NUMARUL
207-208
Din nefericire, din nou suntem martori ai modului incalificabil în care autoritățile ucrainene tratează minoritățile ...
Reputatul jurnalist și analist de politică externă Corneliu Vlad prezintă publicului un volum de rezonanță ...
Binecunoscutul critic literar și scriitor Eugen Uricaru, fost președinte al Uniunii Scriitorilor din România, este ...
Desigur, acțiunile sale, scrieri ori cuvântări, scrisori etc. i-au atras nemulțumirea administrațiilor, fiindu-i interzisă intrarea ...
Potenţialul ştiinţific al ţării noastre este construit de eminenţi oameni de ştiinţă din diferite domenii ...
profesionalism, reputație, patriotism Societatea românească de astăzi privește spre perioada dintre cele două Războaie Mondiale ca ...
Principiile statutului de neutralitate al unei țări au fost stabilite în secolele al XIX-lea și ...
Marea Neagră etalează încă una din fațetele ei de interes strategic cu mize regionale importante, ...
Susținător al unor proiecte de anvergură, solidar cu nevoile reale ale comunității în perioade dificile, ...
Cea mai importantă organizație internațională din lume, ONU, este direct implicată în eforturile de a ...
Destinul geopolitic al Mării Negre este unul paradoxal. Dacă în istoria modernă, timp de aproape ...
- înfruntarea titanilor La 3 noiembrie 2020, o lume întreagă va urmări alegerile prezidențiale din cea ...
În democrațiile avansate, politicienii reprezintă o elită a societății și se comportă ca atare. Astfel ...
  Ȋn sfârșit, după două „ture” de înaltă tensiune, am ales și noul nostru președinte, în ...
NIRO Investment Group a început lucrările de construcție pentru cel mai înalt hotel din România, ...
Niro Investment Group” – 20 de ani de implicare activă în societatea românească
SUPLIMENT FRANTA

Oameni de succes

Reporter: editura March - 25 - 2014

Mass-media franceze imparţială prezintă în mod frecvent est-europeni care contribuie din plin la progresul general din Franţa. Printre ei, la loc de frunte, sunt numeroşi românii care muncesc cu profesionalism şi seriozitate.

Florin Călin Păun

florin-calin-paunPoveşti diverse, cariere bogate, experienţe diferite – iată imaginea unor români care au cucerit piaţa muncii din Europa. Unul dintre ei este Florin Călin Păun, care a plecat în Franţa încă din facultate. Şi-a continuat studiile în ingineria de aviaţie la École Polytechnique, Palaiseau, apoi la „École Nationale Supérieure d’Ingénieurs de Constructions Aéronautiques”, Toulouse. Doctoratul l-a făcut la „Paul Sabatier”, iar mai târziu s-a specializat în management şi leadership la MIT, Boston.

Astăzi îl găsim pe Florin Călin Păun în ierarhia ONERA (Oficiul Naţional de Studii şi Cercetări Aerospaţiale al Franţei), unde, în calitatea sa de „Directeur Adjoint Innovation Industrielle”, contribuie la dezvoltarea unui impresionant portofoliu de clienţi, gestionând un buget de peste 100 milioane de euro anual.


Adrian Florescu

Adrian FlorescuRomânia are o mulţime de tineri remarcabili. Auzim însă prea puţine despre ei, iar pe mulţi nici nu îi cunoaştem. Este şi cazul lui Adrian Florescu, doctor inginer în domeniul de studiu şi cercetare avansată în aeronautică la Paris, în cadrul companiei multinaţionale „Safran Group”. Adrian Florescu este absolvent al Facultăţii de Energetică din cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti, secţia Electroenergetică, fiind şef de promoţie din aproximativ 500 absolvenţi, pe durata celor cinci ani de studii (promoţia 2003-2008).

În anul V de facultate mi s-a oferit ocazia de a pleca în Franţa (Grenoble) în cadrul unui schimb de experienţă Erasmus/Socrates. Astfel, am urmat parcusul academic cu un master în cercetare în cadrul Institutului Naţional Politehnic Grenoble (INPG), în urma căruia mi s-a oferit oportunitatea de a-mi încheia activitatea universitară cu un doctorat pe o durată de 3 ani. Sunt autor şi co-autor al unui număr însemnat de articole internaţionale şi lucrări prezentate în Franţa, la seminarii naţionale sau ca invitat special la conferinţe naţionale şi internaţionale”, face tânărul o prezentare a parcursului sau academic. „De un an, îmi desfăşor activitatea în cadrul companiei multinaţionale „Safran Group”, vizând rezolvarea unei mari probleme a viitorului, cea a energiei electrice în transporturile aeriene”. Activitatea la Safran Group: a intrat în Centrul Aeronautic de Securitate şi Apărare (Safran Group) în urmă cu un an, în funcţia de doctor inginer pe domeniul electric de cercetare avansată.

Adrian Florescu subliniază că, pentru el, România întotdeauna va rămâne acasă oriunde voi fi plecat”. Tradiţiile fac parte din noi. Ce ne lipseşte? Fără vorbe mari, relaţiile calde dintre oameni, prietenii, atmosfera sărbătorilor de familie. Legătura cu ţara nu dispare niciodată şi nici nu poate fi înlocuită de telefon, skype sau alte mijloace de comunicare. Revin acasă ori de câte ori am ocazia, în special de sărbători pentru a simţi şi a împărtăşi căldură sufletească alături de familie şi prieteni”, punctează doctorul inginer.


Sergiu Lionte

Sergiu LionteAcest tânăr român a plecat la studii în Strasbourg, Franţa, oraş supranumit „Inima Europei” (Coeur de l’Europe), pentru un plus de experienţă profesională şi de dezvoltare personală. În prezent lucrează într-un laborator de cercetare în cadrul INSA Strasbourg (Institut Naţional des Sciences Appliquees) într-un domeniu nou, al răcirii magnetice.

În acelaşi timp îmi fac şi o teză de doctorat la Universite de Strasbourg tot în acelaşi domeniu. În timpul liber activez ca voluntar în Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), structura centrală, unde sunt Manager Social Media în Departamentul de Comunicare şi Informare şi în cadrul Association des Etudiants Roumains de Strasbourg (ADERS) unde sunt coordonator-adjunct în Departamentul de Proiecte”, punctează Sergiu.

Parcursul academic: în România, a urmat cursurile Facultăţii de Inginerie a Instalaţiilor din cadrul Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti îndreptându-şi atenţia către importanţa utilizării energiilor alternative. Decizia de a studia în Franţa a venit în urma câştigării unei burse de doctorat.

Cea mai mare realizare profesională a sa, mărturiseşte tânărul, ar fi câştigarea bursei de doctorat la INSA Strasbourg, care i-ar deschide nişte oportunităţi de carieră în cercetare în cele mai mari laboratoare din Europa, Asia sau America.

Un rol deosebit în evoluţia sa l-a avut experienţa internaţională de studiu. „Cred că fără această experienţă nu aş fi obţinut bursa”, explică Sergiu. „Strasbourgul este primul oraş din Franţa ca procent de studenţi străini cu aproximativ 21%. Din acest procentaj, doar o treime sunt din Uniunea Europeană. În aceste condiţii elevii şi profesorii sunt foarte obişnuiţi cu studenţii străini. Nu am simţit niciodată vreo dificultate pentru că sunt român”. El precizează că, în mediul academic, nu a întâlnit prea mulţi români: „Însă toţi pe care îi cunosc sunt foarte serioşi şi profesionişti. În aceste condiţii sunt văzuţi cu respect, un respect pe care şi l-au câştigat prin muncă şi sârguinţă”.


Soţii Iulia şi Adrian Oprea

TETE GALERIE LECLERCLa Châteauroux, un orăşel din Franţa aflat lângă Valea Loarei, doi tineri români au deschis un magazin în care vând cu succes ciocolată, îngheţată, jeleuri şi specialităţi din marţipan. Soţii Iulia şi Adrian Oprea au găsit succesul în Franţa, într-un domeniu competitiv, despre care la început nu ştiau mai nimic.

Jurnalistă de meserie, în România, Iulia a lucrat pentru două posturi de televiziune, iar ulterior, mutată în Franţa, a devenit grafician, după ce a urmat o şcoală de profil. Acum, cea de-a doua specializare o ajută să-şi realizeze singură campaniile de publicitate pentru businessul ei, respectiv ciocolateria „Jeff de Bruges”. În ceea ce-l priveşte pe soţul ei, Adrian Oprea, nimic din ceea ce a făcut înainte nu părea să aibă vreo legătură cu antreprenoriatul în ciocolaterie. Fost rugbyst profesionist, Adrian a devenit ulterior, în Franţa, responsabil într-un hypermarket. Azi, după ani de la mutarea sa în Franţa, pe lângă magazinul de care se ocupă, Adrian Oprea este preşedintele clubului de rugby în care joacă şi preşedintele asociaţiei de comercianţi. „Soţul meu este în Franţa din 2004, iar eu am venit în 2008. Dintotdeauna ne-am dorit să lucrăm împreună, să lucrăm pentru noi. Toţi amatorii de ciocolată cunosc şi consumă «Jeff de Bruges». Am început ca simpli clienţi, iar apoi am devenit francizaţi”, povesteşte Iulia Oprea.

magazin-jeff-de-brugesNu a fost un parcurs uşor. Ca să îşi vadă visul cu ochii, românca a urmat cursuri intensive la sediul „Jeff de Bruges” de lângă Paris, câte 10 ore pe zi. Iar pentru a pune afacerea pe picioare, soţii au contractat un credit de 190.000 de euro. „Ca în orice domeniu, de noi depinde cât de profitabilă este afacerea. Dacă stai şi aştepţi clienţii, nu rezolvi nimic. Trebuie să ne căutăm clienţii, iar apoi să-i fidelizăm”, adaugă deţinătoarea francizei de ciocolată. Pe lângă vânzările din magazin, românii vând şi firmelor, sindicatelor şi autorităţilor.

„Jeff de Bruges” a devenit cea mai cunoscută franciză de ciocolată din Franţa, cu peste 400 de magazine, care s-au extins şi în afara graniţelor.