NUMARUL
207-208

Mai în glumă mai în serios

Un calculator infam …

Reporter: editura January - 23 - 2014

carol romanPoate că este bine să avertizăm: un mare pericol ar urma să se abată asupra omenirii, cu aplicaţie specială asupra politicienilor, care, indiferent de orientarea politică, de dreapta sau de stânga, ar avea cel mai mult de suferit. Pericolul porneşte de la un model de calculatoare speciale, gata de a fi lansate pe piaţă. Este o piesă sensibilă, aidoma unei fiinţe umane – bineînţeles, brevet american – care va putea simţi toată trăirile omeneşti şi interpreta prompt tot ce se întâmplă în jurul său. Cohorte de inşi ce ar lucra la aceste calculatoare s-ar afla în permanenţă conectaţi, iar pe ecrane vor putea apărea, la solicitare, gesturile, expresiile feţei, până şi intonaţia vocii celor care le utilizează. Şi încă nu am spus totul. Compania producătoare, „Intel”, a făcut un parteneriat şi cu firma „Creative” pentru camere video 3D, care să şi recunoască prezenţa oamenilor în jurul calculatorului, plus toate mişcările lor, inclusiv cele ale degetelor individuale, toate acestea putând fi transmise. Computerul va simţi când suntem trişti, când suntem bolnavi, când ne permitem să fim veseli.

Este clar că venerabilul Berlusconi, de pildă, ca să aruncăm cu piatra în alţii, nu se va mai atinge de această alcătuire infernală, deoarece pe faţă i se va putea desluşi apetitul pentru minore, după cum se spune, şi atunci, Doamne fereşte!, să vezi altă dandana! Panica se va instaura în parlamente, în guverne, în super – guverne. De pildă, doi lideri mondiali, apelând la aceste calculatoare infernale, după ce vor discuta între ei, chiar de la mii de kilometri şi îşi vor exprima solidaritatea şi preţuirea reciprocă, instrumentul cu pricina va transmite chiar numai după degetele cu care se apasă pe claviatură că, în realitate, lucrurile stau cu totul altfel. Chiar recent am văzut, pe plan mondial că … dar nu mai înaintăm! Apoi, ce te faci cu demagogii, cu ipocriţii, cu fudulii fără motiv ?

Şi la noi, foarte mulţi s-ar teme să aducă în birouri o asemenea „nenorocire”, i-ar sfătui şi pe alţii să gonească aparatul chiar din clădire, dacă au apucat să-l achiziţioneze. Şi ne mai permitem să remarcăm: dacă veşnic blamatul Becali ar fi avut pe biroul său o asemenea maşinuţă nărăvaşă, ar fi văzut pe ecranul calculatorului său ultrasofisticat realitatea şi urmările sfaturilor ipocrite, aducătoare de puşcărie, date de consilieri de-ai săi.

Vom mai constata că, după intrarea în funcţie a câtorva asemenea calculatoare, s-au găsit unii lucizi dornici să le distrugă. Unul de pe la noi cu o bâtă, un altul de prin America cu un pistol şi chiar şi un rus cu o bazukă. Şi nu ar trebui să ne mire dacă am afla că, într-o bună zi, în aceste noi condiţii tehnice, Preşedinţia, Parlamentul şi Guvernul ar semna o ţidulă prin care s-ar interzice plasarea în instituţiile respective a unor asemenea calculatoare şi, mai mult chiar, ar introduce taxe vamale la cumpărare, de câte 500.000 de euro, per calculator. Piei, satană!

Nu, nu e de glumit! Dacă acest tip de computer ar apărea pe piaţă şi ar fi difuzat în mase, pericolul de gradul zero ar fi iminent şi devastator. Vă daţi seama ce uragan s-ar porni? Măsurile preconizate de ai noştri sunt protectoare şi binevenite…

Carol Roman