirilor din Atena şi din alte mari oraşe, îndeosebi Salonic şi Patras, au fost acoperite de uriaşe graffiti, lucrări de artă murală adaptate momentului. Practic, este vorba despre imagini şi sloganuri cu tentă politică, protestatare, realizate într-o manieră neobişnuită, mari pete de culoare sumbră, predominând negrul, albastrul închis ori roşul, cu scene simbolice şi texte de genul Adevăratul terorist este telejurnalul de la ora 8! ”. Unul dintre artiştii creatori de artă stradală, cunoscut sub numele Pol, declara: „Un zid curat ascunde o conştiinţă murdară!”. Paradoxal pentru o ţară unde zidurile albe sunt caracteristica inconfundabilă, recunoscută pe plan mondial. Tot criza economică din Grecia a inspirat un succes cinematografic, recunoscut ca atare şi la Festivalul Internaţional de Film din Trento (Italia), anume „Covrigarul”, realizat de Dimitris Koutsibasakos, în care dezastrul economic este descris din perspectiva unui vânzător ambulant de covrigi care îşi vinde marfa în satele de munte.

2.Metabolism_afis. jpgPare-se că arta cinematografică din Balcani se află în centrul atenţiei, filmele realizate de cineaştii din zonă fiind remarcate la marile festivaluri. Românul Corneliu Porumboiu este deja un invitat de prestigiu la manifestări cum sunt cele de la Locarno, Sarajevo sau Trieste, unde a prezentat ultima sa creaţie, „Când se lasă seara în Bucureşti”, sau „Metabolism”, un film care în mod cert se află în faţa unei lungi cariere de succes. Din Bosnia îşi face loc pe ecranele internaţionale un film foarte apreciat, intitulat „Sărbătoarea”, în care ni se povesteşte despre un sat de munte potopit de zăpezi, în care mai locuiesc doar două persoane, un bărbat şi mama sa. Iar bărbatul îşi imaginează că este un cunoscut prezentator de televiziune… Filmul realizat de Dajan Javoruc a fost deja remarcat la Festivalul de la Trieste. Tot acolo a fost prezentat un documentar sloven, realizat de Giovanni Chiarot, despre o unitate de agroturism aflată exact pe frontiera italo-slovenă. Mentalităţi şi reguli ce încearcă să se acomodeze. Un alt documentar sloven, regizoarea sa fiind o tânără cineastă, Petra Seliskar, prezintă destinul unui copil adoptat de o familie ai cărei membri au diferite origini. Filmul se numeşte sugestiv „Mama Europa”.

Croaţia înregistrează un mare succes european cu filmul lui Vinko Bresan „Glume preoţeşti”. Povestea este extrem de originală: pe o insulă din Dalmaţia, un preot este îngrijorat de scăderea natalităţii. În consecinţă, întreprinde o acţiune cu totul neobişnuită – perforează pe ascuns toate pachetele de prezervative puse în vânzare la magazinul local.

3-Dance_Arena,_EXITTulburările din această primăvară din Bosnia, unde cetăţenii au ieşit zi de zi în stradă timp de mai mult de două luni, au atras atenţia. Demonstraţiile au fost destul de violente, iar între pagubele înregistrate au fost şi cele suferite de patrimoniul cultural – istoric. Arhivele din Sarajevo au fost supuse unor acţiuni de deteriorare, ceea ce a dus la crearea unui fond internaţional de sprijin în favoarea acestora. Din 3 martie, o echipă de specialişti italieni s-a deplasat la Sarajevo şi a început o complicată operaţiune de recuperare şi salvare a ceea ce mai poate fi salvat din fondul arhivistic al acestui oraş trecut prin multe încercări după 1990. Poate chiar criza socială prelungită din Bosnia a dus la un mare succes artistic provenind din această ţară – este vorba de Amira Medunjania, supradenumită Billie Holiday a Balcanilor, şi genul muzical numit sevdah. Este vorba de un tip de muzică folk, răspândit în Muntenegru, Macedonia, Serbia şi Croaţia. Este o muzică tradiţională, foarte veche, provenind, se pare, din fondul comun sud-slav, dar care a fost îmbogăţit cu teme şi motive aduse de soldaţii otomani şi de refugiaţii sefarzi. Termenul de sevdah se poate traduce cu melancolie şi este un cuvânt de origine arabă. Amira Medunjania a făcut din sevdah un succes mondial. Reputatul critic muzical D. Cartwright a scris, la apariţia pe piaţa engleză a CD –ului cu sevdah, că este vorba de un blues cu totul special, un blues balcanic.

4Consemnăm o nouă ediţie a unui festival muzical unic în spaţiul balcanic – EXIT, de la Novi Sad – un festival care a început încă în vremea războiului iugoslav, cu o pronunţată tentă protestatară, fiind o producţie culturală dedicată muzicii underground. A fost Festivalul unde pentru prima dată în Serbia (2005) s-a păstrat un moment de reculegere pentru victimele masacrului de la Srebrenica. Deşi iniţial Festivalul a fost privit cu suspiciune, el este astăzi o manifestare de mare amploare şi de mare succes. Pentru cunoscători, trebuie notată prezenţa unor formaţii de renume mondial – Garbage, White Stripes ori Fat Boy Slim.

Nu se poate să încheiem această panoramă culturală balcanică din primele luni ale anului 2014 fără să pomenim de consecinţele ocupării parcului Gezi, de la Istanbul, de către activiştii ecologişti, cu grave semnificaţii privind libertatea de comunicare, o condiţie obligatorie a democraţiei şi împlinirii culturale. Guvernul turc, confruntat cu marile mişcări de protest, a acţionat împotriva reţelelor de Twitter, împotriva Youtube şi a Facebook-ului, calificate de către premier drept famelice şi imorale. Toate acestea în situaţia în care Turcia are cel mai mare număr de ziarişti în închisoare şi se află pe locul 154 din 179 în clasamentul mondial privind libertatea presei.

O primăvară culturală balcanică destul de diversă, dar tot atât de promiţătoare pentru un an cultural bogat.

Eugen Uricaru