NUMARUL
205-206
Președintele formațiunii PLUS, Dacian Cioloș, precum și Renew Europe, au apreciat Rezoluția Parlamentului European cu ...
Datele cele mai recente ale Eurostat pun în evidență faptul că unul din șase adulți ...
În Bosnia-Herțegovina se înregistrează un fenomen cutremurător din perspectiva percepției autorităților vizavi de istoria recentă, ...
Relațiile internaționale par să se fi conformat și ele rigorilor impuse de protocoalele scrise sau ...
PROLOG. Când am întors ultima pagină a volumului ,,ANUL ZERO 1945, O ISTORIE”, eram la ...
Ca urmare a liberalizării politicii românești față de Occident, în anul 1971, împreunpă cu alte ...
Fondată la 4 aprilie 1991, înainte cu câteva luni de proclamarea independenței Republicii Moldova, revista ...
Imaginea savantului Nicolae Iorga în memoria colectivă a poporului român este copleșitoare. Practic, ea întruchipează ...
De-a lungul timpului, personalități publice considerate reprezentative și cu mare anvergură au fost desemnate de ...
II. Căldură, mișcare, interese militare Rege printre combustibili, petrolul încă face să se învârtă roțile economice, ...
Potrivit celebrului „ceas al sfârșitului” - numărătoare simbolică a clipelor care despart omenirea de un ...
Statisticile internaționale referitoare la modul în care guvernele și politicienii au gestionat situațiile de urgență ...
Dincolo de biografiile romanțate și de personajele spioni care umplu volumele și cinematografia există destine ...
Digitalizarea accelerată a politicii are o mulțime de fațete, iar liderii din toată lumea se ...
Motto: „Vox populi, vox Dei”*     Ca și altădată, doi cumetri, profitând de noul regim acordat supraviețuitorilor ...
Datoriile moștenite după destrămarea fostei Iugoslavii de statele balcanice care și-au declarat independența au fost ...
SUPLIMENT FRANTA

Oameni de succes

Reporter: editura March - 25 - 2014

Mass-media franceze imparţială prezintă în mod frecvent est-europeni care contribuie din plin la progresul general din Franţa. Printre ei, la loc de frunte, sunt numeroşi românii care muncesc cu profesionalism şi seriozitate.

Florin Călin Păun

florin-calin-paunPoveşti diverse, cariere bogate, experienţe diferite – iată imaginea unor români care au cucerit piaţa muncii din Europa. Unul dintre ei este Florin Călin Păun, care a plecat în Franţa încă din facultate. Şi-a continuat studiile în ingineria de aviaţie la École Polytechnique, Palaiseau, apoi la „École Nationale Supérieure d’Ingénieurs de Constructions Aéronautiques”, Toulouse. Doctoratul l-a făcut la „Paul Sabatier”, iar mai târziu s-a specializat în management şi leadership la MIT, Boston.

Astăzi îl găsim pe Florin Călin Păun în ierarhia ONERA (Oficiul Naţional de Studii şi Cercetări Aerospaţiale al Franţei), unde, în calitatea sa de „Directeur Adjoint Innovation Industrielle”, contribuie la dezvoltarea unui impresionant portofoliu de clienţi, gestionând un buget de peste 100 milioane de euro anual.


Adrian Florescu

Adrian FlorescuRomânia are o mulţime de tineri remarcabili. Auzim însă prea puţine despre ei, iar pe mulţi nici nu îi cunoaştem. Este şi cazul lui Adrian Florescu, doctor inginer în domeniul de studiu şi cercetare avansată în aeronautică la Paris, în cadrul companiei multinaţionale „Safran Group”. Adrian Florescu este absolvent al Facultăţii de Energetică din cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti, secţia Electroenergetică, fiind şef de promoţie din aproximativ 500 absolvenţi, pe durata celor cinci ani de studii (promoţia 2003-2008).

În anul V de facultate mi s-a oferit ocazia de a pleca în Franţa (Grenoble) în cadrul unui schimb de experienţă Erasmus/Socrates. Astfel, am urmat parcusul academic cu un master în cercetare în cadrul Institutului Naţional Politehnic Grenoble (INPG), în urma căruia mi s-a oferit oportunitatea de a-mi încheia activitatea universitară cu un doctorat pe o durată de 3 ani. Sunt autor şi co-autor al unui număr însemnat de articole internaţionale şi lucrări prezentate în Franţa, la seminarii naţionale sau ca invitat special la conferinţe naţionale şi internaţionale”, face tânărul o prezentare a parcursului sau academic. „De un an, îmi desfăşor activitatea în cadrul companiei multinaţionale „Safran Group”, vizând rezolvarea unei mari probleme a viitorului, cea a energiei electrice în transporturile aeriene”. Activitatea la Safran Group: a intrat în Centrul Aeronautic de Securitate şi Apărare (Safran Group) în urmă cu un an, în funcţia de doctor inginer pe domeniul electric de cercetare avansată.

Adrian Florescu subliniază că, pentru el, România întotdeauna va rămâne acasă oriunde voi fi plecat”. Tradiţiile fac parte din noi. Ce ne lipseşte? Fără vorbe mari, relaţiile calde dintre oameni, prietenii, atmosfera sărbătorilor de familie. Legătura cu ţara nu dispare niciodată şi nici nu poate fi înlocuită de telefon, skype sau alte mijloace de comunicare. Revin acasă ori de câte ori am ocazia, în special de sărbători pentru a simţi şi a împărtăşi căldură sufletească alături de familie şi prieteni”, punctează doctorul inginer.


Sergiu Lionte

Sergiu LionteAcest tânăr român a plecat la studii în Strasbourg, Franţa, oraş supranumit „Inima Europei” (Coeur de l’Europe), pentru un plus de experienţă profesională şi de dezvoltare personală. În prezent lucrează într-un laborator de cercetare în cadrul INSA Strasbourg (Institut Naţional des Sciences Appliquees) într-un domeniu nou, al răcirii magnetice.

În acelaşi timp îmi fac şi o teză de doctorat la Universite de Strasbourg tot în acelaşi domeniu. În timpul liber activez ca voluntar în Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), structura centrală, unde sunt Manager Social Media în Departamentul de Comunicare şi Informare şi în cadrul Association des Etudiants Roumains de Strasbourg (ADERS) unde sunt coordonator-adjunct în Departamentul de Proiecte”, punctează Sergiu.

Parcursul academic: în România, a urmat cursurile Facultăţii de Inginerie a Instalaţiilor din cadrul Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti îndreptându-şi atenţia către importanţa utilizării energiilor alternative. Decizia de a studia în Franţa a venit în urma câştigării unei burse de doctorat.

Cea mai mare realizare profesională a sa, mărturiseşte tânărul, ar fi câştigarea bursei de doctorat la INSA Strasbourg, care i-ar deschide nişte oportunităţi de carieră în cercetare în cele mai mari laboratoare din Europa, Asia sau America.

Un rol deosebit în evoluţia sa l-a avut experienţa internaţională de studiu. „Cred că fără această experienţă nu aş fi obţinut bursa”, explică Sergiu. „Strasbourgul este primul oraş din Franţa ca procent de studenţi străini cu aproximativ 21%. Din acest procentaj, doar o treime sunt din Uniunea Europeană. În aceste condiţii elevii şi profesorii sunt foarte obişnuiţi cu studenţii străini. Nu am simţit niciodată vreo dificultate pentru că sunt român”. El precizează că, în mediul academic, nu a întâlnit prea mulţi români: „Însă toţi pe care îi cunosc sunt foarte serioşi şi profesionişti. În aceste condiţii sunt văzuţi cu respect, un respect pe care şi l-au câştigat prin muncă şi sârguinţă”.


Soţii Iulia şi Adrian Oprea

TETE GALERIE LECLERCLa Châteauroux, un orăşel din Franţa aflat lângă Valea Loarei, doi tineri români au deschis un magazin în care vând cu succes ciocolată, îngheţată, jeleuri şi specialităţi din marţipan. Soţii Iulia şi Adrian Oprea au găsit succesul în Franţa, într-un domeniu competitiv, despre care la început nu ştiau mai nimic.

Jurnalistă de meserie, în România, Iulia a lucrat pentru două posturi de televiziune, iar ulterior, mutată în Franţa, a devenit grafician, după ce a urmat o şcoală de profil. Acum, cea de-a doua specializare o ajută să-şi realizeze singură campaniile de publicitate pentru businessul ei, respectiv ciocolateria „Jeff de Bruges”. În ceea ce-l priveşte pe soţul ei, Adrian Oprea, nimic din ceea ce a făcut înainte nu părea să aibă vreo legătură cu antreprenoriatul în ciocolaterie. Fost rugbyst profesionist, Adrian a devenit ulterior, în Franţa, responsabil într-un hypermarket. Azi, după ani de la mutarea sa în Franţa, pe lângă magazinul de care se ocupă, Adrian Oprea este preşedintele clubului de rugby în care joacă şi preşedintele asociaţiei de comercianţi. „Soţul meu este în Franţa din 2004, iar eu am venit în 2008. Dintotdeauna ne-am dorit să lucrăm împreună, să lucrăm pentru noi. Toţi amatorii de ciocolată cunosc şi consumă «Jeff de Bruges». Am început ca simpli clienţi, iar apoi am devenit francizaţi”, povesteşte Iulia Oprea.

magazin-jeff-de-brugesNu a fost un parcurs uşor. Ca să îşi vadă visul cu ochii, românca a urmat cursuri intensive la sediul „Jeff de Bruges” de lângă Paris, câte 10 ore pe zi. Iar pentru a pune afacerea pe picioare, soţii au contractat un credit de 190.000 de euro. „Ca în orice domeniu, de noi depinde cât de profitabilă este afacerea. Dacă stai şi aştepţi clienţii, nu rezolvi nimic. Trebuie să ne căutăm clienţii, iar apoi să-i fidelizăm”, adaugă deţinătoarea francizei de ciocolată. Pe lângă vânzările din magazin, românii vând şi firmelor, sindicatelor şi autorităţilor.

„Jeff de Bruges” a devenit cea mai cunoscută franciză de ciocolată din Franţa, cu peste 400 de magazine, care s-au extins şi în afara graniţelor.