NUMARUL
207-208

Români peste hotare, SPANIA6, SUPLIMENT

APRECIERI

Reporter: editura May - 17 - 2014

 

dacian-ciolosDacian Cioloş

– comisarul european pentru Agricultură

Migraţia forţei de muncă şi dreptul de a lucra în alt stat membru este un drept, nu este o favoare făcută României, Bulgariei sau oricărui alt stat membru. Să nu mai alimentăm scuze că românii se duc să muncească în Italia, Spania, Marea Britanie. În UE există, în momentul de faţă, circa două milioane de locuri de muncă vacante, care justifică inclusiv migraţia, pentru că de-asta avem piaţă comună şi o liberă circulaţie, pentru ca forţa de muncă să poată să circule şi să se adapteze la nevoile locale. Forţa de muncă străină într-un stat membru creează bunăstare, nu afectează bunăstarea autohtonilor. În general se duc oamenii care au putere de muncă, care doresc să muncească, nu se duc acolo să stea pentru şomaj. Este vorba de oameni care contribuie la sistemul de asigurări sociale şi de sănătate din statul membru respectiv şi care ocupă locuri de muncă vacante”.

José Manuel García-Margallo

– ministru de Externe al Regatului Spaniei

Comunitatea românească din Spania este foarte importantă, foarte integrată, ne susţine finanţele şi contribuie la statul bunăstării”.

Estanislao de Grandes Pascual

– ambasador al Regatului Spaniei în România

Românii din Spania sunt oameni care s-au integrat foarte bine şi care au contribuit la nivelul de bunăstare al ţării noastre” .

Pablo Gomez-Tavira

– fost director general al Departamentului regional pentru imigraţie

Majoritatea românilor care locuiesc în Madrid se bucură de un nivel foarte bun de integrare” .